Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σωκράτης Κόκκαλης: Θα βρούμε την καλύτερη λύση στις ΗΠΑ - Tα μονοπώλια (ΟΠΑΠ) δεν πωλούνται, παραχωρούνται

Σωκράτης Κόκκαλης: Θα βρούμε την καλύτερη λύση στις ΗΠΑ - Tα μονοπώλια (ΟΠΑΠ) δεν πωλούνται, παραχωρούνται
Τι διεκδικεί η Intralot στις ΗΠΑ με όπλο ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές 25 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η Intralot απαλλαγμένη από το βαρύ χρέος παράγει πλέον ετησίως ελεύθερες ταμειακές ροές περί τα 25 εκατ. ευρώ και είτε αυτόνομα, είτε  μέσω συνεργασιών θα διεκδικήσει βάσιμα τρεις λοταρίες στις ΗΠΑ προϋπολογισμού 1,5 – 2 δις. ευρώ.
Αυτό επισήμανε η διοίκηση της εταιρείας κατά την γενική συνέλευση των μετόχων, όπου ο πρόεδρος της κ. Σωκράτης Κόκκαλης επέκρινε ευθέως την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για την πώληση – και όχι παραχώρηση - του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.
Όπως επισήμανε, “διεθνώς, τα κρατικά μονοπώλια παραχωρούνται για ένα χρονικό διάστημα έναντι κεφαλαίων.
Αντίθετα, στην Ελλάδα το μονοπώλιο πωλήθηκε και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμία σχέση. Το δε τσέχικο fund μετά την πώληση γιγαντώθηκε αποκτώντας και λοταρία στο Ηνωμ. Βασίλειο
“Η Intralot, πρότεινε ένα ευέλικτο μοντέλο ιδιωτικής διοίκησης, αλλά δεν εισακούστηκε”.
Για τον ίδιο, η Intralot αποτελεί εξαίρεση στην ελληνική οικονομία καθώς στην Ελλάδα δεν έτυχε της πρέπουσας αντιμετώπισης, ωστόσο κατόρθωσε σε μια πολύ δύσκολη αγορά (ΗΠΑ) να έχει μια πολύ σημαντική θέση.
Ο αναπληρωτής ceo κ. Χ. Σφάτος υπογράμμισε ότι, με τη μεταβολή χαρτοφυλακίου σε ανεπτυγμένες αγορές επικεντρώνεται πλέον σε λοταρίες και έργα τεχνολογίας επιτυγχάνοντας 129,5 εκατ. ebidta και υψηλότερο περιθώριο Ebidta 35,6%, λειτουργικές ταμειακές ροές 112,5 εκατ. ευρώ, επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και ταμείο 111,9 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, όπως συμπλήρωσε γεννά ετησίως free cash flow 25 εκατ. ευρώ - εξαιρουμένων των εξόδων.
Με την άντληση των δυο αυξήσεων κεφαλαίου, ύψους 264 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε μείωση της μόχλευσης αποπληρώθηκε πλήρως το ομολογιακό και επεκτάθηκε η γραμμή δανείων στις ΗΠΑ.Μέσω της στήριξης των μετόχων διευρύνθηκε η ελεύθερη διασπορά σε 45%, ενώ η μετοχή εισήλθε στον Msci small Cap καιν τον Γενικό Δείκτη.
Σε ερώτηση για τα ετήσια Free Cash flow του 2024, σημείωσε ότι το ανεκτέλεστο συμβάσεων κινείται σε 1,5-2 δις. ευρώ και τα έξοα είναι υπό έλεγχο, όπως και η αποπληρωμή των δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot USA κ. Νικολακόπουλος υπενθύμισε ότι εντός του 2024 η εταιρεία διεκδικεί 16 έργα ανταγωνιστών – με πιο κύρια στις πολιτείες Αριζόνα, Μιζούρι, Marylant με προϋπολογισμούς 1,5-2 δις. δολάρια. ( σ.σ Κρίσιμη θα είναι η διατήρηση επίσης της πολιτείας του Ohio σε επίπεδο τζίρου.
Η Τουρκική αγορά τους τελευταίους πέντε μήνες κερδίζει συνεχώς μερίδιο αγοράς ενώ ξεκίνησαν οι λοταρίες - με το Lotos X - σε Taiwan, Βritish Columbia, με την μετάπτωση του νέου συστήματος στην δεύτερη να προσφέρει reference ( εμπειρία ) στους επικείμενους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.
Τον Σεπτέμβριο, επίσης, ξεκινά, η ευρεσιτεχνία της Intralot με δυνατότητα κληρώσεων σε πολλαπλές πολιτείες, τρείς αρχικά και προσθήκη άλλων δυο μέχρι την έναρξη.
Τα τζάκποτ θα ξεκινούν από 1 εκατ. δολάρια με αύξηση του ποσού μέχρι την εύρεση του νικητή και η Intralot πραγματοποιεί τζίρο 8 εκατ. δολαρίων με διαχείριση 400 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του pool και της ρευστότητας θεωρείται game changer στις λοταρίες.
Ερωτώμενος για μέρισμα το 2024, ο κ. Κόκκαλης, σημείωσε ότι εξαρτάται από τον ισολογισμό, συμπληρώνοντας ότι είναι στόχος όχι, όμως εις βάρος της εταιρείας καθώς μειώνονται οι δυνατότητες.
Η εικόνα στα αμερικανικά χρηματιστήρια, όπως πρόσθεσε, δεν θα εμποδίσει την εταιρεία να βρει την καλύτερη λύση, είτε αυτόνομα, είτε με εταιρεία του κλάδου ή χρηματοοικονομικό οργανισμό, ώστε να επιλεγεί μια λύση που θα δώσει άλλο μέγεθος στην Intralot.
Και για την εταιρεία όπως κατέληξε σημασία έχουν οι αγορές σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, αλλά και η ανοδική αγορά της Τουρκίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης