Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίσκεψη του υπoυργού Πετρελαίου του Ιράν στον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου εν αναμονή του ισραηλινού πλήγματος

Επίσκεψη του υπoυργού Πετρελαίου του Ιράν στον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου εν αναμονή του ισραηλινού πλήγματος
Το Ιράν είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) με παραγωγή περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή το 3% της παγκόσμιας παραγωγής
Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν αποβιβάστηκε στο νησί Kharg , όπου βρίσκεται ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγών της χώρας, και είχε συνομιλίες με έναν διοικητή του ναυτικού την Κυριακή (6/10), ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Shana του υπουργείου Πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στις ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε το Σάββατο (5/10) ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε ισραηλινούς αξιωματούχους λέγοντας ότι θα μπορούσαν να πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δήλωσε την Παρασκευή (4/10) ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα απαντήσει.
Το Ιράν είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) με παραγωγή περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή το 3% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν ανέβει φέτος κοντά σε υψηλά πολλών ετών, στα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός της νήσου Kharg , από τον οποίο αποστέλλεται περίπου το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.
Ο υπουργός Πετρελαίου Mohsen Paknejad έφτασε την Κυριακή (6/9) «για να επισκεφθεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να συναντήσει το επιχειρησιακό προσωπικό που βρίσκεται στο νησί Kharg», ανέφερε το Shana, προσθέτοντας ότι ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός εκεί έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει 23 εκατομμύρια βαρέλια αργού.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Paknejad συναντήθηκε με τον Mohammad Hossein Bargahi, διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, για να ελέγξει την ασφάλεια των πλατφόρμων φυσικού αερίου του Ιράν στο South Pars και να αξιολογήσει τις αποτελεσματικές δράσεις της 4ης Ναυτικής Περιφέρειας των Φρουρών.
«Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε ο Paknejad σε δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης