Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο στόχαστρο του Συνηγόρου του Καταναλωτή ο ΔΕΔΔΗΕ - Τον υποχρεώνει να πληρώνει για τις ζημιές που προκαλεί η πτώση τάσης

Στο στόχαστρο του Συνηγόρου του Καταναλωτή ο ΔΕΔΔΗΕ - Τον υποχρεώνει να πληρώνει για τις ζημιές που προκαλεί η πτώση τάσης
Η επιστολή - καταπέλτης που ακυρώνει τα φληναφήματα του ΔΕΔΔΗΕ
Σχετικά Άρθρα
Ηχηρό χαστούκι έδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή στον ΔΕΔΔΗΕ που πουλάει τρέλα και δεν πληρώνει κανέναν, αφού επικαλείται ότι η πτώση τάσης είναι εξωγενής παράγοντας για το Διαχειριστή του Δικτύου, με σκοπό να την κάνει με …ελαφρά πηδηματάκια από τις υποχρεώσεις του.
Πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή, καθίζει στο …σκαμνί της ευθύνης τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού η παρέμβαση του είναι αιτιολογημένη και επικαλείται το νομικό θεσμικό πλαίσιο της χώρας.
Ο ΔΕΔΔΗΕ δικαιολογεί τη στάση με επιχειρήματα του «αέρα» για να μη δίνει αποζημιώσεις, διότι θα θέλουν οι προηγούμενοι, όπως και οι επόμενοι πελάτες, όπως λέει  χαρακτηριστικά στις επιστολές του.  
Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αίτημα καταναλωτή που καήκαν οι ηλεκτρικές συσκευές από την πτώση της τάσης, η υπόθεση λαμβάνει άλλες διαστάσεις και η αποζημίωση είναι πιο ορατή.  
 
Ο ΔΕΔΔΗΕ κοροϊδεύει τους καταναλωτές
 
Το Εφετείο της Λάρισας με την απόφαση 598/2006 έχει οριστικοποιήσει την αντικειμενική ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ (ευθύνη από διακινδύνευση) για τις ζημιές που  προκαλούνται
από τη δραστηριότητά του.    
Με δικαστική απόφαση ο Συνήγορος του Καταναλωτή λέει στον Διαχειριστή του Δικτύου ότι ξέρεις για την ευθύνες που έχει.
 
Ξέρεις τις ευθύνες σου αλλά δεν θέλεις να τις αναλάβεις
 
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή σημειώνει προς τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ότι με σχετική του απόφαση με αριθμό 15800/27 Μαΐου 2016 έγγραφη Σύσταση της Αρχής μας σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποζημιωθεί.  

Η αποζημίωση των 600 ευρώ και στο 50% όταν είναι υψηλότερη

Για ζημίες αποδεδειγμένου ύψους έως και εξακόσια (600) ευρώ, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα πρέπει να προβαίνει σε καταβολή πλήρους αποζημίωσης, όπως αυτή προκύπτει από την οικεία αναφορά. Σε περίπτωση κατά την οποία η αξία της συνολικής ζημίας κάθε παροχής είναι αποδεδειγμένα μεγαλύτερη του ποσού των εξακοσίων (600) ευρώ, να προβαίνει σε καταβολή επιπρόσθετης της προηγούμενης παραγράφου αποζημίωσης, ίσης με το ήμισυ της αξίας, της υπερβαίνουσας το ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, προκληθείσης θετικής ζημίας κάθε καταναλωτή.
 
Δεν δικαιολογεί τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω της πτώσης τάσης
 
Το γεγονός ότι η ύπαρξη διαταραχών στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί ενδογενές και αναπόφευκτο φαινόμενο της κανονικής λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 50160/1999, άρθρα 22, 27, παρ. 3 άρθρο 34 Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Με τον Συνήγορο του Καταναλωτή να επισημαίνει ότι το γεγονός ότι ο καταναλωτής έχει μεν την υποχρέωση λήψης μέτρων προστασίας της εσωτερικής εγκατάστασης, καθώς και επιμέρους ευαίσθητων και ακριβών συσκευών από τις διαταραχές της τάσης (βλ. πρότυπο ΕLOT 384 “Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις” Υ.Α Φ.7.5/1816/88/2004 και Φ.50/503/168/19.04.2011 Φ.Ε.Κ Β844 και ΑΚ 300, άρθρο 72 Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ), ωστόσο ζημίες από τις διαταραχές της τάσης μπορούν να προκληθούν και
παρά τη λήψη των ανωτέρω μέτρων.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή επιδιώκει τον συμβιβασμό ανάμεσα στο καταναλωτή και τον ΔΕΔΔΕΗΕ διότι η καταγγελία του καταναλωτή είναι τεκμηριωμένη και είναι ανέφικτο  για την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να αρνηθεί να αναλάβει τις ευθύνες.
Τέλος  να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ έχει  λάβει ήδη το φάκελο  της καταγγελίας από  τον Συνήγορο του Καταναλωτή και στο κατάλληλο χρόνο θα πέσει καμπάνα στην διοίκηση  του ΔΕΔΔΗΕ.   

Δείτε εδώ την επιστολή:
Επιστολή_ΣτΚ.pdf

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης