
O ΕΣΠΕΝ αναφέρει ότι τις απώλειες ενέργειας ανεβάζουν τις τιμές ανά kwh
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας, οι απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής αποτελούν σημαντική συνιστώσα του συνολικού κόστους ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή.
Ο σχεδιασμός της αγοράς, οι προμηθευτές υφίστανται το κόστος προμήθειας αυτής της ενέργειας από την αγορά και το ενσωματώνουν στα τιμολόγια λιανικής.
Η ΡΑΑΕΥ σημειώνει ότι κατά τη μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος προς τελική κατανάλωση μέσω των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού, μέρος αυτής χάνεται μετατρεπόμενο σε θερμότητα στις γραμμές και τα καλώδια (απώλειες χαλκού) και για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στους μετασχηματιστές του δικτύου (απώλειες σιδήρου).
Το BN σε εκτενές ρεπορτάζ που είχε αναρτηθεί με τίτλο «Το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας καταρρέει με τις απώλειες στο 18% από 10% το 2017».
Από τι 7 Ιανουαρίου που βγήκε το θέμα στον ... αέρα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν θεώρησε χρήσιμο να δώσει την δική της εξήγηση για την αύξηση των απωλειών του δικτύου, οι οποίες στο τέλος μεταφράζονται σε ζεστό χρήμα για τα νοικοκυριά.
Το 2017 ήταν στο 10% και σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 18%.
O ΕΣΠΕΝ αναφέρει ότι τις απώλειες ενέργειας ανεβάζουν τις τιμές ανά kwh
Το καυτό θέμα των απωλειών ενέργειας ανέδειξε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με ανακοίνωσή του παρότι πρόκειται για τεχνοκρατικό κείμενο, ωστόσο φαίνεται ότι ο Σύνδεσμός είναι «εκτός εαυτού» διότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ η ΡΑΑΕΥ ως Ρυθμιστής της Αγοράς Ενέργειας κάνει τα …στραβά μάτια αφήνοντας το κόστος να περάσει στον τελικό καταναλωτή.
Η επαναφορά του ζητήματο ήρθε διότι άρχισε η συζήτηση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της 2ης Ρυθμιστικής Περιόδου Διανομής 2025-2028, στο πλαίσιο της σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης το οποίο όταν οριστικοποιηθεί θα είναι έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο λογαριασμός πάει στους καταναλωτές
Για την περίοδο 2021 – 2024 τώρα τυπώνεται ο λογαριασμός και συγκεκριμένα αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το κόστος για τους προμηθευτές ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και για το σύνολο της χρονιάς στα 400 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα βγουν από τις τσέπες των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι προμηθευτές μετακυλύουν το κόστος, αυξάνοντας την τιμή της KWh κατά 10% διότι το ύψος των απωλειών για το σύνολο της χρονιάς του 2022 ήταν 1400 GW. Δηλαδή χάθηκαν 1.400.000 KWh εξαιτίας του δικτύου που δεν συντηρείται.
Ο υπολογισμός είσπραξης των απωλειών ενέργειας δίνει άνοδο κατά 10% στην τελική τιμή ανά KWh. Όταν η μέση τιμή ανά KWh στα ειδικά τιμολόγια είναι στα 0,15 ευρώ μετά τον υπολογισμό των απωλειών η τιμή ανά KWh θα ανέλθει σε 0,166 ευρώ ανά KWh.
Ο ΕΣΠΕΝ αποκαλύπτει τον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ
Η Διαβούλευση για το έσοδο 2025 – 2028 του ΔΕΔΔΗΕ εξαιτίας των απωλειών ενέργεια του δικτύου αποκάλυψε την ανευθυνότητα του για το δίκτυο και την ίδια στιγμή αναγνωρίζει την αύξηση των απωλειών.
Συγκεκριμένα, αναφέρει η διοίκηση του κ. Μάνου του ΔΕΔΔΗΕ: «Ο μέσος συντελεστής απωλειών Δικτύου αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία έτη εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Διαχειριστή».
Ο ΕΣΠΕΝ κεραυνοβολεί τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ως προς τη δυνατότητα ελέγχου των παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση του μέσου συντελεστή απωλειών Δικτύου, δεν δύναται να γίνει αποδεκτή, δεδομένου ότι εκ του ρόλου του Διαχειριστή, όπως αυτός ρητά καθορίζεται στο οικείο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, είναι απολύτως σαφές ότι η διαχείριση και η αντιμετώπιση των απωλειών του Δικτύου αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο o Διαχειριστής να ερευνήσει αναλυτικά και συστηματικά τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των απωλειών και να εκπονήσει σχετικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση τους.
Η αντιμετώπιση των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο ενέργειας χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ δεν αναγνωρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ ότι είναι δικό του.
Όταν δεν έχει ρεύμα κάποιο νοσοκομείο ή ολόκληρες συνοικίες μείνουν χωρίς ρεύμα και οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, τότε οι αρμόδιοι θα σπεύσουν να δίνουν εξηγήσεις.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών