Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακρίτας: Υποχώρηση καθαρής κερδοφορίας το α' εξάμηνο 2024, λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους

Ακρίτας: Υποχώρηση καθαρής κερδοφορίας το α' εξάμηνο 2024, λόγω της αναδιάρθρωσης χρέους
Ο Κύκλος Εργασιών παρουσίασε μικρή μείωση κατά 3,7%
Σχετικά Άρθρα
Μειωμένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους κατέγραψε η ΑΚΡΙΤΑΣ το α' εξάμηνο του 2024, στα 0,2 εκατ. ευρώ έναντι 16,1 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρήση του 2023, μετά την την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού.
Όπως σχολιάζει η Εταιρεία, κατάφερε να βελτιώσει τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας της μέσα σε ένα περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις και διακυμάνσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Κύκλος Εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε μικρή μείωση κατά 3,7% καθώς διαμορφώθηκε σε ποσό 20,1 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 20,9 εκατ. ευρώ κατά την συγκρίσιμη προηγούμενη περίοδο.
Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη μείωση των τιμών που πραγματοποιήθηκε την περίοδο αυτή, αλλά και στον περιορισμό πωλήσεων μοριοσανίδας, η οποία αποτελεί προϊόν χαμηλής προστιθέμενης αξίας.
Αντιθέτως, οι πωλήσεις των επενδεδυμένων προϊόντων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες σε ονομαστική αξία, ενώ αυξήθηκαν κατά 5,1% σε όγκο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία έχοντας ως βάση τη σταθερά βελτιωμένη παραγωγικότητά της, σε συνδυασμό με την κατάλληλη εμπορική πολιτική και την ορθή διαχείριση του κόστους των α’ υλών, κατόρθωσε να αυξήσει το μικτό περιθώριο πωλήσεων στο 17% έναντι 16% της προηγούμενης περιόδου, ενώ ο προσαρμοσμένος δείκτης EBITDA (που υπολογίζεται με βάση το δείκτη EBITDA εξαιρώντας τις προβλέψεις και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα) διαμορφώθηκε σε κέρδη ποσού 2,7 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με πέρσι, με αυξημένο όμως περιθώριο στο 13,3%.
Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε κέρδη ποσού 2,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επηρεασμένος από πρόσθετες προβλέψεις που λήφθηκαν.

Για το δεύτερο μισό του 2024, η αβεβαιότητα αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την περιοριστική νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος κυρίως στην Ευρώπη, αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις και να επιδράσουν επιβραδυντικά στην οικονομική δραστηριότητα.
Η Διοίκηση της Εταιρείας παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ έχοντας ως πυλώνες ανάπτυξης την ενισχυμένη κεφαλαιακή της διάρθρωση και την αποδοτική της λειτουργία, συνεχίζει τον σχεδιασμό για τον πράσινο μετασχηματισμό της με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης