Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Συμμαχία Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ για αυξημένες περικοπές στην παραγωγή έως το 2025 – Στήριξη των τιμών

OPEC+: Συμμαχία Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ για αυξημένες περικοπές στην παραγωγή έως το 2025 – Στήριξη των τιμών
Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι βαθύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
22 μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις σημερινές περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στην αναιμική παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 1,66 εκατομμύρια bpd έως το 2025», σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS. 
Προηγουμένως, αυτοί οι εθελοντικοί περιορισμοί είχαν υπολογιστεί μέχρι το τέλος του 2024.
Επιπλέον, όπως είπε στο TASS άλλη πηγή στις αντιπροσωπείες, οι χώρες της συμμαχίας συμφώνησαν να επεκτείνουν τους εθελοντικούς περιορισμούς παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια bpd έως το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Αυτά τα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024 και επί του παρόντος περιορίζονται στο δεύτερο τρίμηνο.
Ο OPEC + «θα παρατείνει το (ισχύον) επίπεδο της παραγωγής του αργού πετρελαίου» των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους» από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, γνωστοποιεί ο οργανισμός + με ανακοίνωσή του έπειτα από υβριδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του OPEC + για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους.

Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα την Κίνα έχουν ασκήσει πιέσεις στις τιμές.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί από κοινού ως OPEC+, έχουν προβεί σε μια σειρά σημαντικών περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022.
Τα μέλη του OPEC + μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από τα μέλη του OPEC + που ισχύουν έως το τέλος του 2024 και 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα εθελοντικών περικοπών από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.
Την Κυριακή 2 Ιουνίου, ο OPEC + συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. bpd έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.
Πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο Reuters ότι η ομάδα μπορεί να παρατείνει ορισμένες από τις περικοπές των 3,66 εκατ. bpd έως το 2025.
Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι βαθύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ομάδα θα έχει μια σειρά από διαδικτυακές και διά ζώσης συναντήσεις την Κυριακή (2/6), οι οποίες ξεκίνησαν με μια συνάντηση μόνο των υπουργών του OPEC.
Αρκετοί βασικοί υπουργοί -κυρίως από χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές- πέταξαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+.
Άλλοι υπουργοί θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης