Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παντελής Κάπρος: Για το ακριβό ρεύμα φταίει η λιανική ηλεκτρικής ενέργειας - Τέλος στα εξάμηνα μπλε τιμολόγια από Κομισιόν

Παντελής Κάπρος: Για το ακριβό ρεύμα φταίει η λιανική ηλεκτρικής ενέργειας - Τέλος στα εξάμηνα μπλε τιμολόγια από Κομισιόν
Ο κ. Κάπρος έδωσε έμφαση λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι στην λιανική και στην τιμολόγηση , η οποία πρέπει να αλλάξει.
Στη …σέντρα τη λιανική αγορά της ενέργειας έβγαλε ο Παντελής Κάπρος μιλώντας σε ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά την παρέμβαση του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος έκανε λόγο για ατέλειες στην αγορά της ενέργειας που πρέπει να διορθωθούν, για να δώσει στη συνέχεια τον λόγο στον πιο κατάλληλο άνθρωπο και Καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον πρώτο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και ως καθηγητής στη Σορβόννη ασχολήθηκε με τις Ενεργειακές Αγορές.

Η λιανική αγορά των τιμολογίων η ευθύνη για τις υψηλές τιμές.

Ο κ. Κάπρος διαχώρισε την χονδρεμπορική αγορά ενέργειας από τη λιανική αγορά και προσδιόρισε ότι το κόστος της ενέργειας για την οικονομία επιβαρύνεται από τη λιανική αγορά. Ο σκοπός της χονδρεμπορικής αγοράς της ενέργειας είναι να έχουμε εμπόριο στην αγορά της Ευρώπης και ο ΑΔΜΗΕ να αξιοποιεί τη βέλτιστη οικονομική παραγωγή ενέργειας των μονάδων.
Σημείωσε ότι η λιανική αγορά δεν πρέπει να απορροφά τις μεταβολές της χονδρικής αγοράς και να εστιάσει στο τελικό κόστος ως ένας προμηθευτής που εμπορεύεται ένα προϊόν όπως είναι τα λάχανα σε μία λαϊκή αγορά.

Ο κ. Κάπρος έδωσε έμφαση λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι στην λιανική και στην τιμολόγηση , η οποία πρέπει να αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισημάνσεις του είναι εστιασμένες στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο κ. Κάπρος τόνισε ότι η Commission με νέα Οδηγία προσπαθεί να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης της λιανικής αγοράς.
Ο προσανατολισμός είναι ένας συνδυασμός τιμών που θα συμμετέχει η χονδρεμπορική αγορά όπως και τα διμερή συμβόλαια ( PPAs) ανάμεσα σε προμηθευτές και καταναλωτές.
Το BN έθεσε το ερώτημα στον κ. Κάπρο πως εξηγεί το γεγονός ότι οι λιανικές τιμές των τιμολογίων ρεύματος του Οκτωβρίου είναι έως 65% υψηλότερες σε σχέση με το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Με τον κ Κάπρο να λέει ότι δεν ακούστηκε η ερώτηση για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η θετική ημερήσια έκπληξη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στα 44,46 ευρώ έκλεισε η τιμή της MWh για την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη ημερήσια τιμή του μήνα η διαμορφώθηκε από τις ΑΠΕ.
Από τις 10 το πρωι έρως στις 4 το απόγευμα οι τιμές κατρακύλησαν έως τα 0,04 ευρώ ανά MWh που ήταν η χαμηλότερη τιμή της συνεδρίασης.
Στις 10 το πρωί προσφέρθηκε ενέργεια προς 0,32 ευρώ ανά MWh , στις 11:00 προς 0,11 ευρώ ανά MWh στις 12:00 προς 0,04 ευρώ.
Για τις επόμενες τέσσερις η τιμή πώλησης ανά MWh διατηρήθηκε στα 0,04 ευρώ. Στις 6 ώρες προσφοράς ενέργειας παραδόθηκαν στην κατανάλωση περίπου 45.000 MWh όταν η συνολική ζήτηση σε ενέργεια ανήλθε περίπου σε 100.000 MWh

Η Commission απαγορεύει τα συμβόλαια των έξι μηνών στα μπλε τιμολόγια.

Δωδεκάμηνα συμβόλαια φέρνει Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα μπλε τιμολόγια και την ίδια στιγμή τερματίζει τα μπλε τιμολόγια που μέχρι σήμερα είχαν διάρκεια έξι μηνών.
Οι προμηθευτές από το 2025 η κατηγορία των μπλε τιμολογίων θα έχουν διάρκεια ενός χρόνου.
Πάντως τα «μπλε» με βάση τη διάρκεια θεωρούνται ότι εμποδίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αρχικά με διαρροές και στη συνέχεια με ανακοίνωση σημειώνει ότι σταματά η θεσμική παρέμβαση για τα πράσινα τιμολόγια αλλά οι προμηθευτές μπορούν να τα διαθέτουν. Βέβαια το ΥΠΕΝ δεν διευκρινίζει αν συνεχιστεί η μηνιαία ανακοίνωση της ΤΕΑ , η οποία στην περίπτωση που χαθεί από το προσκήνιο το «πράσινο» τιμολόγιο θα κρατήσει μόνο το χρώμα.
Οι λιανικές τιμές θα διαμορφώνονται εξολοκλήρου από τους προμηθευτές.
Τα διζωνικά τιμολόγια αφορά των 16% των νοικοκυριών ενώ το 75% των νοικοκυριών εξαιτίας των αναχρονιστικών μέτρησης θα σηκώσουν το βάρος των ατελειών της λιανικής αγοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης