Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 7ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ – Με επιτόκιο πέριξ του 4,5%

Η ΔΕΗ ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 7ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ – Με επιτόκιο πέριξ του 4,5%
Το ομόλογο απευθύνεται σε επαγγελματίες επενδυτές και ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής θα έχει τα 100 χιλ. ευρώ
Βγαίνει στις διεθνείς αγορές σήμερα 23/10 η ΔΕΗ καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 7ετες ομόλογο κατηγορίας senior, ύψους 500 εκατ. ευρώ, κεφάλαια με τα οποία η εταιρεία πρόκειται να χρηματοδοτήσει κεφαλαιακές δαπάνες της εισηγμένης και των θυγατρικών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση η οποία διαμορφώνεται για την ομολογιακή έκδοση είναι αυξανόμενη ύστερα από τις παρουσιάσεις προς ξένους θεσμικούς και το αρχικό επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί προς την περιοχή του 4,5%, πιθανόν και χαμηλότερα αναλόγως της ζήτησης και της κατανομής μεταξύ του διεθνούς και ελληνικού βιβλίου.
Να σημειωθεί πως το ομόλογο απευθύνεται σε επαγγελματίες επενδυτές και ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής θα έχει τα 100 χιλ. ευρώ.
Πρόκειται για την τρίτη διεθνή ομολογιακή έκδοση, μετά τις δύο εκδόσεις του 2021 (5ετία,775 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 3,875%) και (7ετες, 500 εκατ. ευρώ, επιτόκιο 3,375%).
Μετά από την έκδοση, οι ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ λήγουν από το 2026 έως το 2031 ενώ η τωρινή έκδοση αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Εuronext του Δουβλίνου.
Η εισηγμένη εταιρεία σ’ ότι αφορά την πιστοληπτική της ικανότητα έλαβε πρόσφατα αξιολόγηση ΒΒ- από την Standard & Poor’s, η οποία εκτιμά προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 1,7 δισ. ευρώ το 2024 και 2,1 δισ. ευρώ για το 2026, κυρίως, λόγω της εξαγοράς στην Ρουμανία.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του Οκτωβρίου, η έτερη ενεργειακή εταιρεία Metlen εξέδωσε πράσινο 5ετες ομόλογο, κατηγορίας senior, ύψους 750 εκατ. ευρώ (αρχικά 500 εκατ. ευρώ) και η απόδοση που δόθηκε από Έλληνες και διεθνείς επενδυτές ήταν 4%.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια της έκδοσης, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να κατευθυνθούν για το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, με το οποίο η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ θα ανέλθει σε 13,1 GW και θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος από καθαρές πηγές ενέργειας.
Από τα 9 δισ. ευρώ, τα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για εξαγορές Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, 2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, 1 δισ. ευρώ για ηλεκτροπαραγωγή, 700 εκατ. ευρώ για τον τομέα χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες, 400 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση, 400 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και την ηλεκτροκίνηση.
Ως διεθνείς συντονιστές και κύριοι διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ενεργούν οι επενδυτικές τράπεζες Citigroup Global Markets Europe, Goldman Sachs Bank Europe SE και HSBC Continental Europe. Επίσης, οι επενδυτικές τράπεζες BNP PARIBAS, η Deutsche Bank, η Nomura Financial Products Europe , Société Générale, και οι Alpha Bank, Eurobank , Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος , Τράπεζα Optima , Τράπεζα Πειραιώς , Ambrosia Capital, AXIA Ventures, και Euroxx Χρηματιστηριακή ενεργούν από κοινού ως συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης