Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εργασιακό χάος στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) με την ενεργοποίηση του διευθυντικού δικαιώματος

Εργασιακό χάος στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ) με την ενεργοποίηση του διευθυντικού δικαιώματος
Η εταιρεία μετακινεί μονομερώς προσωπικό χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου
Σχετικά Άρθρα
Χάος επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΣΤΑΣΥ), καθώς η διοίκηση της εταιρίας, προφανώς με εντολές της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών, ενεργοποίησε το «διευθυντικό» δικαίωμα και τον κανονισμό της εταιρίας, τον οποίο πέρασε κάτω από τα «ραντάρ» με το νόμο για την αναδιάρθρωση της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΕΕ.ΣΥ.Π (Υπερταμείο).
Η διοίκηση της εταιρίας ενεργοποιώντας τον πρόσφατο νόμο «απορρυθμίζει, αποδυναμώνει, και υποβαθμίζει, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και  συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταργώντας τα ακροτελεύτια άρθρα».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, «με προσανατολισμό για ομιλική συλλογική σύμβαση εργασίας με πρότυπα  μείωσης αποδοχών και βλαπτικών μεταβολών των όρων, διαλύει τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας των φορέων με αντισυνταγματικές διατάξεις.
Μετακινεί μονομερώς προσωπικό μεταξύ των φορέων της ΕΕ.ΣΥ.Π χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και χωρίς κριτήρια, και κάνοντας χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.
Ταυτόχρονα προσλαμβάνει με συμβάσεις έργου εργαζόμενους «ομηρίας», ανοίγοντας την πόρτα στους ιδιωτικούς παρόχους (υπεργολάβους) σε φορείς δημοσίου συμφέροντος.
Με το νόμο 5131/24 οι συμβάσεις εργασίας διέπονται η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος εκ μέρους κάθε εταιρείας γίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε αυτή, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας τους και περιλαμβάνει ενδεικτικά τις προαγωγές, μετακινήσεις, μεταθέσεις του προσωπικού, καθώς και την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων και θέσεων ευθύνης πέραν των γενικών διευθυντών και διευθυντών.
Με τον ίδιο νόμο επίσης οι συμβάσεις εργασίας λύονται σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία».
Η Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου υιοθετεί Εσωτερικό Κανονισμό («εσωτερικός κανονισμός») που ρυθμίζει τη λειτουργία της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της και περιλαμβάνει ιδίως τα ακόλουθα θέματα: α) εταιρική διακυβέρνηση, β) κώδικα δεοντολογίας, σύγκρουση συμφερόντων και υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας των μελών του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (Σ.Ε.Δ.), των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και άμεσων θυγατρικών της, όπως επίσης και των εμπειρογνωμόνων και άλλων συμβούλων που προσλαμβάνονται ή απασχολούνται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης