Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χαμηλή η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil - Τι δείχνει η σύγκριση των αποτελεσμάτων με την Τέρνα Ενεργειακή

Χαμηλή η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil  - Τι δείχνει η σύγκριση των αποτελεσμάτων με την Τέρνα Ενεργειακή
Με το 68% της παραγωγικής δυναμικότητας της Τέρνα ενεργειακή, η Μotor Oil εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA 21,8% χαμηλότερα από την Τέρνα Ενεργειακή
Υποτιμημένη εμφανίζεται η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil στο χρηματιστήριο ύστερα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 εφόσον συγκρίνει κάποιος τα αποτελέσματα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με άλλες ενεργειακές εταιρείες στο χρηματιστήριο.
Όπως θα δούμε, η διύλιση, η εμπορία καυσίμων, οι δραστηριότητες κυκλικές οικονομίας, αλλά και οι συμμετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση την οποία επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία και οι αναλυτές σε σύγκριση με ομοειδή ευρωπαϊκά διυλιστήρια.
Ο κλάδος της ενέργειας και φυσικού αερίου της Motor Oil με εγκατεστημένη ισχύ 839 Μw στο πρώτο τρίμηνο πραγματοποίησε πωλήσεις 184 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 49 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό 765 εκατ. ευρώ.
Και η συνολική κεφαλαιοποίηση της Motor Oil ανέρχεται σε 2,89 δισ. ευρώ
Αντίστοιχα, η Τέρνα Ενεργειακή με εγκατεστημένη ισχύ 1227 MW πραγματοποίησε συνολικά έσοδα 101,7 εκατ. ευρώ (82,9 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ ) εμφάνισε προσαρμοσμένα EBITDA 62, 7 εκατ. ευρώ και διαθέτει καθαρό δανεισμό 817 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ.
Και η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή στο χρηματιστήριο ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η Motor Oil διαθέτει υψηλότερη μερισματική απόδοση καθώς για την χρήση του 2023 θα αποδώσει στους μετόχους της μέρισμα 1,80 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,38 ευρώ ανά μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.
Με λίγα λόγια, με το 68% της παραγωγικής δυναμικότητας της Τέρνα ενεργειακή, η Μotor Oil εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA 21,8% χαμηλότερα από την Τέρνα Ενεργειακή. Βεβαίως, η σύγκριση της Τέρνα και του κλάδου της Motor Oil θα ήταν πιο δόκιμη σε ετήσια βάση και σε επίπεδο καθαρών κερδών.
Στα τέλη του 2023 η Τέρνα διέθετε 906 MW – καθώς δεν είχαν εγκατασταθεί τα 327 MW του έργου του Καφηρέα.
Η δε προσαρμοσμένη κερδοφορία της EBITDA ανήλθε σε 178 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ του κλάδου ενέργειας της Motor Oil – η οποία διέθετε εγκατεστημένη ισχύ 839MW την ίδια περίοδο.
Δεδομένων των παραπάνω και υπολογίζοντας το 70% της κεφαλαιοποίησης της Τέρνα, η αποτίμηση του κλάδου διύλισης, εμπορίας, κυκλικής οικονομίας, αλλά και της Ελλάκτωρ διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Όταν, όμως, το διυλιστήριο της Motor Oil στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με λιγότερες μονάδες χαμηλότερο κύκλο εργασιών (από Helleniq) πραγματοποιεί κέρδη 192,1 εκατ. ευρώ - έναντι 179 εκατ. ευρώ της Helleniq- τίθεται το εύλογο ερώτημα εάν είναι η χαμηλή αποτίμηση στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης