γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Δύο φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου από τη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του bankingnews ότι η Ελλάδα έχει το φθηνότερο ρεύμα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για την πολιτική που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο στα τιμολόγια ρεύματος.
Το δημοσίευμα του ΒΝ της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου είχε με τίτλο: Στα 4 λεπτά του ευρώ η τιμής της Kwh από 30 λεπτά του ευρώ πέρυσι.
Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Σε τιμές προ ενεργειακής κρίσης είναι η KWh στην αγορά ενέργειας χάρη στις κρατικές μηνιαίες επιδοτήσεις οι οποίες …διαγράφουν στην πράξη την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021.»
Οι νέες επιδοτήσεις των τιμολογίων με βάση την κατανάλωση
Πάντως ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «για τις επιδοτήσεις η κυβέρνηση εξετάζει έναν τρόπο στήριξης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνει κίνητρα στα νοικοκυριά για να προχωρούν σε εξοικονόμηση.
Κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο διότι στόχος όχι μόνο οι τιμές αλλά να μειώσουμε την κατανάλωση».
Ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα που λέει ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.
Νέες υψηλότερες τιμές ανά KWh θα φέρει το νέο μοντέλο επιδοτήσεων
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει η τιμή της KWh να προσαρμοστεί στο πραγματικό κόστος για τους καταναλωτές που σήμερα απολαμβάνουν παρά πολύ φθηνά οικιακά τιμολόγια χάρη στις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις.
Στο ενδεχόμενο να υποχωρήσουν οι επιδοτήσεις η τιμή της KWh θα εκτιναχθεί άνω των 0,77 λεπτών του ευρώ .
Πρόκειται για διπλάσια λιανική τιμή σε σχέση με αυτή που πλήρωναν τα νοικοκυριά με την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Όταν οι μηνιαίες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος συνδεθούν με την κατανάλωση θα επιφυλάσσουν υψηλότερες τιμές ανά KWh με τους παρόχους να φέρνουν στο προσκήνιο αντίστοιχα πακέτα σύνδεσης.
Περιμένοντας τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση πριν οριστικοποιήσει την ενεργειακή της πολιτική των επόμενων μηνών θα αναμένει και τις οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε όπως είναι και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Εν αναμονή των αποφάσεων της Ε.Ε. η προθεσμιακή αγορά φυσικού αερίου TTF προεξοφλεί ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι στα 26 Αυγούστου η τιμή του συμβολαίου αγοράς ήταν στα 325 ευρώ για να υποχωρήσει ταχύτατα προς την περιοχή των 200 ευρώ.
Την περασμένη Παρασκευή (9/9) η τιμή στο TTF κατέγραφε πτώση κατά 6,10% στα 207 ευρώ ανά MWh.
Από πού έρχονται τα χρήματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιο Δαγούμας από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προέρχονται από τις τις υδροηλεκτρικές μονάδες και τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο του 2022 ,συνολικά ποσά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη στήριξη των καταναλωτών και έως τις 10.09.2022 μεταφέρθηκαν επιπλέον 250 εκατομμύρια. Το 78% των εσόδων από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και το 80% περίπου των εσόδων από τις ΑΠΕ επιστρέφουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των
καταναλωτών.
Τέλος να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή ανά MWh διαμορφώθηκε στα 467,02 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 12,29% και αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2022.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών