Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατάρρευση 5% στο πετρέλαιο - Πλήγμα στη ζήτηση από γεωπολιτικές εντάσεις και Κίνα, ΟΠΕΚ και ΙΕΑ υποβαθμίζουν τις προβλέψεις

Κατάρρευση 5% στο πετρέλαιο - Πλήγμα στη ζήτηση από γεωπολιτικές εντάσεις και Κίνα, ΟΠΕΚ και ΙΕΑ υποβαθμίζουν τις προβλέψεις
Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες του ΟΠΕΚ
«Βουτιά» καταγράφουν σήμερα 15/10 οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης των OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ΟΠΕΚ) και ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού».
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας... και οι κερδοσκόποι των αγορών «καθορίζουν» τις τελευταίες εβδομάδες τις τιμές στο πετρέλαιο, με τον «μαύρο χρυσό» να παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις από -5% έως και +5%.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε μηνιαία έκθεσή του, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, σε αντίθεση με πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα που έβλεπε αύξηση 2,03 εκατ. βαρέλια.
Το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης για το 2024 οφείλεται στην Κίνα, καθώς το καρτέλ μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη σε 580.000 βαρέλια την ημέρα από 650.000 βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, η πρόβλεψη για το 2025 είναι στα 1,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι των 1,74 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Με τις τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις, ο OPEC αρχίζει να υποχωρεί από τις έντονα ανοδικές προβλέψεις που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Ωστόσο ακόμα και μετά τις μειώσεις, οι εκτιμήσεις του για τη ζήτηση παραμένουν ακραίες – πάνω από τις τράπεζες και τους οίκους συναλλαγών της Wall Street και στο ανώτερο άκρο του εύρους που αναμένει η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco. Είναι περίπου διπλάσια από το ποσοστό που βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ακόμη πιο απαισιόδοξος ο ΙΕΑ

Σε νέα -τρίτη κατά σειρά- μείωση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ζήτηση στην αγορά πετρελαίου, προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας,προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στα 862.000 βαρέλια την ημέρα, από 930.000 βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε πριν. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τα περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη μετά πανδημία περίοδο, 2022-2023.
Η νέα μείωση στις εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας επιβράδυνσης που καταγράφει η αγορά της Κίνας, η οποία αποτυπώνεται στις παγκόσμιες προοπτικές.
«Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, κάτι το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι η συμβολή της αχανούς αγοράς έχει περιοριστεί στο μόλις 20% των παγκοσμίων κερδών φέτος αλλά και του χρόνου, έναντι σχεδόν 70% το 2023.
«Τα πρόσφατα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε το Πεκίνο αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της τάσης». «Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος ενδέχεται να είναι περιορισμένος».
Για το 2025, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις του στα 998.00 βαρέλια από 954.000 βαρέλια.
Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες του ΟΠΕΚ

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) σημειώνει -στις 17:45 ώρα Ελλάδος- απώλειες 4,7% στα 73,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) διαπραγματεύεται στο -5,1% και τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν περίπου +1%, έναντι κερδών 9% την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης