Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «γαϊτανάκι» της Lamda Development: Μια στρατηγική συμφωνία με τον Προκοπίου δίχως εξήγηση - Δεν υπάρχουν κερδισμένοι

Το «γαϊτανάκι» της Lamda Development: Μια στρατηγική συμφωνία με τον Προκοπίου δίχως εξήγηση - Δεν υπάρχουν κερδισμένοι
Δεν υπάρχουν κερδισμένοι είτε στην πλευρά των μεγαλομετόχων της Lamda, είτε στους μικροεπενδυτές
Ποιοι κερδίζουν από τα αλλεπάλληλα deals της Lamda Development με τους επενδυτές στο Ελληνικό;
Όπως θα δούμε, δεν υπάρχουν κερδισμένοι είτε στην πλευρά των μεγαλομετόχων της Lamda, είτε στους μικροεπενδυτές, είτε στους αγοραστές κατοικιών που προσδοκούν να πωλήσουν πάνω από 10 χιλ. ευρώ το τ.μ.
Η πλευρά των κερδισμένων κρύβεται καλά πίσω από τις συναλλαγές με τις δαιδαλώδεις θυγατρικές εσωτερικού και εξωτερικού – όπου η μια θυγατρική μεταφέρει στη μητρική χρήματα, η τελευταία τις δανείζει και άλλες θυγατρικές της επιστρέφουν μερίσματα ή κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, η εισηγμένη δανείζει με 3,95% την υπο θυγατρική Ελληνικό ΜΑΕ, η τελευταία δανείζεται επίσης με 4,24% από τη θυγατρική Lamda Finance της εισηγμένης και, τελικώς, η Lamda Development πρόκειται να δανειστεί από τις τράπεζες (1,2 δισ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα εισπράττει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου από τις θυγατρικές.
Mια απλή ματιά στο εταιρειόγραμμα της Lamda είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τους επενδυτές.
Στο χρηματιστήριο, όπως δείχνει η καθήλωση της μετοχής, όλοι οι επενδυτές συνεχίζουν να μην πιστεύουν στις συμφωνίες ανάπτυξης ακινήτων επί της έκτασης του Ελληνικού, διότι πολύ απλά δεν γνωρίζει εάν ωφελείται και πώς η εισηγμένη από τις συμφωνίες.
Και το ερώτημα των μικρομετόχων είναι εξαιρετικά απλό:
Για ποιους λόγους η Lamda Developments δεν προχωρεί η ίδια στις αναπτύξεις έχοντας το χαμηλό κόστος κτήσης των εκτάσεων, αλλά προχωρεί σε «στρατηγικές» συμφωνίες οι οποίες ανακοινώνονται, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς ποιο θα είναι το όφελος, όπως συμβαίνει προσώρας και στην περίπτωση του κ. Προκοπίου.

Τι αξία θα έχει η κοινή ανάπτυξη 86 χιλ. τ.μ. από τη Lamda – Γ. Προκοπίου;

Μόνο ο κάτοχος 159 εμπορικών πλοίων αξίας 10,9 δισ. ευρώ, με τεράστια ακίνητη περιουσία, με περισσότερα από 2.000 ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα γιατί έδωσε υπερτίμημα 9% (7,10 ευρώ) έναντι της χρηματιστηριακής τιμής της Lamda.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο κ. Προκοπίου θα αγοράσει από την Ελληνικό ΜΑΕ (θυγατρική 100% της Hellinikon Global με έδρα το Λουξεμβούργο και 100% θυγατρική της εισηγμένης) τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, για να δομήσει 86 χιλ. τ.μ. δίπλα στην έκταση του καζίνο της Hard Rock – ΓΕΚ Τέρνα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή ανάπτυξη των 86 χιλ. τ.μ. με τη Lamda Developments.
Προφανώς, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η αξία της επένδυσης θα προκύψει από τι θα κατασκευαστεί στη συγκεκριμένη έκταση.
Στον σχεδιασμό του εφοπλιστή είναι η ανάπτυξη και λειτουργία σχολείου (πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια εκπαίδευση) με αγγλική διδακτέα ύλη (Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η εγκατάσταση ιδιωτικού πανεπιστημίου (τριτοβάθμια) πιθανότατα για ναυτιλιακές σπουδές.
Ακόμα κι αν η αξία του τετραγωνικού μέτρου ανέλθει σε 5 χιλ. ευρώ -και όχι σε 10 χιλ. ευρώ την οποία προσδοκούν οι αγοραστές των κατοικιών στο Ελληνικό- τότε θα πρόκειται για επένδυση 430 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναπτυχθεί κατά 50% από τη Lamda και κατά 50% από τον εφοπλιστή.
Η προσθήκη μιας επένδυσης 215 εκατ. ευρώ στο ενεργητικό της Lamda δεν αλλάζει δραματικά την αξία του Ελληνικού, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Lamda -παραμένει επί 4 χρόνια παρά τις συμφωνίες- με έκπτωση 15% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Ο «χορός» μεταφοράς χρημάτων δανεισμού – μερισμάτων σε Ελληνικό ΜΑΕ – Lamda – Lamda Finance

Με το σημερινό εταιρειόγραμμα Lamda, δεν θα ήταν εισηγμένη εταιρεία σε οποιοδήποτε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο του κόσμου, διότι οι επενδυτές επιδιώκουν απλά και κατανοητά σχήματα.
Και η δομή της Lamda (βλέπε πίνακα) μόνο απλή δεν είναι.
lamda-etaireiogramma-redesign-gr-new-3_0.webp
Ας ξεκινήσουμε από τη Ηellinikon Global η οποία κατέχει 100% την εταιρεία η οποία πωλεί τις εκτάσεις στούς επενδυτές.
Συγκεκριμένα, η Hellinikon Global SA Λουξεμβούργου –την οποία κατέχει κατά 100% η εισηγμένη– είναι μητρική της Ελληνικό ΜΑΕ.
Η τελευταία, σύμφωνα με την Lamda, το 2023 εμφάνισε πωλήσεις 332 εκατ. ευρώ, έναντι 276,2 κατ. ευρώ το 2022.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις σχετιζόμενες με αποθέματα ποσού 297,1 εκατ. ευρώ στο 2023 (οικόπεδα και οικιστικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από συμβάσεις συμμετοχής των πελατών στο αναλογούν κόστος υποδομών, καθώς και εσόδων διαχείρισης και επίβλεψης κατασκευαστικών έργων), αλλά και σε έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων ποσού 15,7 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, τα έσοδά της προέρχονται από τις συμβάσεις πελατών και στο αναλογούν κόστος υποδομών κ.λπ.
Μετά από επενακτίμηση της αξίας μέρους του ενεργητικού (επενδυτικά ακίνητα) βελτιώθηκαν τα πρό φόρων κέρδη κατά 23 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 11,1 εκατ. ευρώ από εξοδοποίηση κόστους μη εκταμιευμένου δανείου που είχε κεφαλαιοποιηθεί, τα κέρδη της Ελληνικό ΜΑΕ μειώθηκαν σε 32,8 εκατ. ευρώ από 119 κατ. ευρώ.
Kαι εκτός από τα αποτελέσματα, τώρα ξεκινάει το “γαϊτανάκι” της Lamda με τις θυγατρικές.
Η Ελληνικό ΜΑΕ δανείστηκε από τη Lamda Developments ομολογιακό 80 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,95% και το αποπλήρωσε τον Ιούνιο του 2023.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ελληνικό ΜΑΕ προχώρησε σε σύναψη δανειακής σύμβασης με τη Lamda Finance S.A. (100% θυγατρική του Ομίλου Lamda Development) συνολικού κεφαλαίου 230 εκατ ευρώ.
Το επιτόκιο αναφοράς είναι κυμαινόμενο και υπολογίζεται βάσει Euribor 12 μηνών και περιθώριο 4,24%. Η απώτατη ημερομηνία αποπληρωμής και των δύο σειρών ορίζεται η 20 Mαΐου 2028.
Η Ελληνικό ΜΑΕ, όμως, μείωσε το κεφάλαιο τρεις φορές (μετοχικό κεφάλαιο 700 εκατ. ευρώ) και επέστρεψε στην εισηγμένη 7,5 εκατ. ευρω, 5,5 εκατ. ευρω και 200 χιλ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ στο τελευταίο ποσό από δανεισμό).
Tον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ήδη έχει γράψει το Βankingnews, η Lamda Μalls (εμπορικά κέντρα) αναχρηματοδότησε δανεισμό 600 εκατ. ευρώ στα τέσσερα εμπορικά κέντρα, ενώ επέστρεψε κεφάλαιο 38, 3 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη και 12 εκατ. ευρώ στη Lamda Development Eλληνικό κατά 95,3% και 4,63% στη Lamda development Oλλανδίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης