Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι διαπραγματεύεται το CVC Capital με το fund από το Κατάρ για την Hellenic Healthcare Group

Τι διαπραγματεύεται το CVC Capital με το fund από το Κατάρ για την Hellenic Healthcare Group
Οι συμμετοχές στον κλάδο υγείας για το CVC Capital στην Ελλάδα αποτελούν από τις πλέον κερδοφόρες καθώς τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου
Την αποκόμιση υπεραξιών από τις επενδύσεις στον κλάδο της υγείας φέρεται να διαπραγματεύεται το CVC Capital μέσω απόκτησης συμμετοχής στην Hellenic health Group από fund από το Κατάρ.
H εισηγμένη πλέον εταιρεία του αμερικανικού επενδυτικού private equity CVC η οποία μέσω της Ηellenic Health Group Sarl (Λουξεμβούργο) και των δυο ελληνικών θυγατρικών της Hellenic Health Group I & II ελέγχει τα νοσοκομεία Υγεία, Μητέρα, Μetropolitan General, Λητώ, Απολλώνειο - Αρεταίο (Κύπρος ) κ.α φέρεται να συζητά την συμμετοχή ομίλου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο μετοχικό κεφάλαιο της HHG.
Άλλωστε, οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων από τα private equities αποτελούν πλέον στρατηγική και στην Ευρώπη (βλέπε BC Partners) προκειμένου να διαχειριστούν τις συμμετοχές τους σε διαφορετικούς κλάδους και να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη πιστωτική διόρθωση.
Εξάλλου, η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2018 στο Υγεία, έτσι το CVC θέλει να αποτυπώσει κέρδη για τους επενδυτές του, ειδικά μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου – Γιατί μια τμηματική πώληση δεν είναι συμφέρουσα

Οι συμμετοχές στον κλάδο υγείας για το CVC Capital στην Ελλάδα αποτελούν από τις πλέον κερδοφόρες καθώς τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου.
Μόνο το 2022, μειώθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Health Group κατά 111,8 εκατ. ευρώ και πραγματοποιήθηκε ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στην εταιρεία του Λουξεμβούργου.
Στις 30 Αυγούστου 2024, επίσης, η Hellenic Health Group II (Περσεύς, Creta Interclinic κα) μείωσε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 150 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί πάλι ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στην οντότητα του CVC capital στο Λουξεμβούργο.
Οι παραπάνω επιστροφές κεφαλαίου δεν είναι οι μοναδικές καθώς και οι θυγατρικές – όπως το Υγεία - έχουν αποδώσει κεφάλαια στο αμερικανικό επενδυτικό fund.
Το CVC capital εκμεταλλεύεται άριστα την κεφαλαιακή του ισχύ και μέσω συστηματικού δανεισμού από ελληνικές τράπεζες στις μητρικές ή θυγατρικές εταιρείες του κλάδου υγείας προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών σε Ελλάδα και Κύπρο, ύστερα από την απόκτηση του νοσοκομείου Υγεία το 2018 ( 290 εκατ. ευρώ ).
Σύμφωνα με πηγές από το κλάδο, η συνολική αξία του κλάδου υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο εκτιμάται άνω των 2 δισ. ευρώ, συνεπώς θα ήταν δύσκολη- προσώρας - η αναζήτηση αγοραστή.
Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση της τμηματικής πώλησης των περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και Κύπρο δεν θα απέδιδε στο CVC capital τις υπεραξίες και τις οικονομίες κλίμακας που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μέσω των επενδύσεων, εκτός και αν τα τιμήματα για κάθε asset περιελάμβαναν ένα υψηλό premium.
Yπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται το ενδιαφέρον του ομίλου από τα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο κεφάλαιο της HHG, εξέλιξη που θα ισχυροποιήσει ετι περαιτέρω την HHG.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Health Group συμμετέχει κατά 90% η θυγατρική του CVC στο Λουξεμβούργο και 10% επενδυτικό σχήμα του κ. Δ. Σπυρίδη.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης