Ο χαμηλός δείκτης της Ελλάδας έχει σχέση με το πολύ μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων της, οι οποίες πανευρωπαϊκά καταγράφουν χαμηλότερες ψηφιακές επιδόσεις
Είναι γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο να έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών και της λειτουργίας του, αλλά η χώρα συνολικά δεν έχει ενσωματώσει τις ψηφιακές τεχνολογίες στον βαθμό που το έχουν πράξει οι περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, με το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί πραγματικά μία ευκαιρία για να αλλάξει η κατάσταση αυτή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε το 2020 πολύ χαμηλό δείκτη ψηφιακής έντασης (Digital Intensity Index, DII), ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ που ήταν 39%.
Χαμηλό DII έχει σχεδόν μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχει ανάλυση για το ποσοστό τους με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη.
Ο χαμηλός δείκτης της Ελλάδας έχει σχέση με το πολύ μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων της, οι οποίες πανευρωπαϊκά έχουν χαμηλότερες ψηφιακές επιδόσεις.
Η μέτρηση
Ο DII μετρά τη χρήση 12 διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και η τιμή του, που κυμαίνεται από το 0 έως το 12, προκύπτει από τον αριθμό των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν αυτές. Οσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή ένταση της επιχείρησης, ενώ η κατάταξη γίνεται σε τέσσερις βαθμίδες – πολύ χαμηλή, χαμηλή, υψηλή και πολύ υψηλή.
Μόλις το 1% στην ΕΕ
Μόνο το 1% των επιχειρήσεων της ΕΕ με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους είχε πολύ υψηλό ψηφιακό δείκτη, ενώ το 14% είχε ένα υψηλό επίπεδο και το 46% χαμηλό.
Σε σύγκριση με το 2018 καταγράφηκε βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων στο πολύ υψηλό επίπεδο και μόλις 0,4 π.μ. στο επίπεδο της ΕΕ.
Το 9% των μεγάλων επιχειρήσεων της ΕΕ είχαν πολύ υψηλό DII και το 42% υψηλό, ενώ μόνο το 2% των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων ήταν στο πολύ υψηλό επίπεδο και το 25% σε υψηλό.
Διάρθρωση των επιχειρήσεων
Από την άλλη πλευρά, μόνο το 0,4% των μικρών επιχειρήσεων είχε πολύ υψηλό ψηφιακό δείκτη και μόλις το 12% υψηλό.
Σχεδόν οι μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είχαν χαμηλό DII.
H Φινλανδία και η Αυστρία είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων με πολύ υψηλό ψηφιακό δείκτη (5% και οι δύο), ακολουθούμενες από το Βέλγιο με 3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες δεν ξεπερνούσε το 2%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών