Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδο 10% στην τιμή των CO2 βλέπουν οι αναλυτές και αύξηση των τιμών ρεύματος τον χειμώνα

Άνοδο 10% στην τιμή των CO2 βλέπουν οι αναλυτές και αύξηση των τιμών ρεύματος τον χειμώνα
Οι προβλέψεις τεκμηριώνονται από την ανοδική τάση στο φυσικό αέριο

Εξαιρετικά αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, καθώς όλα τα βασικά κόστη αυξάνονται ενώ παράλληλα προβλέπεται ο φετινός χειμώνας θα είναι δριμύτερος από τον προηγούμενο με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο κατά 10% της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα το τελευταίο τρίμηνο του έτους και περαιτέρω αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2025. Στην άνοδο αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου που αγγίζει πλέον τα 40 ευρώ/MWh. Όλα δείχνουν ότι είναι μάλλον επισφαλείς οι εγχώριες πολιτικές προβλέψεις ότι μετά την mini κρίση του καλοκαιριού η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και έρχονται καλύτερες ημέρες για τις τιμές ρεύματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, μπορεί να φθάσει στα 70 ευρώ/τόνο το 4ο τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι η τιμή του CO2 διαμορφώνεται σήμερα στα 62,66 ευρώ/τόνο, με βάση το συμβόλαιο αναφοράς Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης