Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φιάσκο με το τάνκερ «Sounion» που χτύπησαν οι Houthis - Αδύνατη η ρυμούλκησή του, φόβοι για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή

Φιάσκο με το τάνκερ «Sounion» που χτύπησαν οι Houthis - Αδύνατη η ρυμούλκησή του, φόβοι για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή
Εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται ήδη από τις ιδιωτικές εταιρείες...
Αδύνατη καθίσταται προσώρας η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου MV Sounion, που βρίσκεται 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την επιχείρηση «Ασπίδες», oι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο γνωστοποίησαν ότι δεν είναι δυνατή για την ώρα η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς δεν κρίνεται ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια η ρυμούλκηση.
Υπενθυμίζεται ότι το «MV Sounion» έχει πιάσει φωτιά και είναι αγκυροβολημένο.
GV_QS6uXIAEsd9p.jpg
Περιβαλλοντική καταστροφή...

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ προειδοποίησε λόγω του χτυπήματος που δέχτηκε από τους Houthis το τάνκερ Sounion θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε τεράστια οικολογική καταστροφή.
Υπενθυμίζεται πως το πλήρωμα του Sounion διασώθηκε από ένα γαλλικό ναυτικό σκάφος την Πέμπτη, 77 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού του Hodeidah.
Την περασμένη Παρασκευή, oι Houthis που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, είπαν ότι οι επιθέσεις γίνονται εις ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Η Task Force της ΕΕ Aspides, μια διεθνής ναυτική δύναμη, ανέφερε σε δήλωσή της για το Χ ότι δεν υπήρχε πυρκαγιά στο πλοίο όταν το πλήρωμα διασώθηκε.
Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.
Σε περίπτωση που συμβεί διαρροή, θα μπορούσε να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων από ένα πλοίο στην Iστορία.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σε δήλωση το Σάββατο ότι η πιθανή διαρροή θα μπορούσε να είναι τέσσερις φορές το μέγεθος της καταστροφής Exxon Valdez του 1989, όταν 257.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρευσαν από την ακτή της Αλάσκας.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πεντάγωνο, ο Maj Gen Patrick Ryder, δήλωσε την Τρίτη ότι έχουν σταλεί δύο ρυμουλκά για να συλλέξουν ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο, ωστόσο η απειλή των Houthis αποτελεί περιοριστικό παράγοντα.
Ο Ryder καταδίκασε τις επιθέσεις ως «απερίσκεπτες πράξεις τρομοκρατίας» που «θέτουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την πίσω αυλή των Houthis», προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός συνεργάστηκε με εταίρους στην περιοχή για να μετριάσει τυχόν Περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αποτυχία…

H ομάδα Ansar Allah, στρατιωτικός βραχίονάς της είναι οι Houthis, άρχισε να στοχεύει πλοία χωρών που θεωρούσε πως συνδέονταν με το Ισραήλ.
Ορισμένα πλοία που δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ έχουν επίσης αποτελέσει στόχους τους τελευταίους μήνες.
Παρότι έχουν βυθιστεί μέχρι στιγμής δύο πλοία, η επίθεση στο ελληνόκτητον «Sounion» σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι μαχητές σκόπιμα χτύπησαν ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο.
unnamed_180.jpg
Yπενθυμίζεται πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υεμένης είχε προειδοποίησει την Ελλάδα να μην υποστηρίξει τον «αμερικανικό διάβολο» που προστατεύει το Ισραήλ, μετά την επίσημη έναρξη της ναυτικής αποστολής Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Ευρωπαίοι… μην παίζετε με τη φωτιά. Πάρτε ένα μάθημα από τη Βρετανία", είπε ο Mohammed Ali al-Houthi, αξιωματούχος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν χρειάζεστε την υποστήριξη του ‘αμερικανικού διαβόλου’ για την προστασία της κατοχικής οντότητας ώστε να μπορέσει να εξοντώσει τον λαό της Γάζας», πρόσθεσε ο Houthi, τονίζοντας ότι «η διεθνής ναυσιπλοΐα είναι ασφαλής».

Τι είναι η επιχείρηση «Ασπίδες»

Η επιχείρηση «Ασπίδες» υποτίθεται πως εξασφάλιζε ναυτική παρουσία της Ε.Ε. στην περιοχή, όπου πολλές επιθέσεις των Houthis έχουν στοχεύσει διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.
Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Το στρατηγείο της επιχείρησης λειτουργεί στη Λάρισα.
Σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους, η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συνέβαλε στην αποκατάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά και εμπορικά πλοία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, η αποστολή είναι αποκλειστικά αμυντική και οι δυνάμεις της δεν συμμετέχουν σε επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Υεμένης.
Δημιουργήθηκε αφού πολλά μέλη του ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν διστακτικά ή αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στην παραπαίουσα Επιχείρηση Prosperity Guardian (OPG).
Κάτω από την ομπρέλα του OPG, και ως απάντηση στη θαλάσσια εκστρατεία υπέρ της Παλαιστίνης που ξεκίνησε από την Υεμένη στα τέλη του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βομβαρδίσει την Υεμένη εκατοντάδες φορές από τις 12 Ιανουαρίου, παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας και το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα είχε επιλογή… Να ερχόταν σε απευθείας συνεννόηση με τους Houthis… αλλά λείπει ο στρατηγικός νους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης