Τελευταία Νέα
Gun Room

Hammerli Force B1: Στροφή 180 μοιρών για την παραδοσιακή κατασκευάστρια σκοπευτικών όπλων

Hammerli Force B1: Στροφή 180 μοιρών για την παραδοσιακή κατασκευάστρια σκοπευτικών όπλων
Η άνοδος των αγωνισμάτων σκοποβολής του 20ου αιώνα ανέδειξε τα Hammerli
Μια μοτοσυκλέττα διασχίζει με ταχύτητα την αμμώδη έκταση.
Άνδρες με γενειάδες και παλιές στρατιωτικές στολές φαίνονται να προτάσουν όπλα προς αόρατους αντίπαλους. Σκουριασμένα οχήματα, καταστραμμένα κτήρια, σκηνικό Μαντ Μαξ. Τι σχέση έχουν με το νέο τουφέκι της Hammerli Arms;

Παράδοση στα Ολυμπιακά αγωνίσματα

Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελβετία από τον Johann Ulrich Hammerli. Απέκτησε φήμη για την ποιότητα των λειόκανων κα την ακρίβεια των ραβδωτών, σε μια χώρα που λατρεύει τη σκοποβολή και τα όπλα. Η άνοδος των αγωνισμάτων σκοποβολής του 20ου αιώνα ανέδειξε τα Hammerli. Τα πυροβόλα (και αργότερα αεροβόλα) πιστόλια της είναι συνώνυμα των υψηλότερων διακρίσεων.
Από τα μέσα του 2000 η Hammerli πέρασε στον έλεγχο του γερμανικού ομίλου Umarex (που κατέχει επίσης τις Carl Walther και Röhm Gesellschaft).
Η όσμωση έφερε τεχνογνωσία στα τυφέκια και τα αεροβόλα της, τα οποία μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με τα αντίστοιχα Walther. Φαίνεται όμως πως η Umarex προσανατολίζει τη Hammerli σε μια “μαζικότερη” αγορά.
Πρόσφατα λανσάρισε δύο τυφέκια .22 (ένα ημιαυτόματο και ένα επαναληπτικό που απευθύνονται σε χομπίστες.

Η ευθεία οδός

Το Χειμερινό Δίαθλο χαρακτηρίζεται ως το σκληρότερο αγώνισμα σκοποβολής. Προϋποθέτει έλεγχο και καθαρό μυαλό ενώ το σώμα υποβάλλεται σε τρομακτική αερόβια άσκηση. Συνδυάζει το σκι ανωμάλου δρόμου με τη σκόπευση ακριβείας.
Οι αθλητές εκτελούν χρονομετρημένους γύρους σε μία ανισόπεδη πίστα σκί και όταν φθάνουν σε καθορισμένους “σταθμούς” εκτελούν μια σειρά βολών από όρθια, γονυπετή και πρηνή στάση. Το αγώνισμα έχει τις ρίζες του στις δοκιμασίες των στρατιωτικών χιονοδρόμων στις βόρειες χώρες.
Για το συγκεκριμένο είδος σκοποβολής αναπτύχθηκε ένα ιδιαίτερο είδος όπλου: το τυφέκιο .22 ευθείας παλινδρόμησης (Straight Pull rifle).
Όπως ακριβώς στα τυφέκια του δίαθλου, το κλείστρο του Force B1 λειτουργεί μέσω μιας οριζόντιας άρθρωσης. Καθώς το δεξί χέρι του χρήστη τραβά τον ευμεγέθη μοχλό ευθέως πίσω, ο εξολκέας απορρίπτει τον ελαφρό κάλυκα. Το κλείστρο τερματίζει τη διαδρομή του και το επόμενο φυσίγγιο ανεβαίνει στα χείλη του γεμιστήρα. Ένα μόνο δάκτυλο αρκεί ώστε να σπρωχθεί ο μοχλός μπροστά, παρασέρνοντας το φυσίγγιο στη θαλάμη. Η άρθρωση
κλειδώνει, συγκρατώντας την κεφαλή του κλείστρου ασφαλισμένη για την επόμενη πυροδότηση. Ο δείκτης επιστρέφει στη σκανδάλη για τη βολή. Η κίνηση απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και ο ρυθμός βολής προσεγγίζει εκείνον ενός αυτογεμούς.
g2_62.JPG
Μια ευπροσάρμοστη πλατφόρμα

Η ταχύτητα βολής δεν είναι το μοναδικό προσόν του Force B1. Το προσιτό “εικοσιδυάρι” τυφέκιο (η λιανική κυμαίνεται μεταξύ 600 και 700 ευρώ) σχεδίαστηκε με μια φιλοσοφία “ανοικτής αρχιτεκτονικής”.
Η στάνταρ κάνη του όπλου έιναι μεσαίου προφίλ και μήκους 41.
Στηρίζεται στον κορμό και ταλαντώνεται ελεύθερα για καλύτερη ευστοχία. Στο στόμιο της υπάρχει σπείρωμα για προσαρμογή σιγαστήρα. ‘Ενας δακτύλιος τη συγκρατεί πάνω στη βάση.
Πιέζοντας τον προς τα πίσω, απελευθερώνεται σε δευτερόλεπτα για καθαρισμό ή αλλαγή με άλλη. Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του Β1. Αλλάζει κάνες και διαμετρήματα μεταξύ .22LR και του ισχυρότερου .22WMR (Winchester Magnum Rimfire).
Η πολυμορφικότητα συνεχίζεται και στο κοντάκιο. Το πέλμα μετακινείται αυξομειώνοντας το μήκος ως και πέντε εκατοστά και το “μάγουλο” προσαρμόζεται σε ύψος για να ταιριάζει σε διαφορετικούς σωματότυπους. Στο εμπρός μέρος του υπάρχουν αναμονές Μ-Lok για την εύκολη τοποθέτηση διποδα ή αορτηριούχου. Οι δύο αυτές προσθήκες σταθεροποιούν το όπλο για μεγαλύτερη ακρίβεια βολής στο κυνηγετικό πεδίο.
Τέλος μια ενσωματωμένη βάση για διόπτρες στον κορμό, επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή οπτικών στόχαστρων. Με δεδομένα τα παραπάνω, το βάρος των 2.265 γραμμαρίων (άνευ διόπτρας) φαίνεται λογικό για ένα όπλο που απευθύνεται σε ενήλικες.
g3_55.JPG
Κάντο όπως η Ruger

H Hammerli σχεδίασε το Force Β1 για να λειτουργεί με περιστροφικούς γεμιστήρες χωρητικότητας φυσιγγίων από Ruger 10/22 (το ίδιο έπραξε και η Winchester πριν λίγα χρόνια για το δικό της “WILDCAT”). Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο μηχανισμός της σκανδάλης του Hammerli είναι επίσης πανομοιότυπος με του Ruger.
Το 10/22 είναι το δημοφιλέστερο όπλο της κατηγορίας επί 30 χρόνια, με τεράστια υποστήριξη και βελτιώσεις από ανεξάρτητους κατασκευαστές. Αυτό σημαίνει οτι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες Hammerli επωφελούνται από πληθώρα ανταλλακτικών ώστε να χτίσουν εξατομικευμένα τυφέκια.
g4_47.JPG

Όταν το μάρκετινγκ “αφηνιάζει”

Όσοι παρακολουθούν το διαφημιστικό κλιπ για το Force B1 παραμένουν απορρημένοι: “Δηλαδή ο πόλεμος της Αποκάλυψης θα διεξαχθεί με εικοσιδυάρια; Και γιατί οι Γερμανοί φορούν στολές παραλλαγής για χιόνια… στην έρημο;
Η εκτεινόμενη χρήση “Influencers” για την προώθηση νέων προίόντων δημιουργεί καμπάνιες που συχνά αγνοούν τις παραδοσιακές αξίες και το δημόσιο προφίλ ιστορικών εταιρειών.
Αλλά μην αφήνετε την κακόγουστη διαφημιστική καμπάνια να σας αποθαρρύνει. Η Hammerli υπάρχει από το 1863. Δεν επέζησε μέχρι σήμερα φτιάχνοντας κακά όπλα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης