Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπαναστατικό σοκ από Trump – Οι δασμοί σπρώχνουν τον πλανήτη σε ύφεση – Πανικός στις αγορές, εξαϋλώθηκαν 5 τρισεκ.

Eπαναστατικό σοκ από Trump – Οι δασμοί σπρώχνουν τον πλανήτη σε ύφεση – Πανικός στις αγορές, εξαϋλώθηκαν 5 τρισεκ.
Oι οικονομολόγοι της JPMorgan φοβούνται ότι μια ύφεση λόγω Trump είναι κάτι παραπάνω από πιθανή
Έστειλαν οι δασμοί του Trump τον κόσμο σε ύφεση; Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν παρά να φοβούνται το χειρότερο, καθώς ειδικά η Ασία επωμίζεται το δυσανάλογο βάρος της εκδίκησης του Αμερικανού προέδρου.
Ημέρα Απελευθέρωσης; Περισσότερο σαν "Ημέρα Εξαφάνισης", σχολιάζει σκωπτικά ο οικονομολόγος Neil Datta της Renaissance Macro Research, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή (4 και 5 Απριλίου) χάθηκαν περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον δείκτη S&P 500.
Oι οικονομολόγοι της JPMorgan φοβούνται ότι μια ύφεση λόγω Trump είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.
«Αυτός ο αντίκτυπος και μόνο θα μπορούσε να φέρει την οικονομία επικίνδυνα κοντά στην ύφεση», λέει ο οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Ferroli.
«Και αυτό πριν καν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες επιπτώσεις στις εξαγωγές και στις επενδυτικές δαπάνες».
Ο Ferroli εκτιμά ότι οι δασμοί του Trump θα προσθέσουν έως και 1,5% στον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό φέτος.
Παράλληλα, προβλέπει ότι οι δασμοί θα πλήξουν το προσωπικό εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.
Οποιαδήποτε μεγάλη επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει την Ασία σχεδόν ακαριαία. Ωστόσο, η σχεδόν μονοδιάστατη εστίαση του Trump στην Ασία είναι τόσο αυτοκαταστροφική όσο και επικίνδυνη.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πλέον έναν φόρο 54% σε όλες τις αποστολές της προς τις ΗΠΑ.
Στις 2 Απριλίου, ο Trump επιπλέον 34% πάνω από τον προηγούμενο δασμό 20%. Το Βιετνάμ, από την άλλη, αντιμετωπίζει δασμούς 46%.
Το να τεθεί το Βιετνάμ στο στόχαστρο πιθανόν οφείλεται στις αποτυχίες της πρώτης προεδρίας Trump.
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που ο Trump πίστευε ότι θα επέστρεφαν από την Κίνα στις ΗΠΑ, τελικά μεταφέρθηκαν στο Βιετνάμ.
Η Trinh Nguyen, ανώτερη οικονομολόγος στη Natixis, εκφράζει πολλούς όταν χαρακτηρίζει τους δασμούς «καταστροφικούς για το Βιετνάμ».
Κατά συνέπεια, ο Trump ενδέχεται να έχει αυξήσει το κόστος για τους κατασκευαστές ενδυμάτων, επίπλων και παιχνιδιών παντού.
Οι αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές παγκοσμίως είναι σχεδόν βέβαιες.
Όπως πολλές αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, το Βιετνάμ είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί παρά να ανταποδώσει.
«Το Βιετνάμ είναι πολύ απίθανο να ακολουθήσει τον Καναδά ή την Ευρώπη επιβάλλοντας αντίποινα. Αυτή τη στιγμή, εισάγει πολύ λίγα αμερικανικά αγαθά για να μπορέσει να ασκήσει πραγματική πίεση», λέει ο Craig Martin, πρόεδρος της Dynam Capital.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα τη γλίτωσαν με δασμούς 24% και 25% αντίστοιχα. Αλλά αν το Τόκιο και η Σεούλ δεν λάβουν μέτρα για να κατευνάσουν τον Trump, είναι ασαφές πώς θα αποφύγουν μεγαλύτερους δασμούς.

Επαναστατικό σοκ

Το ερώτημα τώρα είναι εάν το πραγματικά επαναστατικό σοκ του Trump προκαλέσει μια καταστροφική παγκόσμια ύφεση.
Από τη δεκαετία του 1990, υπήρξαν δύο τέτοια γεγονότα: η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 και η πανδημία της Covid-19.
Αν και η ασιατική κρίση του 1997 πλησίασε, δεν έριξε τη Δύση σε ελεύθερη πτώση.
Αυτή η δεύτερη επίθεση στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα θα μπορούσε να είναι ο τρίτος μεγάλος οικονομικός σεισμός μέσα σε 17 χρόνια – και ένα κομβικό σημείο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αν αυτές οι ενέργειες εφαρμοστούν, το αποτελεσματικό ποσοστό δασμών των ΗΠΑ θα είναι υψηλότερο από αυτό του Νόμου Smoot-Hawley», λέει η Priyanka Kishore, οικονομολόγος και ιδρύτρια της Asia Decoded.
«Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 26%-29% σε σύγκριση με περίπου 20% τη δεκαετία του 1930».
«Αυτό αμφισβητεί την άποψή μας για ανθεκτική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος. Περιμέναμε ότι η κυβέρνηση Trump θα ενεργήσει γρήγορα στους δασμούς, αλλά η κλίμακα και το εύρος τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», προσθέτει.
Ένα μέρος του προβλήματος –και της σύγχυσης– είναι ότι η λογική πίσω από αυτό είναι εντελώς παράλογη.
«Αν ένας μαθητής της Α' Λυκείου παρουσίαζε αυτό το διάγραμμα δασμών σε έναν καθηγητή οικονομικών, εκείνος θα γελούσε και θα του έλεγε να ξαναδουλέψει την εργασία του», λέει ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities.
Ο Kevin Thozzett, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Carmignac, σημειώνει ότι «η οικονομία των ΗΠΑ φλερτάρει με την ύφεση φέτος, ενώ ο πληθωρισμός επιταχύνεται ξανά».
Και αυτό πριν καν επιβληθεί το επόμενο κύμα δασμών, το οποίο ο Trump ανέφερε ξανά για τους ημιαγωγούς, τα φάρμακα, τον χαλκό, την ξυλεία και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.
Οι οικονομολόγοι καταμετρούν τους τρόπους με τους οποίους οι δασμοί του Trump θα αποτύχουν.
Το 2024, οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 2,1 τρισ. δολαρίων και υπηρεσίες αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων.
Αν οι δασμοί του Trump οδηγήσουν τις κορυφαίες οικονομίες σε ύφεση, οι συνέπειες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι καταστροφικές.

Σενάρια στασιμοπληθωρισμού

«Αυτό είναι σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία», λέει ο οικονομολόγος του Fitch Ratings, Olu Sonola. «Πολλές χώρες πιθανότατα θα καταλήξουν σε ύφεση».
Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται ότι γλίτωσε σχετικά εύκολα σε σύγκριση με την Κίνα.
Ωστόσο, ο φόρος 25% που επέβαλε ο Trump σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών έχει ήδη αυξήσει τις πιθανότητες στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Δεν είναι μόνο η Ιαπωνία που αντιμετωπίζει ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη παγώνει και ο πληθωρισμός επιταχύνεται. Τα σενάρια στασιμοπληθωρισμού απειλούν πλέον και τις ΗΠΑ.
«Η αυξανόμενη πιθανότητα κινδύνου στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της διαφοράς απόδοσης μεταξύ των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», λέει ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.
Ο Wong προσθέτει ότι οι πρόσφατες πολιτικές αλλαγές «υποδηλώνουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία λόγω των αβεβαιοτήτων στις προοπτικές ανάπτυξης και του κόστους διαβίωσης, που επιδεινώνονται από την απρόβλεπτη και επιθετική πολιτική δασμών του Λευκού Οίκου».
Η Κίνα, ωστόσο, αντιμετωπίζει πιέσεις αποπληθωρισμού. Η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου απέναντι στο Πεκίνο θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές στην ηπειρωτική χώρα.
Οι τελευταίοι δασμοί των ΗΠΑ «περιορίζουν την ικανότητά της να βασιστεί σε μέτρα τόνωσης και αυξάνουν το μακροπρόθεσμο κόστος των εξαγωγών της», λέει η Lauren Gloudeman, αναλύτρια της Eurasia Group.
«Το συνηθισμένο μοντέλο ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης θα είναι περιορισμένο. Περισσότερες κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να αυξήσουν το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων, ενώ βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν τις τράπεζες. Το Πεκίνο θα επιλέξει κρατικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις σε υποδομές».
Το Πεκίνο έχει ήδη προετοιμάσει τους εξαγωγείς μέσω χαμηλότοκων δανείων και φορολογικών εκπτώσεων.
«Ωστόσο», σημειώνει η Gloudeman, «η κατάργηση του κανονισμού de minimis θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την απασχόληση, καθώς επηρεάζει τον τομέα των εξαγωγών».
Παρόλο που το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται, οι πιέσεις στις αμερικανικές οικογένειες δημιουργούν ερωτήματα για τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών των ΗΠΑ πέρυσι.
Αν οι αμερικανικές εισαγωγές καταρρεύσουν υπό το βάρος των δασμών του Trump, θα εξαφανιστεί και ένας βασικός μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Κίνα και η Γερμανία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η λεγόμενη «επίδραση του πλούτου», που ενδέχεται να λειτουργήσει αντίστροφα.
Όπως η άνοδος των μετοχών αυξάνει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, έτσι και η πτώση των χρηματιστηριακών αξιών μπορεί να πλήξει σοβαρά την ψυχολογία των καταναλωτών.
Ο αναλυτής της UBS Group, Bhanu Baweja, πιστεύει ότι ο δείκτης S&P 500, που βρίσκεται στις 5.396 μονάδες, θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.
«Βλέπουμε τις 5.300 μονάδες ως βραχυπρόθεσμο στόχο για τον S&P 500, αλλά αν η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς συνεχιστεί ή αν οι διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους δεν πάνε καλά, τότε οι κίνδυνοι καθόδου κάτω από τις 5.000 θα γίνουν πραγματικότητα» λέει ο Baweja.
«Η πιθανότητα οι αμερικανικές μετοχές να εισέλθουν σε bear market αυξάνεται».
Το βίαιο ξεπούλημα στις αγορές της Ασίας την Πέμπτη ανέδειξε τη θέση της περιοχής στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η εμπορική πολιτική του Trump. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έπεσε πάνω από 4% σε κάποια στιγμή, ενώ ο κορεατικός Kospi υποχώρησε κατά 2,7%.
Ο Ιάπωνας υπουργός Επικρατείας, Yoshimasa Hayashi, χαρακτήρισε τους νέους δασμούς «εξαιρετικά λυπηρούς», προειδοποιώντας ότι θα έχουν «σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας».
Ίσως είναι ευσεβής πόθος, αλλά ο Hayashi δήλωσε ότι το Τόκιο θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει ότι η οικονομία του δεν θα πληγεί σοβαρά από τους δασμούς αυτούς.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Han Duck-soo, κάλεσε την κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές της για να ξεπεράσει την εμπορική κρίση» σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την αβεβαιότητα «εξαιρετικά σοβαρή».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατήγγειλε την απόφαση του Τραμπ ως «τυπική μονομερή πρακτική εκφοβισμού» και δήλωσε ότι θα «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».
Το Πεκίνο «καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν αμέσως τα μονομερή μέτρα δασμών και να επιλύσουν σωστά τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
«Όπως φοβόμασταν, οι ασιατικές οικονομίες έχουν πληγεί σοβαρά από τις νέες ανακοινώσεις δασμών», δήλωσε η Kishore της Decoded. Εκτός από την Κίνα και το Βιετνάμ, οι δασμοί του Τραμπ έπληξαν την Ταϊβάν (32%), την Ταϊλάνδη (36%) και την Ινδονησία (32%). Οι δασμοί της Μαλαισίας (24%) ήταν ανάλογοι με αυτούς της Ιαπωνίας και της Κορέας, ενώ της Ινδίας ανήλθαν στο 26%. Οι Φιλιππίνες (17%), η Σιγκαπούρη (10%) και η Αυστραλία (10%) είχαν ελαφρώς μικρότερες επιβαρύνσεις.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, ανησυχεί ότι οι τελευταίες αυξήσεις δασμών του Trump θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα σοκ παρόμοιο με μια πετρελαϊκή κρίση.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να το εξετάζουμε όπως μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ή μια φυσική καταστροφή, όπως σεισμός ή ξηρασία, ως σοκ στην προσφορά», δήλωσε στο Bloomberg. «Το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα προκαλέσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania