Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διψήφια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου εάν η Ρωσία «κλείσει τη στρόφιγγα» στην Αυστρία

Διψήφια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου εάν η Ρωσία «κλείσει τη στρόφιγγα» στην Αυστρία
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα γινόταν ακόμα πιο εξαρτημένη από το αμερικανικό LNG και το νορβηγικό αέριο
Σχετικά Άρθρα
Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη θα μπορούσε «εύκολα» να αυξηθεί κατά 5-6 ευρώ/MWh εάν η Gazprom τερματίσει την προμήθεια στην αυστριακή OMV, δήλωσαν αναλυτές στο Montel.
Η OMV προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει τις άμεσες πληρωμές προς τη ρωσική Gazprom Export λόγω νομικών ζητημάτων. Εάν αυτό όντως συμβεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να επηρεάσει άλλες εταιρείες της ΕΕ που εισάγουν ρωσικό αέριο.
«Αν έχουμε μια διακοπή αύριο, μπορείτε εύκολα να δείτε τις τιμές να κάνουν άλμα 5-6 ευρώ/MWh», δήλωσε ο Jacopo Casadei, αναλυτής φυσικού αερίου της Energy Aspects, προσθέτοντας ότι ο χρόνος μιας πιθανής διακοπής είναι ακόμη ασαφής. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο πρώην ρυθμιστής ενέργειας της Αυστρίας Walter Boltz δήλωσε στο Montel ότι μια διακοπή θα μπορούσε να έρθει εντός εβδομάδων.
Η τιμή του TTF front month ήταν κατά 0,07 ευρώ υψηλότερη, στα 33,60 ευρώ/MWh.
«Τη στιγμή που η Gazprom δεν λαμβάνει πληρωμή είναι πιθανό να κόψει τις παραδόσεις συνολικά», δήλωσε ο Casadei, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές ισορροπίες».

Η θέση της Αυστρίας

Η OMV έχει δηλώσει ότι θα έχανε περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως αν η Gazprom διέκοπτε τις προμήθειες, μολονότι αν τα νομικά ζητήματα επηρέαζαν και τις προμήθειες προς τη Σλοβακία, ο όγκος θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 8-10 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Casadei.
Επιπλέον, οι αυστριακές τιμές φυσικού αερίου θα προσφέρουν ένα premium 2-3 ευρώ/MWh σε σχέση με τις γερμανικές τιμές φυσικού αερίου, εκτίμησε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο κίνδυνος περικοπών της ρωσικής ροής είχε ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο Mauro Chavez, επικεφαλής ερευνητής για το φυσικό αέριο και το LNG στη Wood Mackenzie.

Πιο εξαρτημένη από το LNG και τη Νορβηγία η Ευρώπη

«Από άποψη ενεργειακής ασφάλειας, η Ευρώπη γίνεται έτσι περισσότερο εξαρτημένη από το LNG και τις νορβηγικές ροές», δήλωσε ο Casadei.
Η Αυστρία και άλλες επηρεαζόμενες χώρες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το φυσικό αέριο για να αντισταθμίσουν την απώλεια της προσφοράς, αλλά οποιοδήποτε άλμα των τιμών θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη καταστροφή της ζήτησης στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Chavez.
«Οι αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, αλλά όχι η ευρωπαϊκή βιομηχανία», είπε. «Ορισμένες βιομηχανίες δεν θα επιβιώσουν από ένα δεύτερο χτύπημα περιορισμού της ρωσικής προσφοράς».

Διαδρομή προς την Ιταλία

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης προσφοράς για την κάλυψη των χαμένων ρωσικών ροών θα εξασφαλιζόταν μέσω της Ιταλίας από τις εισαγωγές της Βόρειας Αφρικής λόγω της γερμανικής εισφοράς στις εξαγωγές φυσικού αερίου και το υπόλοιπο από τη Γερμανία, δήλωσαν οι αναλυτές.
Η Energy Aspects δεν έχει συμπεριλάβει τον κίνδυνο περικοπών στην τρέχουσα βασική της υπόθεση και προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση θα φθάσει το 90% του στόχου πλήρους αποθέματος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν από την προθεσμία της ΕΕ για την 1η Νοεμβρίου.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν την τελευταία φορά γεμάτες κατά 69%, 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης