Ο Θοδωρής Ιακωβίδης περίμενε αρκετό καιρό. Περίμενε χωρίς να αγωνίζεται. Ότι κιλά ήταν να σηκώσει τα... σήκωσε, και με το παραπάνω. Εδώ και εβδομάδες, είχε αναγκαστεί να βρεθεί σε θέση αναμονής. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να μάθει αν, μετά το Ρίο 2016, θα συμμετάσχει στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του. Ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού αποκαλύπτει στο BN Sports το πόσο δύσκολη, αλλά κυρίως ψυχοφθόρα ήταν η διαδικασία της πρόκρισης και πώς, ενώ είχε προκριθεί, άλλαξαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Τόκιο, με συνέπεια, προς στιγμήν, να μένει ακόμα και εκτός λίστας συμμετοχών!
«Εύχομαι να μην το περάσει κανένας αθλητής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιακωβίδης και πρόσθεσε πως από μόνη της η πρόκριση αποτελεί τεράστια επιτυχία!
Ο τρόπος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν διαφορετικός. Ήταν και ο πιο δύσκολος;
«Είναι πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια διαδικασία πρόκρισης με ranking και βαθμολογίες. Μετράει η επίδοση που θα κάνεις και όχι η θέση στην κατηγορία. Μαζεύεις κάποιους βαθμούς, στο τέλος αυτοί αθροίζονται και όποιος είχε τους περισσότερους, παίρνει την ανάλογη κατάταξη. Μπορεί δηλαδή ακόμα και ένας παγκόσμιος πρωταθλητής να μείνει εκτός. Δύο χρόνια συνεχόμενα διαγωνιζόμασταν για το ποιος θα μπει στην τελική 14άδα».
Πώς ήρθε τελικά αυτή η πρόκριση;
«Η πρόκριση ήρθε μέσα από μία πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία. Ολοκληρώσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο έγινε στη Μόσχα αρχές Απριλίου και περιμέναμε στα τέλη του ίδιου μήνα, που θα ολοκληρωνόταν και η περίοδος Ολυμπιακής πρόκρισης, να ανακοινωθούν οι θέσεις. Τότε ήμουν μέσα στις προκρίσεις και ξαφνικά βγήκαν νέες ανακοινώσεις, που παρέτειναν αυτή την περίοδο μέχρι τις 31 Μαΐου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Μαΐου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως αλλάζει ξανά τα κριτήρια, λόγω covid-19, γεγονός που κατά τη γνώμη μου ήταν άδικο, έως και ανήθικο. Αυτό διότι ναι μεν άλλαξαν τα κριτήρια, αλλά δεν μου έδωσαν το δικαίωμα συμμετοχής σε κάποιον αγώνα και έτσι έμενα εκτός.
Όταν ανακοινώθηκαν οι λίστες ήμουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου, έβγαιναν συνέχεια εξαγγελίες και λίστες, οι οποίες όμως έγραφαν ότι δεν είναι οι τελικές, καθώς υπήρχαν πολλές υποθέσεις ντόπινγκ οι οποίες δεν είχαν διασαφηνιστεί.
Έτσι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε να βγουν τα αποτελέσματα αυτών των υποθέσεων. Γνωρίζαμε ότι η Κολομβία θα τιμωρηθεί και ότι έχω Κολομβιανό αθλητή μπροστά μου, άρα μια θέση θα άδειαζε. Ήμουν ο πρώτος επιλαχών, είχα δηλαδή τους περισσότερους βαθμούς από αυτούς που δεν είχαν προκριθεί και ήμουν στην αναμονή. Ήταν ψυχοφθόρο και υπήρχαν σκαμπανεύασματα συναισθημάτων από μέρα σε μέρα. Εύχομαι να μη βρεθεί κανείς συναθλητής μου στην ίδια θέση, ώστε να περάσει κάτι ανάλογο».
Τώρα πώς νιώθεις; Δικαίωση;
«Ανακούφιση. Ανακουφίστηκα όταν έμαθα ότι οι κόποι και οι αγώνες αυτών των τριών χρόνων απέδωσαν καρπούς. Και δικαίωση, γιατί πήρα την πρόκριση με τα δεδομένα και τα κριτήρια που είχε ξεκινήσει η διαδικασία και τον σχεδιασμό που είχαμε κάνει. Εγώ έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω, κέρδισα και ξαφνικά μια μέρα μου λένε ότι αυτό που έκανες δεν μετράει πια. Όμως τώρα τέλος καλό, όλα καλά».
Ποιος είναι ο στόχος σου στο Τόκιο;
«Εξαρχής ο στόχος μου ήταν να βρεθώ σε αυτούς τους Αγώνες, διότι όπως τόνισα, είναι η πιο δύσκολη πρόκριση που έχει γίνει ποτέ. Θα πάνε οι 14 καλύτεροι αθλητές της 5ετίας. Έχουν μείνει εκτός ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο και ο θρύλος που λέγεται Ίλια Ίλιν, τους οποίους, βαθμολογικά, τους πέρασα. Από τους συμμετέχοντας μόνο εγώ και ο αθλητής από το Κατάρ έχουμε δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό από μόνο του για εμένα είναι τεράστια επιτυχία. Δεν κοιτάζω ούτε θέση, ούτε επίδοση. Όταν έρθει η ώρα του αγώνα, γνωρίζω πως θα μπω μέσα στο πλατό με τη γνωστή λογική μου: εγώ ξεκινάω σαν τελευταίος και όποιον βρω μπροστά μου, τον «δαγκώνω».
Φωτεινή Κρεμαστιώτη
Ο Θοδωρής Ιακωβίδης στο BN Sports: «Ψυχοφθόρα διαδικασία η πρόκριση μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Νιώθω ανακούφιση και δικαίωση»
Από χίλια κύματα πέρασε η... επιβεβαίωση της συμμετοχής του Έλληνα πρωταθλητή της Άρσης Βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η πρόκριση οριστικοποιήθηκε με επιστολή που απέστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στην ΕΟΑΒ.
Σχόλια αναγνωστών