Το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους, ένα ιστορικό βήμα στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις που θα συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου και των δύο χωρών.
Καθώς υπάρχει παγκόσμια έλλειψη στην προσφορά φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτή η συμφωνία παρέχει μια ακτίδα ελπίδας για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας στο μέλλον.
Οι πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν εδώ και αρκετούς μήνες, με το έναυσμα για μια συμφωνία να ξεκινά το 2020.
Η τελική συμφωνία αναμένεται να «ενδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ, να εισφέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του τα βόρεια σύνορά μας», σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yair Lapid.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Michel Aoun, δήλωσε ότι η συμφωνία «ικανοποιεί τον Λίβανο, ικανοποιεί τις απαιτήσεις του και διατηρεί τα δικαιώματά του στους φυσικούς πόρους του».
Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα
Την τελευταία στιγμή το Ισραήλ ήταν έτοιμο να απορρίψει το τελικό σχέδιο συμφωνίας από τον Λίβανο.
Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης πίεσης για έγκριση συμφωνίας πριν ο Aoun παραιτηθεί στα τέλη Οκτωβρίου και διεξαχθούν εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, τα δύο αντίπαλα κράτη κατέληξαν σε συμφωνία.
Η ισχυρή σιιτική ομάδα του Λιβάνου, η Hezbollah, υποστηρίζει επίσης τη συμφωνία λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Ωστόσο, η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν πρέπει να συγχέεται με μια ειρηνευτική συμφωνία, η οποία φαίνεται ακόμη πολύ μακριά.
Η παραγωγική δυναμικότητα
Το Ισραήλ θα μπορεί πλέον να παράγει φυσικό αέριο από το υποθαλάσσιο πεδίο Karish, το οποίο, μαζί με το κοίτασμα Tanin, πιστεύεται ότι περιέχει 2 έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 44 εκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου.
Αυτή είναι μια ανατροπή, καθώς ο Λίβανος είχε προηγουμένως αξίωση για μέρος του πεδίου Karish.
Οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν να ξεκινήσει η ισραηλινή παραγωγή στο πεδίο, για να μετριάσουν τις πιέσεις στην παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου.
Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος θα είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί την Qana, το γειτονικό πεδίο.
Αρκετοί εκπρόσωποι της TotalEnergies έχουν ταξιδέψει στη Βηρυτό για να συζητήσουν την άμεση εξερεύνηση και ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Αισιοδοξία από τη συμφωνία
Ο Maha Yahya, διευθυντής του Carnegie Middle East Center με έδρα τη Βηρυτό, είναι αισιόδοξος για αυτό που αντιπροσωπεύει η συμφωνία.
«Η συμφωνία σημαίνει ότι και οι δύο χώρες έχουν πλέον κοινά οικονομικά συμφέροντα προκειμένου να διατηρήσουν την ηρεμία στις κοινές συνοριακές τους περιοχές».
Ο πρωθυπουργός Lapid είναι επίσης αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα προωθήσει μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Heiko Wimmen, project manager για το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο στο Crisis Group, εξήγησε τη σημαντική αλλαγή που έχει επιφέρει η συμφωνία για το Ισραήλ: «Αν είχε έρθει σε σύγκρουση, ολόκληρη η υποδομή του [πεδίου φυσικού αερίου] θα απειλούνταν».
Πρόσθεσε: «Αυτό το σενάριο έχει πλέον βγει από το τραπέζι.
Οπότε, φυσικά, αυτό είναι μια σημαντική νίκη από άποψη ασφάλειας.
Οι ασάφειες στη συμφωνία
Ενώ η συμφωνία σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι ειδικοί έσπευσαν να επικρίνουν τη συμφωνία λόγω ορισμένων απροσδιόριστων όρων αφήνοντας χώρο για ασάφεια.
Ενώ στον Λίβανο θα δοθούν δικαιώματα παραγωγής στο κοίτασμα Qana, το Ισραήλ θα δικαιούται μερίδιο από τα δικαιώματα μέσω συμφωνίας με την TotalEnergies, καθώς το πεδίο θα διασχίζει τα θαλάσσια σύνορα στα ισραηλινά ύδατα.
Η συμφωνία δεν προβλέπει το μερίδιο διανομής κερδών που θα λάβει το Ισραήλ από το Qana, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διαφωνίες στο μέλλον.
Η συμφωνία αναφέρει: «Το Ισραήλ θα συνεργαστεί με τον Διαχειριστή του οικοπέδου 9 με καλή πίστη για να διασφαλίσει ότι αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί έγκαιρα».
Ουσιαστικά, η ανάπτυξη του κοτάσματος Qana από τον Λίβανο απαιτεί από το Ισραήλ να έρθει σε συμφωνία με την Total πριν προχωρήσει.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο Λίβανος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ενέργειας που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περιόδους συσκότισης καθώς αντιμετωπίζει μια σημαντική οικονομική κρίση.
Οικονομική ανάπτυξη
Ενώ η ανάπτυξη ενός λιβανέζικου κοιτάσματος φυσικού αερίου αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για την εξερεύνηση και ανάπτυξη του Qana, με έσοδα απίθανο να φανούν μέχρι περίπου το 2030, και που να μην πλησιάζει το ποσό που απαιτείται για την διάσωση του Λιβάνου από το χρέος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο φυσικό αέριο βρίσκεται στο Qana, αλλά η αγορά το αποτιμά σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στον Λίβανο μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Τα κέρδη για το Ισραήλ – και όχι μόνο
Ο Mike Azar, αναλυτής και πρώην λέκτορας στο John Hopkins, πιστεύει ότι η συμφωνία «ήταν τελικά πολύ πιο κερδοφόρα για το Ισραήλ.
Αυτό που πήρε ο Λίβανος ήταν να αποφύγει προβλήματα τα οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή».
Με βάση την επισφαλή πολιτική και οικονομική κατάσταση του Λιβάνου επί του παρόντος, η ασφάλεια είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί, ακόμη κι αν τα κέρδη του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενδέχεται να έρθουν αργότερα.
Η νέα συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα επέτρεψε στις δύο χώρες να θέσουν σαφή όρια και να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες των ενεργειακών τους αγορών στο μέλλον.
Ενώ το Ισραήλ μπορεί να είναι ο νικητής βραχυπρόθεσμα, η συμφωνία παρέχει έναν καλύτερο οδικό χάρτη για το λιβανέζικο φυσικό αέριο και τη δυνατότητα για μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα.
www.bankingnews.gr
Καταλύτης για την αγορά φυσικού αερίου θα αποδειχθεί η συμφωνία του Ισραήλ με το Λίβανο για τα θαλάσσια σύνορα
Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα αφήνει περιθώρια για την εκμετάλλευση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Σχόλια αναγνωστών