Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: «Kαταστροφή» για την πράσινη ενέργεια εάν η Le Pen κερδίσει τις εκλογές

Γαλλία: «Kαταστροφή» για την πράσινη ενέργεια εάν η Le Pen κερδίσει τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το National Rally θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές

Σχετικά Άρθρα

Αργά την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την Κάτω Βουλή με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου, αφού το National Rally συγκέντρωσε το 31,36% των γαλλικών ψήφων στις ευρωεκλογές, διπλάσιο από το ποσοστό του Macron.

Η στροφή προς τα δεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την επίτευξη των ενεργειακών στόχων σε επίπεδο ΕΕ, δήλωσαν αναλυτές στο Montel τη Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το National Rally της Marine Le Pen θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, αν και μπορεί να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, οδηγώντας δυνητικά τον Μακρόν να αναθέσει έναν πρωθυπουργό της Εθνικής Συσπείρωσης να σχηματίσει κυβέρνηση. Χθες, η Le Pen πρότεινε τον επικεφαλής του κόμματός της ΤJordan Bardella ως υποψήφιο πρωθυπουργό εάν κέρδιζε.

“Η χειρότερη επιλογή”

Το National Rally «πιθανότατα θα πάγωνε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εάν ήταν στην εξουσία και θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην συμμορφωθούν με τους νόμους της ΕΕ. Θα ήταν καταστροφικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το περιβάλλον συνολικά», δήλωσε ο δικηγόρος στον τομέα της ενέργειας Arnaud Gossement.

Ο Nicolas Nace της Greenpeace είπε ότι το National Rally θα ήταν «η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον», δεσμευόμενος να «διασφαλίσει ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ» και «να παρακολουθεί στενά» τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τους στόχους μείωσης των εκπομπών του 2040.

Το ενεργειακό πρόγραμμα του κόμματος βασιζόταν αποκλειστικά στην πυρηνική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, είπε ο Nicolas Goldberg, ενεργειακός εμπειρογνώμονας στην Colombus Consulting, κάτι που σήμαινε «λιγότερη απαλλαγή από τον άνθρακα, χάνοντας τους στόχους μας και εκθέτοντας την χώρα σε αυξήσεις τιμών και πιθανές ελλείψεις».

Ωστόσο, «αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους στόχους της ΕΕ… υπάρχουν διαδικασίες επί παραβάσει», δήλωσε η Diana-Paula Gherasim, επικεφαλής ευρωπαϊκών ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών στο ινστιτούτο Ifri.

Καθυστερήσεις ενόψει

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας καταδίκασαν επίσης την πρόταση του National Rally να διαχωρίσει τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ, αναπροσαρμόζοντάς τις στο κόστος εγχώριας παραγωγής.

Επιπλέον, η Γαλλία, ως επί το πλείστον εξαγωγέας καθαρής ενέργειας, εισάγει συχνά ηλεκτρική ενέργεια από τους γείτονές της το χειμώνα, δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delors.

«Εάν η Γαλλία δεν επωφελείται πλέον από τους κανόνες της αγοράς της ΕΕ, άλλες χώρες θα επιβάλουν τους δικούς τους όρους», σημείωσε. «Το κόστος θα ήταν ακόμη υψηλότερο καθώς το [National Rally] δεν θα ενθάρρυνε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βραχυπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει παραγωγική ικανότητα το χειμώνα».

Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Γαλλίας έως το 2033 που θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα – ήδη ένα χρόνο πίσω από το χρονοδιάγραμμα, έχει τεθεί σε αναμονή.

«Όλα καθυστερούν, ακριβώς όταν χρειαζόμαστε περισσότερη δημόσια υποστήριξη για την ενεργειακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο κεντροδεξιός γερουσιαστής Vincent Delahaye.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης