Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανταγωνιστικό το τιμολόγιο Ιουνίου της ΔΕΗ – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενέργειας των υπολοίπων παρόχων

Ανταγωνιστικό το τιμολόγιο Ιουνίου της ΔΕΗ – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενέργειας των υπολοίπων παρόχων
Η ΔΕΗ άφησε να περάσει στη λιανική μόλις το 11% της αύξησης του κόστους στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου
Το έκανε το «θαύμα» της η ΔΕΗ στα τιμολόγια του Ιουνίου καθώς απορρόφησε το 23% της αύξησης του κόστους ενέργειας του Μαΐου.
Άφησε να περάσει στη λιανική μόλις το 11% στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου.
Η παρουσία του κράτους στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας αποδίδει καρπούς για τα νοικοκυριά ενώ οι ιδιώτες προμηθευτές «πέρασαν» το κόστος του ρεύματος στη λιανική και την ίδια στιγμή διατηρούν τα περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα.
Η ΔΕΗ όρισε την τιμή ανά KWh για το ειδικό – πράσινο τιμολόγιο στα 0,11898 για τον Ιούνιο από 0,10656, με αύξηση 11,6%.
Το κόστος του ρεύματος του Μαΐου αυξήθηκε κατά 34,8%.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς από τα 60,11 ευρώ ανά MWh εκτοξεύτηκε στα 81,08 ευρώ ανά MWh που είναι ο βασικός πυλώνας διαμόρφωσης των τιμολογίων του Ιουνίου.

Η έκπτωση αυξήθηκε κατά 280%

H ΔΕΗ για να μη περάσει το κόστος στα νοικοκυρά αποφάσισε να αυξήσει τη μηνιαία έκπτωση στο 38% για τον Ιούνιο από 10% που ήταν η έκπτωση του Μαΐου.
Δηλαδή η διοίκηση του Γιώργου Στάσση αποφάσισε να αυξήσει τις εκπτώσεις κατά 280% για να διαμορφωθεί η τιμή της KWh στα 0,11898 ευρώ ανά KWh.
Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να περνούσε το κόστος ρεύματος στα νοικοκυριά η τελική της τιμή θα ήταν τα 0,1436 ευρώ χωρίς να προστίθεται ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
Το νοικοκυριό που έχει επιλέξει τη ΔΕΗ ως προμηθευτή ενέργειας για κατανάλωση 350 KWh θα πληρώσει 41 ευρώ για την κατανάλωση ενέργειας με τη νέα τιμή ανά KWH .
Την ίδια στη λιανική αγορά ενέργειας ο πιο ακριβός πάροχος για το ειδικό τιμολόγιο – πράσινο ένα νοικοκυριό με τη ίδια κατανάλωση θα πληρώσει 62,9 ευρώ για την αξία της ενέργειας διότι η τιμή της KWh ανήλθε στα 0,17984 ευρώ .
Ο δεύτερος πιο ακριβός πάροχος με τιμή ανά KWh τα 0,16927 η αξία του ρεύματος διαμορφώνεται σε 59,24 ευρώ, ο τρίτος κατά σειρά παράχος με τιμή τα 0,16421 ευρώ ανά KWh ,η αξία του ρεύματος θα είναι 57,47 ευρώ.
Το τιμολόγιο του Ιουνίου της ΔΕΗ σε σχέση με τους «ακριβούς» παρόχους είναι κατά 52% πιο φθηνό.
Βέβαια οι προμηθευτές στα δικά τους τιμολόγια έγιναν πιο ακριβοί έως 70% σε διάστημα ενός μηνός.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να κρατήσουν ένα μέρος του κόστους της ενέργειας και θα βαρύνει τα νοικοκυριά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bakingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης