Τελευταία Νέα
Gun Room

Διαμέτρημα .21 SHARP, θα καταφέρει η Winchester να εκθρονίσει το .22 LR ;

Διαμέτρημα .21 SHARP,  θα καταφέρει η Winchester να εκθρονίσει το .22 LR ;
Είναι αδύνατο σήμερα να διανοηθεί κάποιος την αγωνιστική αλλά και ψυχαγωγική σκοποβολή χωρίς το διαμέτρημα .22 Long Rifle (.22LR).

Το.21 SHARP μπορεί να αξιοποιηθεί από όπλα που σήμερα χρησιμοποιούν το .22LR με μόνη μετατροπή την προσαρμογή μιας “στενότερης” κάνης

Εδραιωμένο

Είναι αδύνατο σήμερα να διανοηθεί κάποιος την αγωνιστική αλλά και ψυχαγωγική σκοποβολή χωρίς το διαμέτρημα .22 Long Rifle (.22LR). Το μικροσκοπικό φυσίγγιο βρίσκεται μαζί μας από το 1887, όταν η αμερικανική Stevens σε συνεργασία με τη Union Metallic Cartridge (UMC και πλέον Remington ammunition)  μάκρυναν τον κάλυκα του υφιστάμενου .22 περιφερειακής πυροδότησης για να επιτύχουν μεγαλύτερες ταχύτητες.

Μια επιτυχημένη αλλά παρωχημένη συνταγή

Τα φυσίγγια περιφερειακής πυροδότησης είναι απολιθώματα από μια εποχή όπου δεν είχε ακόμη εφευρεθεί το σύγχρονο καψύλιο. Μια σταγόνα αποξηραμένου εκρηκτικού στον πυθμένα του κάλυκα παίζει το ρόλο του εναύσματος.
Κρούση πάνω στην περιφέρεια του προκαλεί ανάφλεξη της γόμωσης. 
Η δεύτερη ιδιομορφία που οφείλεται στην ηλικία του, είναι η χρήση βολίδων με διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του κάλυκα που τις συγκρατεί. 
Τα μολυβένια βλήματα διαθέτουν δύο περιμετρικούς δακτύλιους διαμέτρου ίσης με εκείνη της κάνης και η βάση τους είναι μικρότερη ώστε να χωρά στον κάλυκα.
Οι δακτύλιοι χρησιμεύουν για τη σταθεροποίηση της βολίδας και συγκρατούν το “γράσσο” που χρησιμοποιούν για να διευκολύνει την πορεία των βλημάτων εντός της κάνης. Τα βλήματα εκείνη την εποχή είχαν στρογγυλή, αμβλεία αιχμή.
Αυτά τα στοιχεία  ήταν συνηθισμένα πριν την ανακάλυψη των μπρούτζινων επικαλύψεων και των αιχμηρών βλημάτων που διαθέτουμε σήμερα.
2_276.jpg

Εκσυγχρονισμός

Αυτό που φιλοδοξεί το .21 SHARP, είναι να φέρει τα φυσίγγια περιφερειακής πυροδότησης στον εικοστό πρώτο αιώνα. Η Winchester επέλεξε τη χρήση του ίδιου κάλυκα με το .22LR και τη γόμωση σε ίδια επίπεδα πιέσεων  (περί τα 21.000Psi).
Η ουσιαστική αλλαγή αφορά την υιοθέτηση ενός νέου βλήματος με μικρότερη διάμετρο (5,5 αντί 5,7mm του ,22).
Έτσι το βλήμα χωρά μέσα στον κάλυκα, όπως σε όλα τα σύγχρονα φυσίγγια. Η διατήρηση του ίδιου κάλυκα σημαίνει πως το.21 SHARP πορεί να αξιοποιηθεί από όπλα που σήμερα χρησιμοποιούν το .22LR με μόνη μετατροπή την προσαρμογή μιας “στενότερης” κάνης.
Η χρήση μοντέρνων βλημάτων με αιχμηρό σχήμα και ελάχιστα χαμηλότερο βάρος και διάμετρο δίνει χαμηλότερη αντίσταση στον αέρα.
Το .22 στέλνει μια βολίδα βάρους 2,33 γραμμαρίων (36 grain) με ταχύτητα  399 m/sec. Για το .21 SHARP, οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι  455 μέτρα το δευτερόλεπτο με βολίδες βάρους 2,27 γραμμαρίων. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ενέργεια, ευθυτενή τροχιά και καλύτερη διατήρηση ενέργειας για κάθε δεδομένη απόσταση. 
Ένα επιπλέον κέρδος από τη χρήση μοντέρνων, αιχμηρών βολίδων που δεν εξέχουν από το χείλος του κάλυκα είναι η βελτίωση της τροφοδοσίας, ιδιαίτερα μέσα από αυτογεμή όπλα.
Το .22LR είναι διαβόητο για τις εμπλοκές τροφοδοσίας που δημιουργούνται από το σχήμα των βολίδων του. Διότι όταν σχεδιαζόταν δεν υπήρχε η πρόβλεψη να λειτουργεί μέσα από γεμιστήρες ή ημιαυτόματους μηχανισμούς, παρά μόνο από περίστροφα και μονόσφαιρα τυφέκια. Εξαλείφοντας αυτό τον “αναχρονισμό” η Winchester σβήνει μια πηγή προβλημάτων.
3_256.jpg

Ένα δύσκολο εγχείρημα

Με εξαίρεση τα φυσίγγια που παράγονται για στρατιωτικά συμβόλαια, το .22LR είναι το πλέον διαδομένο σε παραγωγή και  δισεκατομμύρια καταναλώνονται κάθε χρόνο.
Η Winchester-Olin Corp. παράγει ένα μεγάλο μέρος από αυτά, οπότε η πρόσφατη ανακοίνωση του  διαμετρήματος .21 SHARP προκάλεσε εντύπωση. 
Διότι εστιάζει ακριβώς στην ίδια κατηγορία με το .22 και προωθείται για να καταλάβει ένα μέρος της ίδιας αγοράς. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι παρόμοιο συμβαίνει.
Στις αρχές του 2000 τα (σήμερα πλέον  ξεχασμένα) .17 Mach2 και .17 HMR προσπάθησαν να εκτοπίσουν το “εικοσιδυάρι”.
Σε σχέση με εκείνα, το .21 SHARP αποτελεί μια ουσιαστική τεχνολογική βελτίωση που απαιτεί ελάχιστες μετατροπές σε υπάρχοντα όπλα ώστε να λειτουργήσει.
Φυσίγγια χωρίς όπλα που τα ρίχνουν δεν υφίστανται. Η αρχική στήριξη στην αγορά  έρχεται από την ίδια τη Winchester. Ανακοίνωσε πως εντός του φθινοπώρου  θα το προσφέρει στα επαναληπτικά κινητού ουραίο “EXPERT”  και σύντομα στα ημιαυτόματα “WILDCAT” που μέχρι τώρα βγαίνουν για .22.
H Savage θα ακολουθήσει με τέσσερα οικονομικά μοντέλα και κάπου στο άμεσο μέλλον αναμένεται η Browning.
Η βαλιστική ανωτερότητα του νέου διαμετρήματος είναι ξεκάθαρη.
Εκσυγχρονίζει την αρχαϊκή τεχνολογία του .22 και αν γίνει εμπορικά βιώσιμο, πιθανότατα θα είναι καλύτερο από κάθε άποψη.
Πραγματικά θα θέλαμε να δούμε το .21 SHARP να επιτυγχάνει. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι αν η Winchester καταφέρει να το παράγει σε μια τάξη κόστους που θα  το κάνει ελκυστικό.
4_214.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης