Δεν είναι άγνωστο πως η βιομηχανία του gaming... πουλάει. Και πουλάει και πολύ μάλιστα. Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε Παγκόσμιο επίπεδο αγοράζουν σε καθημερινή βάση αγαπημένα τους παιχνίδια, τα οποία και προμηθεύονται από εταιρείες κολοσσούς.
Και ειδικότερα στην εποχή όπου ο τομέας του esports έχει φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας του, καταλαβαίνει κανείς πως η ποιότητα κατασκευής και γραφικών των παιχνιδιών παίζουν κομβικό ρόλο για κάθε gamer.
Το BNSports εντόπισε τις δέκα πλουσιότερες εταιρείες που εξάγουν videogames και παράλληλα σταχυολογεί τα ακριβότερα παιχνίδια, που έχουν εξάγει στην αγορά.
Νο.10: Ubisoft-Γαλλία/2.7 Δισεκατομμύρια
Στο νούμερο 10 της λίστας μας είναι η Γαλλική εταιρία Ubisoft, η αξία της οποίας -34 χρόνια μετά την ίδρυση της το 1986- αγγίζει τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα δυο κορυφαία παιχνίδια της να είναι το Assassin’sCreed με 140 εκατομμύρια πωλήσεις Παγκοσμίως, αλλά και το JustDance, που πούλησε 70 εκατομμύρια αντίτυπα αντίστοιχα.
Η Ubisoft ανήκει στην οικογένεια Guillemot.
Νο. 9: Konami-Ιαπωνία/2.6 Δισεκατομμύρια
Στην αμέσως επόμενη θέση της σχετικής μας λίστας, ακολουθεί η εξίσου γνωστή σε όλους Konami, ευρέως διαδεδομένη μέσα από το δημοφιλές παιχνίδι ποδοσφαίρου Pro Evolution Soccer (PES). Η αξία της Ιαπωνικής εταιρείας βρίσκεται γύρω στα 2.6 δισεκατομμύρια ευρώ και ιδρύθηκε το 1969 από τον Kagemasa Kozuki.
Το κορυφαίο της game δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το PES, το οποίο έχει πουλήσει Παγκοσμίως 90 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στην δεύτερη θέση με 41 εκατ. είναι το παιχνίδι δράση, Metal Gear.
Νο.8: Bandai Namco-Ιαπωνία-3.9 Δισεκατομμύρια
Ακόμη μια Ιαπωνική εταιρία βρίσκεται στο Top-10 των εταιριών κολοσσών του video gaming και αυτή δεν είναι άλλη από την Bandai Namco. Ιδρύθηκε μόλις το 2005, ωστόσο μέσα σε μια 16ετία έχει καταφέρει να χτίσει ένα τεράστιο όνομα στην συγκεκριμένη βιομηχανία.
Κορυφαία παιχνίδια της τα πασίγνωστα DragonBall (55 εκατομμύρια αντίτυπα) και Tekken (47 εκατομμύρια αντίτυπα), με την Namco να φτάνει σε χρηματιστηριακή αξία 3.9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Νο.7: SEGA-Ιαπωνία/4.1 Δισεκατομμύρια
Πιστεύατε ότι θα είχαμε φτάσει στο τέλος με τις Ιαπωνικές εταιρείες; Αν ναι, αλλάξτε πλευρό. Μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες στη βιομηχανία των video games είναι η SEGA. Και μην μας πεις ότι δεν έχει παίξει Sonic...
Η πολυεθνική εταιρεία ανάπτυξης και διανομής βιντεοπαιχνιδιών, με έδρα το Τόκιο, ιδρύθηκε του 1951 από τους David Rosen, Martin Bromely, James Humpert και Irving Bromberg. Η αξία της αγγίζει τα 4.1 Δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παλιότερα δημιουργούσε και παιχνιδομηχανές.
Το παιχνίδι Sonic με 360 εκατομμύρια πωλήσεις είναι στην κορυφή της λίστας της, ενώ πιο πίσω ακολουθεί με πολύ λιγότερες (25 εκατομμύρια αντίτυπα) το Puyo Puyo.
Νο.6: Electronic Arts-ΗΠΑ/7.1 Δισεκατομμύρια
Και να που στο «κόλπο» μπαίνει και η πρώτη αμερικανική εταιρία ως τώρα. Στην 6άδα συναντάμε την EA (Electronic Arts) που εξάγει μια σειρά από κορυφαία παιχνίδια, ειδικευμένη στο αθλητικό κομμάτι.
Ο επιχειρηματίας Trip Hawkins την ίδρυσε το 1982 στην Καλιφόρνια και ως σήμερα η EA έχει αξία στα 7.1 Δισεκατομμύρια ευρώ, κορυφαίο game της την ποδοσφαιρική σειρά FIFA με 250 εκατομμύρια πωλήσεις Παγκοσμίως, ενώ με 50 λιγότερες (σ.σ. 200 εκατομμύρια αντίτυπα) ακολουθεί το παιχνίδι The Sims.
Νο.5: Tencent Games-Κίνα/7.4 Δισεκατομμύρια
Μπορεί οι Ιαπωνικές εταιρείες να... μονοπωλούσαν ως τώρα στη λίστα μας, ωστόσο ήρθε η πρώτη Κινεζική να κάνει το «μπαμ» στην πρώτη 5άδα. Ο λόγος για την Tencent Games, που ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1998, δηλαδή 22 χρόνια πριν από τους Ma Huateng, Zhang Zhidong, Xu Chenye, Chen Yidan και Zeng Liqing.
Η ειδοποιός διαφορά με την συγκεκριμένη εταιρία είναι πως ειδικεύεται στο έχει τις μετοχές άλλων μικρότερων, που δημιουργούν βιντεοπαιχνίδια. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Riot Games που εξάγει τα League of Legends και TeamFight Tactics, αλλά και η Epic Games, η οποία έχει επίσης δημιουργήσει σπουδαία παιχνίδια, με το Fortnite να βρίσκεται στην κορυφή αυτών.
Η Tencent έχει αξία στα 7.4 Δισεκατομμύρια ευρώ.
Νο.4: Nintendo-Ιαπωνία/13.2 Δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι Ιάπωνες, όμως, παίρνουν και πάλι το πάνω χέρι στην κατάταξη. H εταιρία Nintendo είναι εκείνη που θα συναντήσουμε στο Νο.4 με χρηματιστηριακή αξία που φτάνει στα 13.2 δισεκατομμύρια ευρώ! Μια βιομηχανία που της αρέσει να παίρνει ρίσκα, δημιουργώντας μοναδικά games από το 1889 έως και σήμερα.
Στην κορυφή της βρίσκονται τα ευρέως γνωστά και δημοφιλή Super Mario με 627 εκατομμύρια αντίτυπα και Pokemon με 301 εκατομμύρια πωλήσεις αντίστοιχα.
Νο.3: Activision Blizzard-ΗΠΑ/16.6 Δισεκατομμύρια
Τρία δισεκατομμύρια και... κάτι ψιλά παραπάνω θα βρούμε στο Top-3 την αμερικανική εταιρεία Activision Blizzard, που αρχικά ήταν δύο ξεχωριστές. Το 2008 η Activision εξαγόρασε την Blizzard για 15.3 Δισεκατομμύρια ευρώ (δημιουργό των Warcraft και Diablo) και έτσι ενώθηκαν με σκοπό να κυριαρχήσουν!
Κορυφαία games τους τα Call of Duty (250 εκατ. αντίτυπα) και Diablo (100 εκατ. σε πωλήσεις). Χρηματιστηριακά η αξία τους φτάνει τα 16.6 Δισεκατομμύρια ευρώ.
Νο.2: Sony-Ιαπωνία/164 Δισεκατομμύρια
Στην δεύτερη θέση του Top-10 δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλη εκτός από την Sony. Ιδρύθηκε το 1946 και 74 χρόνια αργότερα έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην βιομηχανία, να βγάλει αρκετά καλά παιχνίδια, αλλά και την κονσόλα του PlayStation.
Η αξία της υπολογίζεται συνολικά στα 164 Δισεκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που στην κορυφή των game της βρίσκονται τα Gran Turismo (76. εκατ. πωλήσεις) και Uncharted (28 εκατ. πωλήσεις), με την πρωτοκαθεδρία ωστόσο να έχουν οι κονσόλες της που έχουν πουλήσει πάνω από 543 εκατομμύρια αντίτυπα!
Νο.1: Microsoft-ΗΠΑ/240 Δισεκατομμύρια
Και ήρθε η ώρα να αναδείξουμε την κορυφαία εταιρία όλων. Και αυτή είναι η Microsoft, χωρίς την οποία είναι δεδομένα πως ο κόσμος του gaming (και όχι μόνο) δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα. Ιδρύθηκε από τους Bill Gates και Paul Gardner Allen το 1975.
Οι τεράστιες διαχρονικές τις επιτυχίες την κάνουν να βρίσκεται στο Νο1 ολομόναχη με αξία στα 240 Δισεκατομμύρια ευρώ (!), έχοντας πωλήσει συνολικά 129 εκατομμύρια κονσόλες, ενώ στα game της ξεχωρίζουν τα Halo με 60 εκατομμύρια αντίτυπα και Gears of War με 27 εκατ. πωλήσεις.
Κυριάκος Δημητρόπουλος
Σχόλια αναγνωστών