Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σημαντική εξέλιξη: Ουγγαρία και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία φυσικού αερίου μέσω TurkStream

Σημαντική εξέλιξη: Ουγγαρία και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία φυσικού αερίου μέσω TurkStream
H συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους.
Η Ουγγαρία και η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα υπογράψουν την Πέμπτη 10/10 σύμβαση φυσικού αερίου που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν πλήρως τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Ρωσία εξάγει επί του παρόντος το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω δύο οδών:
- ενός αγωγού σοβιετικής κατασκευής που διασχίζει την Ουκρανία και,
- του αγωγού TurkStream προς την Τουρκία.
Από τα
31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που μεταφέρει, τα μισά μένουν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα συνεχίζουν  προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με την Σερβία και την Ουγγαρία να είναι οι κύριοι καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2025.

«Επιθέσεις» και απειλές χτυπημάτων

Ο αγωγός TurkStream ήταν αμφιλεγόμενος σε ορισμένες περιοχές της Δύσης από τότε που δημιουργήθηκε καθώς εκτόξευσε την ροή του ρωσικού
φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που έφτασε σε ιστορικά υψηλά τον Ιούλιο, σύμφωνα με την S&P Global.
Καθώς το αέριο που ρέει μέσω του αγωγού αυξάνεται, τόσο αυξάνονται οι απόπειρες επιθέσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τρία μη επανδρωμένα ουκρανικά ταχύπλοα πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον του ρωσικού πολεμικού πλοίου που φρουρούσε τμήμα του αγωγού τον Μάιο.
Όταν αυτό απέτυχε, η Ουκρανία προφανώς προσπάθησε ξανά με έξι ταχύπλοα drone σκάφη τον Ιούνιο.
Η επίθεση αυτή αποτράπηκε επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO ότι η Ουκρανία στοχεύει πλήρως να επιτεθεί στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την αυξανόμενη απόγνωση της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της ενόψει της ρωσικής νίκης στο πεδίο της μάχης, καθώς και στο οικονομικό μέτωπο.

Οι ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ενεργειακή υποδομή δεν είναι κάτι καινούργιο.

Άλλωστε, αν πρέπει να γίνουν πιστευτές κάποιες αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ήταν μια μικρή ουκρανική επιχείρηση που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream.
Αλλά τα σχόλια του Galushchenko είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις θα είναι μεταξύ των τελευταίων τακτικών της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε το POLITICO:
Όταν ρωτήθηκε εάν η «απάντηση» του Zelensky θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία να στοχεύει τις τεράστιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας - μακράν ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας της - ο Galushchenko απάντησε: «Θα ήταν μόνο δίκαιο».
«Όταν απαντούσαμε στην επίθεση της Ρωσίας, θα απαντούσαμε ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση, επιτιθέμενοι στην ενεργειακή τους υποδομή», είπε ο Galushchenko.
TurkStream: Europe needs gas and Russia has it - the story behind that new  pipeline | Euronews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης