Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οδηγός για τα τιμολόγια ρεύματος – Η μυστήρια άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής 60% σε 3 ημέρες

Οδηγός για τα  τιμολόγια ρεύματος – Η μυστήρια άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής 60% σε 3 ημέρες
Οι καταναλωτές που έκλεισαν συμβόλαιο με σταθερή τιμή ανά KWh εμφανίζονται πιο κερδισμένοι όταν η τιμή της MWh σημειώνει άνοδο από τον έναν μήνα στον άλλο
Τους... επόμενους 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα ασχοληθούν με τα τιμολόγια του ρεύματος αναζητούν τα νοικοκυριά αφού στενάζουν με τις υψηλές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος εκ των οποίων οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 60% του λογαριασμού και η κατανάλωση ρεύματος το 40%.
Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν περισσότερα έσοδα για επενδύσεις και οι προμηθευτές ενέργειας περισσότερα κέρδη τα οποία στη συνέχεια γίνονται μερίσματα.

Η χονδρεμπορική τιμή καλπάζει χωρίς λόγο

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε διάστημα τριών ημερών η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε κατά 59,6%.
Από τα 70,93 ευρώ ανά MWh ανήλθε στα 113 ,22 ευρώ ανά MWh για τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Σε μία συνεδρίαση η τιμή είχε άνοδο κατά 46,48%.
Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου πιθανόν να σημειώσουν μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα αντίστοιχα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς από τις 31 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται σε 119,96 ευρώ ανά MWh .
Τον περασμένο Αύγουστο ηΤΕΑ ήταν στα 129,83 ευρώ ενώ υπολείπονται ακόμη 6 συνεδριάσεις για την οριστικοποίηση της μεσοσταθμικής τιμής της ΤΕΑ για τον Σεπτέμβριο.

Οι χονδρέμποροι της ενέργειας

Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κατά 46,48%. Από τα 77,29 ευρώ ανά MWh «πέταξε» στα 113 ,22 ευρώ ανά MWh.
Η άνοδος της τιμής δεν δικαιολογείται όταν μάλιστα η τιμή του TTF όταν από τα 39 ευρώ ανά MWh στις 31 Αυγούστου ήταν στα 39 ευρώ και την περασμένη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 34 ευρώ ανά MWh
H χαμηλή τιμή της ημέρας ανήλθε σε 36,4 ευρώ ανά MWh από 0,04 ευρώ που ήταν πριν από 24 ώρες.
Η ανώτατη τιμή από 195 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 325 ευρώ ανά MWh.

Το βάζο με το μέλι ...

Οι καταναλωτές που έκλεισαν συμβόλαιο με σταθερή τιμή ανά KWh εμφανίζονται πιο κερδισμένοι όταν η τιμή της MWh σημειώνει άνοδο από τον έναν μήνα στον άλλο.
Τα πράσινα τιμολόγια παρακολουθούν την άνοδο της ΤΕΑ αλλά όταν υποχωρεί τα τιμολόγια δεν πέφτουν όσο θα έπρεπε.
Τα «κίτρινα» τιμολόγια ανάλογα με τον προμηθευτή και την οδηγία του ΥΠΕΝ οι καταναλωτές θα μάθουν εκ των υστέρων την τιμή χρέωσης δλδ αυτή του Σεπτεμβρίου θα την πληροφορηθούν τον επόμενο μήνα ενώ υπάρχουν προμηθευτές που την ανακοινώνουν εκ των προτέρων .
Τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει βαδίζουν στο σκοτάδι αναλαμβάνοντας όλο το ρίσκο της ανόδου ενώ στην πτώση της χονδρεμπορικής τιμής οι τιμές τους δίνουν ψίχουλα.

Τι βγάζουν σε έναν μήνα

Τα μηνιαία περιθώρια κέρδους των προμηθευτών.
Τα «πράσινα» τιμολόγια αφήνουν μηνιαία περιθώρια κέρδους από 20% έως 36% τους προμηθευτές ενέργειας.
Σε ευρώ αυτό σημαίνει από 3 έως 6 λεπτά ανά KWh.

Οι χρεώσεις ρεύματος με έξυπνο μετρητή τις νυχτερινές ώρες.

Τα δυναμικά τιμολόγια που απαιτούν την εγκατάσταση του έξυπνου μετρητή βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση οι μισές ετήσιες καταναλώσεις ενέργειας ενός ψυγείου να χρεώνεται με 1 λεπτό ανά KWh την ημέρα χάρη στην παρουσία των φωτοβολταϊκών μονάδων αλλά μετά τη δύση του ηλίου η τιμή της KWh για τη λειτουργία του ψυγείου μπορεί η χρέωση να κυμανθεί από τα 300 έως τα 900 ευρώ ανά MWh.Δηλαδή η τιμή ανά KWh θα κυμανθεί από 0,30 έως 0,90 KWh όταν οι προμηθευτές με τη χρήση των έξυπνων μετρητών είναι σε θέση να τιμολογούν τους καταναλωτές ανά ώρα.
Πρόκειται για τιμές βαριάς ενεργειακής κρίσης. Αντίστοιχες χρεώσεις θα υπάρχουν για τις υπηρεσίες φωτισμού ενός σπιτιού τις βραδινές ώρες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης