Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ένας ακόμη Εθνικός Δρυμός θυσιάζεται στις ανεμογεννήτριες - Βάζουν «πόδι» σε Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου

Ένας ακόμη Εθνικός Δρυμός θυσιάζεται στις ανεμογεννήτριες - Βάζουν «πόδι» σε Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου
Η περιοχή μελέτης χωροθετείται στις Δ.Ε. Μετσόβου και Μηλέας, του Δήμου Μετσόβου (Κυρά και Λιόντο, συνολικού μήκους 3,70km περίπου)
Οι αντιδράσεις του κόσμου στις τοπικές κοινωνίες για το έγκλημα κατά των βουνών της Ελλάδος με την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φουντώνουν καθημερινά.
Μετά τη Μάνη, τη Ρόδο την Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αιολικά πάρκα, σειρά παίρνει και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Natura) γνωστός και ως Βάλια Κάλντα (που σημαίνει ζεστή κοιλάδα), χαρακτηρισμένος Εθνικός Δρυμός από το 1968.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr, προωθείται η κατασκευή και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου εντός περιοχών Natura, σε μεγάλο υψόμετρο και δίπλα ακριβώς στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα (ένας από τους σημαντικότερους της χώρας μας), η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα τεθεί προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η περιοχή μελέτης χωροθετείται στις Δ.Ε. Μετσόβου και Μηλέας, του Δήμου Μετσόβου (Κυρά και Λιόντο, συνολικού μήκους 3,70km περίπου).
Το μέσο υψόμετρο της έκτασης που καταλαμβάνει το έργο είναι περί τα +1468 έως +1695 μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα τμήμα χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο-Κατάρα)-GR2130006», ενώ το υπόλοιπο τμήμα χωροθετείται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Βάλια Κάλντα και Τεχνητή Λίμνη Αώου-GR1310002».

Αντιδράσεις στην Εύβοια

Στην Εύβοια υπήρξε επίθεση και ακινητοποίηση φρουρών με καταστροφή ανεμολογικού-ιστού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της Πέμπτης, 12 Σεπτεμβρίου 2024, άγνωστοι ακινητοποίησαν τους ιδιωτικούς security και κατέστρεψαν τον παράνομο ανεμολογικό ιστό που έχει στηθεί στην Τούρλα στα Κοτύλαια.
Η λειτουργία του ανεμολογικού ιστού για ένα έτος είναι προϋπόθεση για την εγκατάσταση πενηντα-μία (51), συν τριάντα (30) ανεμογεννητριών που θα επιφέρουν την καταστροφή των Κοτυλαίων, της Βρομονέρας, του Ξηροβουνίου και της Δίρφυς.
«Γενικά, ο αγώνας για τη σωτηρία της Εύβοιας οφείλει να συνεχιστεί όλο και πιο εντατικά με συλλογικότητα και αλληλεγγύη και να πιέσει προς όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί μόνο όταν ανακληθούν όλες οι άδικες, παράνομες και καταστροφικές για την περιοχή μας άδειες βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά και τα χωριά μας», επισημαίνουν οι κάτοικοι στο επίσημο κάλεσμά τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τεράστια βλάβη στη Μάνη

“Αν κατασκευαστούν τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη” υποστηρίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης σε 110 σελίδες αντιρρήσεων που έστειλε στο ΥΠΕΝ.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης κατέθεσε επιστολή 110 σελίδων με τις αντιρρήσεις του για τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα στις Θαλάμες, Λαγκάδα και Οίτυλο – ενώ διαπιστώνει ότι οι επιστημονικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας είναι ανύπαρκτες και στη θέση τους εμφανίζονται λευκές σελίδες.
Ο Δήμος έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι οι σχετικές εκτάσεις είναι ιδιοκτησία του, κάτι που η εταιρεία δεν φαίνεται να γνωρίζει.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος, συμμετέχει στην διαβούλευση ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις απόψεις του Δήμου για μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα στην περιοχή του.
Την επιστολή συνέταξε ειδική ομάδα εργασίας που ο Δήμος συνέστησε πριν δύο εβδομάδες, μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη των σχεδίων της εταιρείας και της διαβούλευσης. Η επιστολή αποτελείται από επιχειρήματα χωροταξικής πολιτικής και νομικά επιχειρήματα και συνοδεύεται από ένα ειδικό παράρτημα για ζητήματα γεωλογίας και υδάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, ομόφωνα έκρινε ότι το έργο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη σε ολόκληρη τη Δυτική Μάνη και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που φέρεται να συνάγει το αντίθετο συμπέρασμα, είναι πρόχειρη, γεμάτη λάθη, και συχνά αντιφατική, ενώ τα επιχειρήματα υπέρ της χωροθέτησης στη Μάνη είναι εντελώς αδύναμα. Η Βεβαίωση Παραγωγής που έχει λάβει η εταιρεία για το έργο προβλέπει την διοχέτευση της ενέργειας όχι στην Πελοπόννησο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο, αλλά αποκλειστικά στην Στερεά Ελλάδα και στο ΚΥΤ Δίστομου Φωκίδας.
Το σχέδιο αυτό είναι παράλογο: είναι μη βιώσιμο, εξαιρετικά κοστοβόρο και με τεράστιες και αχρείαστες περιβαλλοντικές συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης