Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τεράστια πρόκληση - Καπέλο 61,9% επί της χονδρικής στη μέση τιμής των πράσινων τιμολογίων στο 9ημνο 2024

Τεράστια πρόκληση - Καπέλο 61,9% επί της χονδρικής στη μέση τιμής των πράσινων τιμολογίων στο 9ημνο 2024
Κόντρα στο ρεύμα  η ΔΕΗ - Πως κινήθηκαν τα δικά της πράσινα τιμολόγια.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη των νοικοκυριών έβαλαν οι προμηθευτές ενέργειας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2024.
Η μέση τιμή των πράσινων - ειδικών τιμολογίων ήταν αυξημένη κατά 61,9% σε σύγκριση με τη μέση τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ).
Το χονδρεμπορικό κόστος διαμορφώθηκε στα 92,4 ευρώ ανά MWh και η μέση τιμή των τιμολογίων ανήλθε στα 151,39 ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2024.
Σε τιμές ανά KWh αγόρασαν την ενέργεια στα 0,0924 και στη λιανική προσφέρθηκε προς 0,1519.
Η απόκλιση της χονδρεμπορικής τιμής σε σχέση με τη λιανική τιμή των πράσινων  ειδικών τιμολογίων αγγίζει τα 6 λεπτά.
Οι υψηλές τιμές των τελικών τιμολογίων ρεύματος δεν δικαιολογούνται διότι οι προμηθευτές μεταφέρουν στα νοικοκυριά εκτός από το κόστος της ενέργειας , το κόστος λειτουργίας του προμηθευτή το κόστος του κεφαλαίου όπως και το κέρδος της επιχείρησης από τη δραστηριότητά της.

Η ΔΕΗ κράτησε τα τιμολόγια χαμηλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό


Το «καταφύγιο» των νοικοκυριών ανάμεσα στους ισχυρούς προμηθευτές ενέργειας αποδεικνύεται η ΔΕΗ.
Η διοίκηση της εταιρείας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 παρουσιάζει απόκλιση μόλις 24,72% όταν η μέση τιμή της λιανικής ήταν στο 61.9%.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΔΕΗ ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην συγκράτηση των τιμών των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών.
Η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου για καταναλώσεις έως 500 KWh το μήνα διαμορφώθηκε στα 0,116 όταν η μέση τιμή του κόστους  ρεύματος ήταν στα 0,093  ευρώ ανά KWh.

Οι προμηθευτές της ακρίβειας
pinakas_energeia.JPG

 
Τον Αύγουστο το κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική ήταν στα 129,83 ευρώ ανά MWh.
Η Μέση Τιμή των προμηθευτών ενέργειας στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 205,34 ευρώ ανά MWh.
H ποσοστιαία απόκλιση από το κόστος αγοράς έως την λιανική τιμή ανήλθε στο 58,1% Οι προμηθευτές στα τιμολόγια του Μαΐου είχαν υπερκέρδη όταν η μέση τιμή ανέβηκε στα 124,85 ευρώ ανά MWh.
Η ποσοστιαία αύξηση της λιανικής από την χονδρεμπορική   έφτασε το 107,7% .

Οι επιδοτήσεις των τιμολογίων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση όταν οι λιανικές τιμές ξεπερνούν τις αντίστοιχες τιμές του Δεκεμβρίου του 2023 προχωρά στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μη νοιώθουν πίεση για ανταγωνιστικά  τιμολόγια όταν γνωρίζουν ότι το κράτος θα κάνει παρέμβαση έστω στα επίπεδα του 1,5 λεπτών αλλά του βοηθά να μη χαλάσουν το μείγμα των υπεραξιών του στην άνοδο του κόστους.
Αντίθετα όταν το χονδρεμπορικό κόστος πέφτει όπως συνέβη τον περασμένο Απρίλιο οι υπεραξίες ήταν διπλάσιες σε σχέση με το κόστος του ρεύματος.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr      
www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης