Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η σκληρή αλήθεια για την πράσινη ανάπτυξη: Επικίνδυνη κατάσταση που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή και μόνιμα blackout

Η σκληρή αλήθεια για την πράσινη ανάπτυξη: Επικίνδυνη κατάσταση που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή και μόνιμα blackout
Η ενεργειακή μετάβαση είναι απολύτως απαραίτητη - αλλά είναι πολύ, πολύ δύσκολο εγχείρημα
Το μέλλον του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα έχει παγιδευτεί σε μια βρώμικη και παραπλανητική συζήτηση.
Ανεξάρτητα από το αν είναι κανείς υπέρ ή κατά της πράσινης μετάβασης, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να καταλήξει σε οικονομική καταστροφή και σε μόνιμα blackout.
Η ενεργειακή μετάβαση είναι απολύτως απαραίτητη - αλλά είναι πολύ, πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Είναι επιζήμιο να σκεπτόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν κραδασμοί, λάθη και πισωγυρίσματα, καθώς διανύουμε ένα από τα πιο ανατρεπτικά κεφάλαια στη βιομηχανική ιστορία.
Σε μεγάλο βαθμό βασιζόμαστε σε τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν δοκιμαστεί προϊόντος του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, σίγουρα θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, καθώς οι οικονομικές προτεραιότητες αλλάζουν – η ενεργειακή μετάβαση είναι καλή για την ανθρωπότητα στο σύνολό της, αλλά σίγουρα δεν είναι καλή για όλους.
Η αναγνώριση αυτών των δύσκολων αληθειών είναι απαραίτητη για τον σωστό σχεδιασμό και τη διαχείριση του μεγαλύτερου συνεργατικού έργου της ανθρωπότητας.
«Λέμε πολλά ψέματα στον εαυτό μας» ανέφερε ο Jason Grumet, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας (ACP), από το Ινστιτούτο Salata του Harvard για το Κλίμα και την Αειφορία.
«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ, πολύ δύσκολο ζήτημα: Ότι δηλαδή ορισμένες κοινότητες έχουν θεμελιωδώς μειονεκτήσει, κάτι που είναι απολύτως αλήθεια, αλλά και το γεγονός ότι ο κόσμος θα… βράσει εάν δεν επιταχύνουμε τα πράγματα».

Πέντε μεγάλες προκλήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπογραμμίζει πέντε μεγάλες προκλήσεις μεταξύ της ανθρωπότητας και του ιδανικού της μέλλοντος καθαρής ενέργειας:

  • τον αβέβαιο ρυθμό της τεχνολογικής προόδου και ανάπτυξης,
  • τη διαφωνία σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς να προκαλέσουμε μεγάλες διαταραχές,
  • την ισορροπία της μελλοντικής και τρέχουσας ενεργειακής ασφάλειας,
  • το διευρυνόμενο χάσμα καθαρής ενέργειας μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών,
  • τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα συστατικά καθαρής ενέργειας.

Ο ρυθμός της μετάβασης είναι ένα σημαντικό εμπόδιο.
Αν κινηθούμε πολύ αργά, κινδυνεύουμε από κλιματική καταστροφή.
Αν κινηθούμε πολύ γρήγορα, διακινδυνεύουμε συστημικές εμπλοκές, οικονομικές δυσκολίες και ενεργειακά σοκ.
Αν απορρίψουμε τον άνθρακα, όπως μόλις συμφώνησε να κάνει η G7 έως το 2035, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι παγκοσμίως θα χάσουν τις δουλειές τους.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους στα ορυκτά καύσιμα.
Χωρίς επαρκή δίχτυα ασφαλείας από την κυβέρνηση, καθώς και επαρκή χρόνο για τη σωστή ανάπτυξή τους, η απώλεια τέτοιων βιομηχανιών θα αποτελέσει τραγωδία για ολόκληρες κοινότητες.
Το ίδιο ισχύει για τα κράτη που θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές για να υποστηρίξουν το ΑΕΠ τους.
Εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχουν σημαντικά υλικοτεχνικά εμπόδια για τη γρήγορη ενεργειακή μετάβαση.
Ήδη, ο τομέας της καθαρής ενέργειας παλεύει με τεράστιες καθυστερήσεις που αφορούν την αδειοδότηση, σημαντικά ζητήματα που διασφαλίζουν τα δικαιώματα γης και τα θλιβερά απροετοίμαστα και γηρασμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποστηρίξουν τους επιδιωκόμενους σκοπούς.
Παρότι τα έργα καθαρής ενέργειας έχουν σε μεγάλο ποσοστό εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πρωτοβουλίες όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, τα μεγάλα σημεία συμφόρησης αντιμετωπίζουν αυτά τα έργα ακριβώς στο δρόμο.
Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι το να κάνεις καλά πράγματα απαιτεί χρόνο.
Το σιδέρωμα αυτών των στροφών δεν πρέπει να είναι εκ των υστέρων σκέψη.
Το ίδιο ισχύει για την εξισορρόπηση της τρέχουσας ενεργειακής ασφάλειας με τη μελλοντική ασφάλεια του κλίματος.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι ο κόσμος δεν επένδυσε σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα κρίσιμες ενεργειακές ελλείψεις που βύθισαν κοινότητες και κράτη σε όλο τον κόσμο στην ενεργειακή φτώχεια και προκάλεσαν μέχρι και επισιτιστική ανασφάλεια λόγω ελλείψεων στα λιπάσματα μεταξύ άλλων αλληλένδετων σοκ.
Αυτές οι ευπάθειες είναι πολύ πιο έντονες στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υστερούν σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, παρόλο που συνέβαλαν τα λιγότερα στην κλιματική αλλαγή και πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα από αυτήν.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι η οικονομική υποστήριξη τέτοιων εθνών – μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι πλούσιες χώρες έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους και δεν έχουν χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση του παγκόσμιου Νότου.
Τέλος, όσον αφορά το τελευταίο σημείο των πέντε βασικών προκλήσεων του ΔΝΤ, εγείρονται επίσης σημαντικά εμπόδια όσον αφορά την προμήθεια των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή του τεράστιου όγκου εξαρτημάτων τεχνολογίας καθαρής ενέργειας (ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτρικές καλωδιώσεις, μπαταρίες, και ούτω καθεξής) από αυτό εξαρτάται η ενεργειακή μετάβαση.
Ήδη, ο κλάδος αμαυρώνεται από γεωπολιτικά ασταθή μονοπώλια και τις περιβαλλοντικά καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers, καθώς και το διαρκώς διευρυνόμενο ενεργειακό αποτύπωμα του Bitcoin, έχουν αυξήσει σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια.
Αυτή η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει κανείς για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.
Το να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη φίλο της ενεργειακής μετάβασης, αντί για εχθρό, θα είναι απολύτως απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση στο μέλλον.
Μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου ανατροπή της παγκόσμιας βιομηχανίας με ταχύτητα που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος.
Απλώς δεν υπάρχει περίπτωση κάθε βήμα να είναι ομαλό.
«Κάθε τομέας της οικονομίας θα πρέπει να στραφεί σε νέες τεχνολογίες, οι καταναλωτές θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορές, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες αλυσίδες εφοδιασμού και όλα αυτά πρέπει να συμβούν σε κάθε μεγάλη οικονομία, σε λίγες μόνο δεκαετίες, με το κόστος να ξεπερνά τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης γενιάς» έγραψε ο Michael Liebreich του BloombergNEF το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης