Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ετοιμαστείτε για ακρίβεια, γρήγορα ντους και κρύο, αν χαθεί το ρωσικό φυσικό αέριο – Ήττα της ΕΕ και στον ενεργειακό πόλεμο

Ετοιμαστείτε για ακρίβεια, γρήγορα ντους και κρύο, αν χαθεί το ρωσικό φυσικό αέριο – Ήττα της ΕΕ και στον ενεργειακό πόλεμο
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), τον επιτηρητή της ΕΕ, που επικαλείται το Bloomberg, το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε στο 20%, από 14% την ίδια περίοδο πέρυσι
Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση των δυτικών κυρώσεων, το ποσοστό του ρωσικού LNG στις εισαγωγές της ΕΕ αυξάνεται.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), τον επιτηρητή της ΕΕ, που επικαλείται το Bloomberg, το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε στο 20%, από 14% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το ποσοστό για τα αμερικανικά καύσιμα παρέμεινε σταθερό στο 45%, ενώ το μερίδιο του Κατάρ στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκε από 14% σε 12%.
Στο κλείσιμο των συναλλαγών στις 22 Οκτωβρίου, βάσει του ολλανδικού δείκτη TTF του χρηματιστηρίου ICE, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε περίπου τα 476 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ποσό το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από 267-270 δολάρια, που ήταν στο ελάχιστο τον Φεβρουάριο του 2024.
Οι τιμές κυμάνθηκαν στα επίπεδα του τέλους Νοεμβρίου - αρχών Δεκεμβρίου 2023, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζουν να αυξάνονται τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ (UGS) είναι γεμάτες κατά 95%.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Vyacheslav Mishchenko, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας για την Ανάπτυξη του Συγκροτήματος Καυσίμων και Ενέργειας, «το Κατάρ βλέπει μια αγορά πιο premium στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ υπάρχουν επίσης προβλήματα με τη διέλευση πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των ενεργειών των Houthis.
Αυτές είναι οι προμήθειες που πηγαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η γεωγραφική εγγύτητα παίζει μεγάλο ρόλο εδώ.
Εκ των πραγμάτων, οι καταναλωτές αναγκάζονται να αναζητήσουν πρόσθετους όγκους και οι ρωσικές προμήθειες είναι οι πιο κοντινές από γεωγραφική άποψη.
Οι αποστολές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κυρίως από το έργο Yamal LNG της NOVATEK».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την άρση του εμπάργκο της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο και τις απαγορεύσεις για την αγορά φυσικού αερίου αγωγών, ο Mishchenko απαντά πως «αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτικές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Αποφασίστηκε η πλήρης απόσυρση της ΕΕ από τη συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Μέχρι στιγμής, το υγροποιημένο καύσιμο δεν υπόκειται σε άμεσες κυρώσεις, αλλά πρόσφατα υπήρξαν φήμες ότι η ΕΕ εξετάζει ένα άλλο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ρωσικό αέριο.
Αλλά αυτά είναι ακόμα φήμες, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα σε κανένα επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, το επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει.
Η μεταφορά σωλήνων που διοχέτευαν αέριο στην Ευρώπη προς την Ασία - σε κινεζικές διαδρομές ή στο Πακιστάν, για παράδειγμα, είναι αρχαϊκή λογική.
Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να περιλαμβάνει αεριοποίηση ρωσικών περιοχών, αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ως καυσίμου κινητήρα με τη μορφή μεθανίου ή συμπιεσμένου αερίου (σημείωση - μεθάνιο συμπιεσμένο σε σταθμό συμπίεσης σε πίεση 200-250 bar).
Ίσως χρειάζεται να αυξηθεί η οικιακή χρήση LNG μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων περιοχών όπου μπορεί να παραδοθεί αέριο σε εμπορευματοκιβώτια, καθώς και η χρήση φυσικού αερίου στις εμπορευματικές μεταφορές και τις δημόσιες συγκοινωνίες και η εμβάθυνση της επεξεργασίας αερίου και των πετροχημικών».

Όπως γίνεται αντιληπτό, «οι ευρωπαίοι αγοραστές δεν έχουν επί του παρόντος πραγματική εναλλακτική λύση για το ρωσικό LNG.
Εάν η Ευρώπη αρνηθεί το ρωσικό LNG, ειδικά το χειμώνα, θα υπάρξει σε άλλη μια κρίση καυσίμων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγορών της Ευρώπης και της Ασίας θα αυξηθεί απότομα, και βλέπουμε ότι το premium είναι υψηλότερο στην ασιατική αγορά, δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώσουν για περισσότερο LNG» δήλωσε ο Igbal Guliyev, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής και Διπλωματίας στο MGIMO, προσθέτοντας:
«Ίσως την άνοιξη οι Ευρωπαίοι να το σκεφτούν αυτό.
Στο μεταξύ, η Ρωσία θα είναι σε θέση να επαναπροσανατολιστεί, μεταξύ άλλων, σε πιο κερδοφόρες ασιατικές αγορές και να συνεχίσει να αυξάνει τους όγκους εξαγωγών LNG».

Τέλεια καταιγίδα;

Πώς θα έμοιαζε μια τέλεια καταιγίδα; Το χειρότερο σενάριο θα περιλαμβάνει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στην Ευρώπη στις αρχές Δεκεμβρίου… με το ρωσικό αέριο να εξαφανίζεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου.
Η γηραιά ήπειρος δεν θα ξεμείνει από καύσιμα βραχυπρόθεσμα: εκτός από τα αποθέματα ρεκόρ, διαθέτει άφθονη πυρηνική ενέργεια (πολλοί γαλλικοί αντιδραστήρες, που έκλεισαν το 2022, είναι ξανά σε λειτουργία) και υδροηλεκτρική ενέργεια (μετά από βιβλικές βροχές).
Αλλά θα δει τα αποθέματά φυσικού αερίου να εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα.
Η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για φορτία LNG, αυξάνοντας τις τιμές spot.
Η Anne-Sophie Corbeau του Πανεπιστημίου Columbia εκτιμά ότι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν τα 16 δολ. ανά mbtu στις αρχές του έτους.
Οι πλουσιότερες ασιατικές χώρες και η Κίνα θα μετριάσουν τις αγορές τους σε μεγάλο βαθμό, επειδή αγοράζουν μεγάλο μέρος του LNG τους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που αναπροσαρμόζονται βάσει της τιμής του πετρελαίου.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι αγορές της Ευρώπης είτε πραγματοποιούνται στην αγορά άμεσης παράδοσης είτε αναπροσαρμόζονται σε τιμές spot…
Σημειωτέον, η γηραιά ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φυσικό αέριο, αφού έχει αποσύρει τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ή οι καταναλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επωμιστούν το υψηλότερο κόστος, σημειώνει ο Economist.
Οι φτωχές, πολυπληθείς αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να μην αντέξουν.
Λόγω των χαμηλότερων τιμών από πέρυσι, μερικοί επέστρεψαν στην αγορά ή ακόμη και εισήγαγαν LNG για πρώτη φορά.
Μια άνοδος των τιμών σίγουρα θα έδινε ένα απότομο τέλος σε αυτή την εξέλιξη. Πολλοί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον άνθρακα, μερικοί μπορεί να αναγκαστούν σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης