Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda Development: Τι συμβαίνει με τις επιστροφές κεφαλαίου από τις θυγατρικές

Lamda Development: Τι συμβαίνει με τις επιστροφές κεφαλαίου από τις θυγατρικές
Πώς εξηγείται η Ελληνικό ΜΑΕ να επιστρέφει το 2023 84,3 εκατ. ευρώ στην offshore και να καταλήγουν στην μητρική 66 εκατ. ευρώ;
Σχετικά Άρθρα
Η Lamda μπορεί να εισέπραξε τέσσερις φορές περισσότερα από την πώληση της έκτασης (120 εκατ. ευρώ) προς τον εφοπλιστή κ. Γ. Προκοπίου, ωστόσο οι θυγατρικές εσωτερικού και εξωτερικού συνεχίζουν τις επιστροφές-μεταφορές κεφαλαίου, αλλά στη μητρική καταλήγουν λιγότερα χρήματα.
Ο λόγος για την θυγατρική Eλληνικό ΜΑΕ, θυγατρική κατά 100% της Hellinikon Global ISA luxemburg, επίσης θυγατρική κατά 100% της Lamda development.
Στις 25 Ιουνίου 2024, η γενική συνέλευση της Ελληνικό ΜΑΕ αποφασίζει την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 71,1 εκατ. ευρώ και την ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στην μοναδική μέτοχο της εταιρείας (Hellenikon Global). Δεν είναι η πρώτη επιστροφή κεφαλαίου για την φετινή χρονιά καθώς έχουν προηγηθεί τρεις μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου για την επιστροφή 13,2 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, εντός του 2024, η Ελληνικό ΜΑΕ έχει επιστρέψει ως κεφάλαιο 84,3 εκατ. ευρώ προς την Hellinikon Global.
Tελικώς, σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση του πρώτου εξαμήνου 2024 η εταιρεία του Λουξεμβούργου – η οποία αποπληρώνει και τις δόσεις προς το Δημόσιο – τον Αύγουστο του 2024 μείωσε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 66 εκατ. ευρώ με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου στην εισηγμένη εταιρεία.
Πώς εξηγείται η Ελληνικό ΜΑΕ να επιστρέφει το 2023 84,3 εκατ. ευρώ στην offshore και να καταλήγουν στην μητρική 66 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κατάσταση του πρώτου εξαμήνου;

Μεταφορές κεφαλαίων, επιστροφή κεφαλαίου στην Hellnikon και δανεισμός μέσω Lamda Finance

Μια χρονιά πριν, όμως, οι μεταφορές κεφαλαίων μεταξύ των θυγατρικών συνεχίζονται. Τον Οκτώβριο του 2023, η Ελληνικό ΜΑΕ επιστρέφει κεφάλαιο 230 εκατ. ευρώ στην Hellinikon Global και τον Δεκέμβριο του 2023 η Lamda Developments καταβάλλει 43 εκατ ευρώ στην Hellinikon ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την θυγατρική Ελληνικό ΜΑΕ για την ανάπτυξη του ουρανοξύστη Riviera Tower.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι η Ελληνικό ΜΑΕ αποπλήρωσε τραπεζικό δανεισμό 30 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια σύναψε σύμβαση δανεισμού 230 εκατ. ευρώ από την Lamda Finance με αποπληρωμή τον Μάϊο του 2028.
Και η Lamda finance ανήκει κατά 100% στην offshore Ηellinikon η οποία έλαβε την επιστροφή των 230 εκατ. ευρώ από την Ελληνικό ΜΑΕ. Από τις πωλήσεις των οικοπέδων και των οικιστικών κατοικιών το 2023 η Ελληνικό ΜΑΕ εμφάνισε πωλήσεις 332 εκατ. ευρώ έναντι 276,9 εκατ. ευρώ το 2022 και καθαρά κέρδη 32,8 εκατ ευρώ από 119,2 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης