Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καταρρέει η Orlen - Ο ενεργειακός γίγαντας της Πολωνίας υφίσταται μεγάλες απώλειες από κακοδιαχείριση και καλές επενδυτικές αποφάσεις

Καταρρέει η Orlen - Ο ενεργειακός γίγαντας της Πολωνίας υφίσταται μεγάλες απώλειες από κακοδιαχείριση και καλές επενδυτικές αποφάσεις

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και σχεδόν οι μισές μετοχές της εταιρείας ανήκουν στο πολωνικό κράτος

Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας, Orlen, υπέστη μεγάλες απώλειες, προκαλώντας εκκλήσεις από Πολωνούς συντηρητικούς να ξεκινήσουν έρευνα για κακοδιαχείριση και κακές επενδυτικές αποφάσεις.
Η εταιρεία, η οποία εξελίχθηκε σε ένα κερδοφόρο μεγαθήριο υπό την προηγούμενη συντηρητική διοίκηση του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), τώρα δείχνει σημάδια κατάρρευσης υπό τη νέα διοίκηση.
Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και σχεδόν οι μισές μετοχές της εταιρείας ανήκουν στο πολωνικό κράτος.
«Σήμερα, το χρηματιστήριο δείχνει ότι το Orlen διοικείται ανεπαρκώς και το βλέπουμε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Daniel Obajtek, ευρωβουλευτής από το Law and Justice και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Orlen, ενώ εμφανίστηκε στο wPolsce24.

Στο X, έγραψε επίσης:

«Προτείνω στους εισαγγελείς, τα δικηγορικά γραφεία και τις εταιρείες συμβούλων να δουν προσεκτικά πόσο άσχημα γίνεται αυτή τη στιγμή».
Η εταιρεία ανέφερε ζημίες 275 εκατομμυρίων PLN (63 εκατομμύρια ευρώ) που συνδέονται με την επένδυσή της στο Ruch and Polska Press.
«Ο Όμιλος Orlen αναλύει προσεκτικά όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες, εστιάζοντας σε αυτές που αποφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης.
Αναλύουμε επίσης επενδύσεις που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση ως προς αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ruch και της Polska Press, έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει ζημίες στην εταιρεία 275 εκατομμύρια PLN», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Orlen στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά την εμφάνισή του στο πρόγραμμα «Ekspres polityczne wPolsce24», ο Obajtek αναφέρθηκε στο ότι ο Όμιλος Orlen έλαβε δάνειο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρέχουσες δραστηριότητες και διατήρηση χρηματοοικονομικής ρευστότητας.
Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει έλεγχο και δικηγορικά γραφεία που εξετάζουν την εταιρεία.
Προβαίνει σε λεπτομερή επισκόπηση των δραστηριοτήτων του ομίλου κεφαλαίων για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2024, με πάνω από 50 επιθεωρήσεις και ελέγχους να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλες 50 να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Δικονομικές δραστηριότητες, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, διεξάγονται επίσης από την εισαγγελία και τις αρχές επιβολής του νόμου», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι από τις 28 βασικές έρευνες, οι 12 αφορούν την Orlen και άλλες 16 εταιρείες από τον όμιλο κεφαλαίων, σύμφωνα με Πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DoRzeczy.
Ο Obajtek, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Orlen, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις εταιρείες που συνδέονται με αυτούς τους ελέγχους, λέγοντας ότι είναι κοντά στη φιλελεύθερη κυβέρνηση.
Όσο για την Orlen στο μέλλον, η Obajtek δεν βλέπει μια επιτυχημένη γραμμή τάσης.
«Το βλέπουν ακόμη και οι αναλυτές, το βλέπουν οι αγορές, το βλέπουμε όλοι, πόσο κοστίζουν οι μετοχές της Orlen, οι οποίες εξασθενούν.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά και αυτές οι ενέργειες της διοίκησης είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένες προς ορισμένες κατευθύνσεις», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης