Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε παραγωγή και εμπορία ρεύματος από ΑΠΕ οι Motor Oil - ΔΕΗ – Ο ρόλος της Unagi

Σε παραγωγή και εμπορία ρεύματος από ΑΠΕ οι Motor Oil - ΔΕΗ – Ο ρόλος της Unagi
Άμεσα άρχισαν τα οφέλη στον ισολογισμό της Motor Oil ύστερα από την εξαγορά της Anemos RES
Τρείς θυγατρικές εταιρείες στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνέστησαν η Motor Oil και ΔΕΗ μέσω της κοινοπραξίας στην εταιρεία φωτοβολταϊκών πάρκων Unagi.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία, η Μotor Oil, κατέχει σε τρία φωτοβολταϊκά πάρκα το 51% και η ΔΕΗ το 49%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της Motor Oil, η Unagi - η οποία αναπτύσσει έργα ισχύος 1,9 GW - ίδρυσε τρεις θυγατρικές παραγωγής και εμπορίας τις Μαγούλα Solar, η Ευρυνόμη Solar και ο Πτολεμαίος Solar.
Την πλειοψηφία στις νέες εταιρείες κατέχει η Unagi με 51% ενώ το υπόλοιπο 49% κατέχουν κάθε μια από τις θυγατρικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έργων της Unagi αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Άρχισε η απόδοση της Anemos Res

Εν τω μεταξύ, άμεσα άρχισαν τα οφέλη στον ισολογισμό της Motor Oil ύστερα από την εξαγορά της Anemos RES καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη Ebidta από τον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 263 εκατ. ευρώ του κλάδου της διύλισης και τις δραστηριότητες εμπορίας οδήγησαν σε αναπροσαρμοσμένα Ebidta 334 εκατ. ευρώ και σε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 175 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, πριν από την εξαγορά, η Αnemos σε ολόκληρη χρήση πραγματοποιούσε κέρδη Ebidta περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η θυγατρική Μore στις ΑΠΕ διαθέτει συνολική ισχύ 800 MW και μαζί με τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου πραγματοποιεί 49 εκατ. ευρώ μέσα σ ένα τρίμηνο.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου της Motor Oil στο πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.
Tα επενδεδυμένα κεφάλαια ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ ολόκληρης της χρήσης του 2023, οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι αρνητικές 441 εκατ. ευρώ από 234 εκατ. ευρώ του του 2023 και τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 882 εκατ. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ.
Το καθαρό χρέος σε 1,9 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις σε 181 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης