Σήμερα λήγει το διάστημα της εξάμηνης διακράτησης
Αν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει δημοσίως ότι, οι ξένοι επενδυτές της ΔΕΗ λαμβάνουν μερίσματα, η πραγματικότητα είναι ότι, ο βασικός επενδυτής της αύξησης κεφαλαίου 1,3 δισ ευρώ της ΔΕΗ (10%), το CVC Capital, καταγράφει απώλειες κεφαλαίου 130,6 εκατ. ευρώ στη θέση του.
Το CVC Capital είχε επενδύσει 343,8 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 9 ευρώ ανά μετοχή και από σήμερα λήγει το δικαίωμα της εξάμηνης διακράτησης των μετοχών, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων.
Όπως θα δούμε, η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά 24,3% σε μηνιαίο επίπεδο αποβαίνει αρνητική για το σύνολο της αγοράς καθώς για ακόμα μια φορά, οι ξένοι επενδυτές στηρίζοντας μια επενδυτική ιστορία στην Ελλάδα βρέθηκαν να χάνουν από μια συναλλαγή και τελικά προκαλούν ντόμινο ρευστοποιήσεων και σε άλλες ελληνικές μετοχές.
Εγκλωβισμένο με ζημίες
Αν και ουδείς γνωρίζει το ακριβές κόστος κτήσης του αμερικανικού private equity fund καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αγόραζε και προ της αύξησης κεφαλαίου, σε κάθε περίπτωση το CVC Capital - όπως και οι υπόλοιποι επενδυτικοί οίκοι - βρίσκεται εγκλωβισμένο με ζημιές σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους παραγωγούς ρεύματος φυσικού αερίου – δεδομένου όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση θα προμηθεύονται ακριβότερο καύσιμο με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ισολογισμούς τους.
Οι επιλογές
Ενω αυτή την περίοδο μικρότερα ξένα επενδυτικά funds ρευστοποιούν ελλληνικές μετοχές ενέργειας οι οποίες διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου, το CVC Capital, διαθέτει δυο επιλογές : είτε η διοίκηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει σε κινήσεις στην αγορά των ΑΠΕ, είτε θα προσδοκά μια λήξη του πολέμου η οποία θα φέρει ανατροπή στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου.
Το ίδιο εγκλωβισμένοι βρίσκονται και ορισμένα μεγάλα επενδυτικά ονόματα, όπως το Vanguard, η Βlackrock,Fidelity τα οποία προκάλεσαν “τιμωρητικές” ρευστοποιήσεις και σε άλλες ελληνικές μετοχές (τράπεζες, Bluechips) ύστερα από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Έρχονται οι συνέπειες
Σύμφωνα με ορισμένους ξένους επενδυτές στην Αθήνα, οι μεγάλες ζημιές του CVC Capital (37-38%) δεν θα μείνουν δίχως συνέπειες και θα προκαλέσουν εξελίξεις” καθώς σε ένα τέτοιο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον.
Βεβαίως, το CVC Capital το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δις. ευρώ στην Ελλάδα διαθέτει ένα μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα ( 5-7 χρόνια) και διαθέτει τον χρόνο, αλλά την κεφαλαιακή δύναμη για να υποστηρίξει τις αποδόσεις του.
Όλα αυτά, όμως, ισχύουν μέχρι ένα βαθμό καθώς πολλοί ξένοι επενδυτές στη χώρα μας προχωρούσαν σε διορθωτικές κινήσεις (λ.χ τράπεζες), όταν οι οι επενδύσεις τους δεν απέδιδαν τα προσδοκώμενα.
Οι ζημίες Βlackrock- Vanguard – kayne Anderson – Fidelty
Σύμφωνα με στοιχεία από την Interactive Brokers, εκτός από το CvC, μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων, της ΔΕΗ που καταγράφουν ζημιές είναι οι εξής : Το ιταλικό Helicon Investments με 18,87 εκατ. μετοχές ή ποσοστό 4,94%.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό fund που έχει αποκομίσει υπεραξίες από τις τράπεζες, αλλά και από άλλες ελληνικές εισηγμένες λαμβάνει long - short θέσεις και στο παρελθόν έχει αποχωρήσει με άτσαλες ρευστοποιήσεις (Lamda Developments)
Ακολουθεί το Vanguard Group με 6,7 εκατ. μετοχές ή ποσοστό 1,76%, η Βlackrock με 2,59 εκατ. μετοχές και ποσοστό 0,68%, το fund kayne Anderson με 1,07 εκατ. μετοχές ή ποσοστό 0,28%.
Με 772,8 χιλ μετοχές ή ποσοστό 0,2% συμμετέχουν τα Αμοιβαία Κεφάλαια της γνωστής Fidelity.
Mε 770,5 χιλ μετοχές ή 0,2% συμμετέχει το Geode Capital Management, με 657,9 χιλ μετοχές ή 0,19% το Mirae Asset Management ενώ στις πρώτες θέσεις συναντάμε και την ελληνική Eurobank Asset management με 561,3 χιλ μετοχές ή 0,15%.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnws.gr
Σχόλια αναγνωστών