Τελευταία Νέα
Ενέργεια

UBS: Bearish παραμένουν τα θεμελιώδη του πετρελαίου, παρά τη γεωπολιτική ένταση

UBS: Bearish παραμένουν τα θεμελιώδη του πετρελαίου, παρά τη γεωπολιτική ένταση
Η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων, σε συνδυασμό με την ηπιότερη παγκόσμια ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, έχει διατηρήσει τις συνολικές προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου σε πτωτική κατεύθυνση

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν καθοδικά, παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.
Ενώ η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αρχικά δημιούργησε ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου, οι άμεσοι κίνδυνοι έχουν έκτοτε μειωθεί.
Αυτή η χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων, σε συνδυασμό με την ηπιότερη παγκόσμια ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, έχει διατηρήσει τις συνολικές προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου σε πτωτική κατεύθυνση.
«Για το 2025, συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά σχεδόν ισορροπημένη, υποθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει απεμπλοκή από τις περικοπές παραγωγής του OPEC+», ανέφεραν οι αναλυτές.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις πτωτικές προοπτικές είναι η ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση από την Κίνα, που αποτελεί κρίσιμο μοχλό της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Η UBS υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παρόλο που η κυβέρνηση της Κίνας εισήγαγε ένα πακέτο μέτρων τόνωσης με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η διαρθρωτική αλλαγή στην κατανάλωση καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, αναμένεται να περιορίσει τον αντίκτυπο αυτού του πακέτου στη ζήτηση πετρελαίου.

Αύξηση ζήτησης το 2025

Για το 2025, η UBS αναμένει οριακή βελτίωση, προβλέποντας αύξηση της ζήτησης κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι προοπτικές παραμένουν μικτές.
Οι χώρες που δεν ανήκουν στον OPEC+ αναμένεται να διατηρήσουν ισχυρά επίπεδα παραγωγής, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες λόγω της στάσιμης δραστηριότητας των γεωτρήσεων, η οποία δεν έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Η UBS αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, επικαλούμενη τον χαμηλότερο αριθμό εξέδρων και τη μειωμένη δραστηριότητα γεωτρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης