Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοφανές - «Πετάνε» το ρεύμα που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Πώς τα κατάφεραν οι αρμόδιοι

Πρωτοφανές - «Πετάνε» το ρεύμα που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Πώς τα κατάφεραν οι αρμόδιοι

Οι συζητήσεις για το νυκτερινό τιμολόγιο που απλά δεν υπάρχει  

Σχετικά Άρθρα
Την «αποχή» από τα νυχτερινά τιμολόγια έχει επιλέξει το σύνολο των προμηθευτών ενέργειας με μοναδική εξαίρεση την ΔΕΗ η οποία διαθέτει σε όλα τα προγράμματά της νυχτερινή χρέωση.
Τα εκατομμύρια των νοικοκυριών χάνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το πιο φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο διότι οι μετρητές της κατανάλωσης ενέργειας δεν έχουν το διζωνικό σύστημα δηλαδή είναι σε θέση να καταγράψουν σε KWh τη νυχτερινή κατανάλωση όπως και την ημερήσια.  

Να σημειωθεί ότι το «νυχτερινό» τιμολόγιο ισχύει από την 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου στο διάστημα 23.00 με 07.00 ενώ από την 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.
Το νυχτερινό τιμολόγιο δεν υπάρχει στην αγορά.  
Οι προμηθευτές ενέργειας εκτός της ΔΕΗ δεν προσφέρουν την συγκεκριμένη  επιλογή  διότι με απόφαση του ΥΠΕΝ έπαψε να προσδιορίζει ως υποχρεωτική  την υπηρεσία του νυχτερινού τιμολογίου με το σύνολο των προμηθευτών να προσφέρουν  μία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας το 24ώρο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ μόλις το 1,5 εκατομμύρια των νοικοκυριών σε σύνολο 7 εκατομμυρίων να διαθέτει  μετρητή  που έχει τη δυνατότητα να δίνει  δύο καταναλώσεις, η μία είναι η ημερήσια και η άλλη η νυχτερινή.
Ωστόσο η απουσία  μετρητών που να καταγράφει  τη νυκτερινή κατανάλωση δημιουργεί  πρόβλημα στην αγορά ενέργειας διότι οι αρμόδιοι κατάλαβαν με καθυστέρηση ότι η παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ δεν αξιοποιείται διότι  οι μεσημεριανές ώρες  έχουν   υψηλές επιδόσεις ενώ τη νύχτα η ενέργεια στο μέγιστο βαθμό προέρχεται  από μονάδες φυσικού αερίου που την καθιστούν ακριβή.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όπως και οι προμηθευτές ενέργειας έχουν αρχίσει τη συζήτηση να μεταφέρουν την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος που δεν  διαθέτουν να διαμορφώσουν μια νέα αγορά τις μεσημεριανές ώρες ώστε τα νοικοκυριά να  την αξιοποιούν για το πλύσιμο ρούχων για μαγείρεμα και άλλες ανάγκες  που έχει αν νοικοκυριό.
Έτσι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη  των ΑΠΕ δεν ακολούθησε τη ζήτηση η οποία δεν μπορεί να την αξιοποιήσει η αγορά.
Οι ΑΠΕ παράγουν ενέργεια που πάει στο …βρόντο.
Οι προμηθευτές «βολεύονται» με το σημερινό καθεστώς ενώ διστάζουν  να βγάλουν  πρόγραμμα διότι και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των έξυπνων μετρητών είναι σχετικά μικρός που μηδενίζει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 8 μήνες έχουν γίνει περικοπές σε 550 GWh από ΑΠΕ που σημαίνει 550.000 MWh. Δηλαδή χάθηκε καθαρή ενέργεια πέντε ημερών όταν η ημερήσια ζήτηση ανέρχεται περίπου 110.000 MWh. Το νυκτερινό τιμολόγιο αναμένεται να γίνει μεσημεριανό  ή να μεταφερθεί ως πακέτο προγραμμάτων τα Σαββατοκύριακα διότι η πέφτει η ζήτηση ενώ η παραγωγή ενέργειας αυξάνεται λόγω των μονάδων ΑΠΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης