Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Aramco, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα 13 δισ. δολ.

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Aramco, με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα 13 δισ. δολ.
Η Σαουδική Αραβία προσφέρει στους επενδυτές περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές της Aramco, ή 0,64%, στα 26,7 έως 29 ριάλ, ή λίγο κάτω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο ανώτατο όριο του εύρους
Η πώληση μετοχών του πετρελαϊκού γίγαντα Aramco από τη Σαουδική Αραβία προσέλκυσε μεγαλύτερη ζήτηση από τις προσφερόμενες μετοχές μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξή της την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, μια συμφωνία που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 13,1 δισ. δολάρια σε μια σημαντική δοκιμασία του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου.
Οι τράπεζες για τη συμφωνία θα δέχονται θεσμικές εντολές έως την Πέμπτη (6/6) και θα τιμολογήσουν τις μετοχές την επόμενη ημέρα, ενώ η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Κυριακή (9/6) στο χρηματιστήριο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η προσφορά θα αποτελέσει ένα μέτρο της ελκυστικότητας του Ριάντ στους ξένους επενδυτές, που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου του βασιλείου για την αναμόρφωση της οικονομίας του
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν επανειλημμένα χάσει τους στόχους τους.
Η πώληση δείχνει επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεξαρτηθεί από τον «εθισμό της στο πετρέλαιο», όπως τον αποκάλεσε κάποτε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman.
Το κρατικό ταμείο πλούτου, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), ο φορέας που κινεί την ατζέντα-μαμούθ για το μετασχηματισμό της οικονομίας του Βασιλείου, η οποία έχει ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οτιδήποτε, από τον αθλητισμό μέχρι τις φουτουριστικές πόλεις της ερήμου, είναι πιθανό να είναι ένας από τους δικαιούχους των κεφαλαίων, ανέφεραν αναλυτές και πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι μετοχές της Aramco έκλεισαν περίπου 2% χαμηλότερα την Κυριακή (2/6) στα 28,45 ριάλ (7,53 δολάρια).
Η Σαουδική Αραβία προσφέρει στους επενδυτές περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές της Aramco, ή 0,64%, στα 26,7 έως 29 ριάλ, ή λίγο κάτω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο ανώτατο όριο του εύρους.
«Το βιβλίο είναι καλυμμένα για το πλήρες μέγεθος της συμφωνίας εντός του εύρους τιμών», πράγμα που σημαίνει ότι η επιδειχθείσα ζήτηση υπερέβη το μέγεθος της συμφωνίας, ανέφερε μία από τις τράπεζες που συμμετείχαν στη συμφωνία σε ενημέρωση των επενδυτών που εξέτασε το Reuters.
Οι τράπεζες μπορούν να αυξήσουν την προσφορά κατά επιπλέον περίπου 1 δισ. δολάρια.
Εάν πωληθούν όλες οι μετοχές, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα μειώσει το μερίδιό της στον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο κατά 0,7%.
Οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου βοηθούν στη διαχείριση της πώλησης - Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Bank of America και Morgan Stanley- μαζί με τις τοπικές εταιρείες Saudi National Bank, Al Rajhi Capital, Riyad Capital και Saudi Fransi.
Οι M. Klein & Company και Moelis είναι ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για τη συμφωνία.
Η θυγατρική της Credit Suisse Saudi Arabia του ομίλου UBS μαζί με την BNP Paribas, την Bank of China International και την China International Capital Corporation βοηθούν επίσης στην αναζήτηση αγοραστών για τις μετοχές
Περίπου το 10% της νέας προσφοράς θα προορίζεται για ιδιώτες επενδυτές, ανάλογα με τη ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης