Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια

Οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια
Δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» στο οποίο το καθαρό μηδέν θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 2050 χωρίς την πυρηνική ενέργεια
 
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από δώδεκα εκ των κορυφαίων τραπεζών παγκοσμίως δεσμεύονται να στηρίξουν την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζοντας τον στόχο της συνόδου κορυφής COP28 για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ισχύος έως το 2050, αναφέρουν οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, οι Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley, Société Générale, Crédit Agricole CIB, Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Guggenheim Securities, Rothschild & Co, και Segra Capital Management πρόκειται να δεσμευτούν σε εκδήλωση που γίνεται σήμερα (23/9) στη Νέα Υόρκη για την υποστήριξή τους στην ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ως ένα ακόμα μέσο για την επίτευξη του net zero.
Κατά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι στα τέλη του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 21 άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ενεργειακή ικανότητα έως το 2050, λέγοντας ότι η αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων τους για το καθαρό μηδέν τις επόμενες δεκαετίες.   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νότια Κορέα, τη Γκάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μεταξύ άλλων, υπέγραψαν τη δήλωση στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν έχουν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν στους FT ότι και μόνο το γεγονός πως υποστηρίζουν πλέον δημόσια την πυρηνική ενέργεια θα αποτελούσε σημαντική αναγνώριση ότι η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απεξάρτηση από τον άνθρακα των παγκόσμιων ενεργειακών συστημάτων και θα ενίσχυε την αισιοδοξία των επενδυτών.
Δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» στο οποίο το καθαρό μηδέν θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 2050 χωρίς την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε η BNP στους FT, επικαλούμενη τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Barclays, από την πλευρά της, δήλωσε στους FT ότι υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει την εφεδρική λύση για την διακοπτόμενη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που είναι ευρύτερα γνωστή για τις πολυετείς καθυστερήσεις και τις τεράστιες υπερβάσεις κόστους, μια παγκόσμια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η επάνοδος της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο ρεκόρ το 2025, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης