Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: «Έκρηξη» των εξαγωγών LNG στην Κίνα έως το 2030 - Ο νέος αγωγός της Gazprom

Ρωσία: «Έκρηξη» των εξαγωγών LNG στην Κίνα έως το 2030 - Ο νέος αγωγός της Gazprom
Η πρόβλεψη για το 2030 υπερβαίνει τα επίπεδα των εξαγωγών του 2023 κατά 2,7 φορές
Οι εξαγωγές αγωγού και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας προς την Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 85 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2030, γράφει η Vedomosti, επικαλούμενη εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Προβλέψεων της Gazprombank.
Η πρόβλεψη για το 2030 υπερβαίνει τα επίπεδα των εξαγωγών του 2023 κατά 2,7 φορές.
Οι βασικοί παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την αύξηση περιλαμβάνουν τη δρομολόγηση ενός αγωγού φυσικού αερίου στην Άπω Ανατολή, τις πράξεις ανταλλαγής με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και την αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο νέος αγωγός της Gazprom

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom σχεδιάζει να δρομολογήσει τον αγωγό φυσικού αερίου της Άπω Ανατολής προς τα ρωσοκινεζικά σύνορα το 2027.
Ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή την αποστολή έως και 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα κάθε χρόνο.
Σήμερα, οι προμήθειες αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγού χρησιμοποιούν μόνο τον αγωγό Power of Siberia.
Φέτος, οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ζήτηση φυσικού αερίου της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται, ξεπερνώντας τα 500 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως το 2029-30.
Η Κίνα θα παραμείνει η κύρια αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η επενδυτική εταιρεία Finam προβλέπει ότι οι άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Κίνα θα φθάσουν τα 48 δισ. κυβικά μέτρα το 2030.
Αυτή είναι η συνολική συνδυασμένη χωρητικότητα σχεδιασμού του αγωγού Power of Siberia και της διαδρομής της Άπω Ανατολής, διευκρίνισε ο αναλυτής της εταιρείας Sergey Kaufman.

Τι θα κάνει η ΕΕ

Εάν η πολιτική κατάσταση παραμείνει η ίδια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε δύο χρόνια, επισήμανε ο Kaufman.
Σε μια τέτοια κατάσταση, τουλάχιστον οι μισές προμήθειες από το έργο Yamal LNG θα ανακατευθυνθούν στην Κίνα.
Ωστόσο, εάν η ΕΕ δεν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της εγκατάστασης θα συνεχίσει να παρέχεται στην ευρωπαϊκή αγορά, επειδή οι εξαγωγές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οικονομικά πιο ελκυστικές, ιδίως τον χειμώνα, δήλωσε ο αναλυτής.
Η αύξηση των εξαγωγών στα 85 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030 είναι το κατώτερο όριο των δυνητικών προμηθειών, τόνισε ο Kaufman.
«Δεδομένου ότι οι προσπάθειες υποκατάστασης των εισαγωγών θα συνεχιστούν μέχρι το 2030, ενδέχεται να υλοποιηθούν άλλα δύο έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως στην Κίνα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης