γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μόλις οκτώ συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν αρκετές να διαψεύσουν τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ανά KWh μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Οι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας έθεσαν σε τροχιά ανόδου την τιμή της MWh από την ημέρα δημοσιοποίησης των στοιχείων του ΥΠΕΝ που προσδιόριζαν ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο φθηνή χώρα στην ενεργεία τον Οκτώβριο.
Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα δημοσιοποίησης των στοιχείων η χονδρεμπορική τιμή της MWh ήταν στα 200 ευρώ και σήμερα 16 Νοεμβρίου αναρριχήθηκε στα 274,07 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας άνοδο 37% μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις.
Η χονδρεμπορική τιμή θα είχε εκτοξευθεί άνω των 300 ευρώ ανά MWh αν ο διαχειριστής , δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ δεν είχε προχωρήσει σε εισαγωγές ενέργειας.
Μόνο για σήμερα Τετάρτη οι ποσότητες που αγοράστηκαν έφθασαν τις 23.599 MWh ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 13.046
Την ίδια στιγμή τιμή του TTF του προθεσμιακού συμβολαίου στην αγορά της Ολλανδίας πριν από οκτώ ημέρες ήταν στα 123,92 ευρώ ανά MWh και σήμερα ήταν στα 123,50 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 8,62% σε σχέση με προχθές.
Για την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το κόστος για τα νοικοκυριά της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 143,76 ευρώ ανά MWh, με την Ελλάδα να καθίσταται ακριβότερη κατά 130 ευρώ ανά MWh . Στη Γαλλία το κόστος είναι στα 175 ,17 ευρώ στην Ολλανδία στα 165,24 ευρώ στην Πορτογαλία και τη Ισπανία στα 103,98 ευρώ. Αντίθετα η Βουλγαρία διαμόρφωσε το κόστος στα 272,59 ευρώ ανά MWh.
«Μπαρούτι» η αγορά
«Μπαρούτι» μυρίζει η αγορά ενέργειας για τα εγχώρια νοικοκυριά τα οποία όπως όλα δείχνουν και τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν κάτι παραπάνω στην τιμή της KWh σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που είχαν τα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου.
Οι προμηθευτές ενέργειας ενόψει των τιμολογίων του Δεκεμβρίου που πρόκειται να δημοσιοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου, η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής είναι μία καλή ευκαιρία να κρατηθούν ψηλά οι χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας , ασκώντας ουσιαστικά πίεση στο ΥΠΕΝ να ανεβάσει την κρατική επιδότηση για να παραμείνουν τα τιμολόγια ρεύματος στα ίδια επίπεδα ή να κινηθούν ελαφρά ανοδικά ενόψει του Χειμώνα που έρχεται.
Τα 274,07 ευρώ ανά MWh ως χονδρεμπορική τιμή από το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όταν οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν η ζήτηση σε ενέργεια από τα νοικοκυριά είναι ισορροπημένη και κυρίως όταν οι ημέρες του Νοεμβρίου είναι ηλιόλουστές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η ερμηνεία ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής μπορεί να εξηγηθεί μόνο με όρους κερδοσκοπίας σε βάρος των νοικοκυριών παρά τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις του υπουργού Κώστα Σκρέκα και διαβεβαιώσεις του, που επιμένει σημειώνοντας ότι για την φθηνή τιμολογιακή πολιτική που εξασφαλίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νοικοκυριά.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών