Σχεδιασμό έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να χαρακτηρίσει ορισμένα έργα για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις εν όψει της σοβούσαν ενεργειακής κρίσης.
Τα σχέδια αυτά έρχονται έπειτα από μια αντιπαράθεση που διήρκησε ένα έτος μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., σχετικά με το ποιες επενδύσεις είναι φιλικές προς το περιβάλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2021.
Ο κατάλογος και οι κανόνες
Μέσα στον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει κανόνες, οι οποίοι θα προσδιορίζουν πότε ένα έργα για φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των «βιώσιμων οικονομικών» των Βρυξελλών.
Τη λίστα δηλαδή με τις οικονομικές δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν για να χαρακτηριστούν οι επενδύσεις ως πράσινες.
Χαρακτηρίζοντας ως «πράσινα» τα φιλικά προς το κλίμα έργα, το σύστημα στοχεύει να καταστήσει αυτές τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και να αποτραπεί το «greenwashing», όπου οι εταιρείες ή οι επενδυτές υπερ-αξιολογούν τα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά τους.
Οι προϋποθέσεις
Οι Βρυξέλλες προβαίνουν επίσης σε κινήσεις για να υπάρξει αξιολόγηση στη χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποια έργα είναι επιλέξιμα για δημοσιονομική χρηματοδότηση.
Το προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες, εφόσον το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.
Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια για την κατασκευή τους πριν από το 2045.
Οι επενδύσεις σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα θεωρούνται επίσης πράσινες, εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), θα αντικαθιστούν μια πιο μονάδα ορυκτών καυσίμων και θα έχουν λάβει άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Οι μονάδες αυτές πρέπει να πληρούν κι άλλους όρους, όπως να είναι τεχνικά εξοπλισμένοι για την καύση αερίων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
«Μεταβατικές» δραστηριότητες
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια θα χαρακτηρίζεται ως πράσινη με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μεταβατικές» δραστηριότητες -ορίζονται οι δραστηριότητες εκείνες που δεν είναι πλήρως βιώσιμες, αλλά έχουν εκπομπές ρύπων κάτω από τον βιομηχανικό μέσο όρο και δεν δεσμεύουν ρυπογόνα στοιχεία κατά τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.
Γτα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μια ομάδα ειδικών συμβούλων θα εξετάσουν το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα μέσα στον Ιανουάριο. Μόλις δημοσιευτεί, στην πρόταση θα μπορεί να ασκηθεί veto από την πλειοψηφία των χωρών ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι διαφωνίες
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα
Το φυσικό αέριο διαχέει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 σε σχέση με αυτές του άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο από τις υποδομές του φυσικού αερίου υπάρχουν διαρροές σε μεθάνιο.
Οι ειδικοί σύμβουλοι της Ε.Ε., είχαν συστήσει οι μονάδες φυσικού αερίου να μην χαρακτηρίζονται ως πράσινες επενδύσεις εκτός εάν πληρούν το χαμηλότερο όριο εκπομπών 100g CO2e/kWh, με βάση τις αυστηρές περικοπές στις εκπομπές, για τις οποίες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής.
Τα ραδιενεργά απόβλητα
Η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, όμως η Επιτροπή ζήτησε τη συμβουλή ειδικών σχετικά με το εάν πρέπει να θεωρηθεί πράσινη, δεδομένων των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα ραδιενεργά απόβλητα.
Η Αυστρία αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια, μαζί με χώρες όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Άλλες κυβερνήσεις όπως της Τσεχίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειά της από τα καύσιμα, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύση άνθρακα.
Κτίρια και μεταφορές
Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν την κατάρτιση των κανόνων πέρυσι και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τομείς όπως τα κτίρια και οι μεταφορές. Από αυτόν τον μήνα οι επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα δεν μπορούν να θεωρούνται ως φιλικές προς το κλίμα εντός της Ε.Ε.
www.bankingnews.gr
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τον Ιανουάριο 2022 οι νέοι κανόνες για τον χαρακτηρισμό ως «πράσινων» των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια
Πότε μια επένδυση σε φυσικό αέριο είτε σε πυρηνική ενέργεια θα θεωρείται «βιώσιμη» επένδυση
Σχόλια αναγνωστών