Τελευταία Νέα
Gun Room

Longthorne TITANIUM, το εξαιρετικότερο δίκανο που δεν έχετε ακούσει ποτέ!

Longthorne TITANIUM, το εξαιρετικότερο δίκανο που δεν έχετε ακούσει ποτέ!
“Οι οπλομάστορες του παρελθόντος ήταν πρωτοπόροι”, λέει ο James Longthorne Stewart.
Η οπλουργική από μοντέρνα σκοπιά
Η βρετανική οπλοτεχνία είναι γνωστή για τις παραδόσεις της.
Γενιές επί γενεών οπλομαστόρων, αριστοκρατικοί τίτλοι, και γαλαζοαίματοι πελάτες, ατέλειωτες ώρες χειρονακτικής εργασίας στον πάγκο του οπλουργού…
Ναι, κάπως έτσι.
Έκτός από την περίπτωση της Longthorne Gunmakers.
Ο ιδρυτής της James Longthorne Stewart είναι ένας αντισυμβατικός Άγγλος που πέρασε το πρώτο μέρος της καριέρας του στην Αυστραλία.
Εργάστηκε στη βιομηχανία, φτιάχνοντας κοπτικά εργαλειομηχανών, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας εργαλεία υψηλής ακρίβειας και τεχνητές αρθρώσεις για ορθοπεδική χρήση.
Αυτή η προϋπηρεσία του έχει δώσει μια μοναδική αντίληψη της ακρίβειας που απαιτεί η κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων και την ευκαιρία να δουλεύει με ασυνήθιστα υλικά, όπως είναι το τιτάνιο.
Σε μια συνέντευξη του 2015 δήλωσε: “Απαιτείται ικανότητα για να κατασκευαστεί ένα όπλο με παραδοσιακές μεθόδους από τα χέρια του τεχνίτη.
Αλλά απαιτείται εξίσου μεγάλη ικανότητα, ή ακόμη καλύτερα ικανότητες σε πολλά διαφορετικά πεδία για να σχεδιάσει, προγραμματίσει και υλοποιήσει κανείς τη δημιουργία ενός όπλου με σύγχρονες εργαλειομηχανές και υπολογιστές”.
Ο ίδιος τις διαθέτει και όταν ¨εστηνε” την εταιρεία του σε ένα ειδυλιακό χωριό του Northampton το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αφορούσε εργαλειομηχανές CNC πέντε αξόνων και λογισμικό CAD (Computer Aided Design) και FEA (Finite Element Analysis).
Ο εξοπλισμός του επιτρέπει να μελετά τις αδυναμίες των σχεδίων, να “τρέχει” εξομοιώσεις αντοχής και να τα βελτιώνει πριν καν φτιαχτεί ένα πρωτότυπο.
“Οι οπλομάστορες του παρελθόντος ήταν πρωτοπόροι”, λέει ο James Longthorne Stewart.
“Χρησιμοποιούσαν τη διαθέσιμη τεχνολογία και πειραματίζονταν με βελτιώσεις.
Aναλογιστείτε πως θα χρησιμοποιούσε ο Greener ή ο Whiworth τα μέσα του σήμερα”.
110.jpg
Χωρίς συγκολλήσεις

To 2015 έκανε πράξη τις ιδέες του παρουσιάζοντας το πρώτο σετ κανών που έχουν φτιαχτεί από συμπαγή ράβδο σφυρήλατου ατσαλιού.
Όλα τα μέρη που επί αιώνες δημιουργούνται ξεχωριστά και κατόπιν συγκολούνται, έχουν “σκαφτεί” σε ένα και μόνο κομμάτι μετάλλου.
Ο James το εξηγεί ως εξής: “Παραδοσιακά οι θαλάμες, τα μπλοκ των κλειδιών, οι ρίγες, οι σωλήνες κλπ. είναι ξεχωριστά κομμάτια.
Έχουν διαφορετική σύσταση και συμπεριφορά.
Κατόπιν έρχονται οι συγκολλήσεις σε ρίγες, μπλοκ, κλπ.
Σε αυτά τα σημεία η αντοχή υποσκάπτεται από τη θερμότητα και -αδίορατες ίσως- αλλά υπαρκτές ανομοιομορφίες δημιουργούνται.
Καθώς τα όπλα βάλλουν, η άνιση απορρόφηση ζέστης και κραδασμών επηρεάζει τη συμπεριφορά και δημιουργεί στρεβλώσεις.
Η δική μας μέθοδος είναι δυσκολότερη.
Χρειάζεται τεράστια ακρίβεια για να επιτευχθεί, αλλά στο τέλος τα πάντα, ακόμη και οι ρίγες είναι ένα ομοιόμορφο, εννιαίο κομμάτι μετάλλου με απαράμιλλη αντοχή.
”Ο Longthorne Stewart ισχυρίζεται πως η ομοιομορφία κατασκευής των κανών ώς ένα κομμάτι, έχει δύο ακόμη ιδιότητες: τη βελτιωμένη βλητική απόδοση και τη μείωση της ανάκρουση.
Το αποδίδει στην τέλεια ευθύτητα των κανών και την ομοιόμορφη, λεία επιφάνεια των αυλών που θεωρεί ότι αποδίδει ο τρυπανισμός με CNC.
26_3.jpg
Τιτάνιο: η απόλυτη πρόκληση

Ήταν θέμα χρόνου να συνδυαστούν οι γνώσεις του James στη δημιουργία απάρτιων από το “εξωτικόμέταλλο με την προσπάθεια κατασκευής μοναδικών δίκανων.
Το καλοκαίρι του 2021, ξεκίνησε την κατασκευή ενός πειραματικού σετ κανών από μια ράβδο τιτανίου βάρους 12 κιλών.
Μετά από όλες τις κοπές, τρυπανισμούς, λειάνσεις, κατέληξε με δύο κάνες σούπερ ποζέ μήκους 81cm που ζυγίζουν 900 γραμμάρια!
Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτό είναι περίπου σαρανταέξι τοις εκατό (46%) ελαφρότερο σε σχέση με το αν κατασκευάζονταν από ατσάλι.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχαν στα χέρια τους ένα πλήρες σούπερ ποζέ.
Δοκιμάστηκε στην Τράπεζα του Λονδίνου, όπου πιστοποιήθηκε η αντοχή και η ικανότητα χρήσης ατσάλινων σκαγίων.
Το λειτουργικό πρώτο αυτό όπλο έγινε αντικείμενο πολλαπλών test και παρουσιάσεων στον Τύπο.
Με δεδομένο το χαμηλό βάρος των κανών, όσοι το δοκίμασαν ανέμεναν ισχυρό λάκτισμα και ανύψωση των κανών κατά τη βολή.
37_2.jpg
Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει…

Σύμφωνα με το σχεδιαστή, η έλλειψη ανάκρουσης οφείλεται στην προσανατολισμένη μοριακή δομή του μετάλλου και την τελειότητα των αυλών.
Η ουσία είναι πως το πανάλαφρο δίκανο Sporting στρέφει τις κάνες του πάνω στους πήλινους δίσκους με μοναδική ευκολία λόγω χαμηλής μάζας, χωρίς να “τιμωρεί” το σκοπευτή με ανάκρουση.
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ενθαρυντικό, ώστε σήμερα πλέον η Longthorn Gunmakers δίνει τις κάνες 71, 76 και 81cm από τιτάνιο ως οψιόν.
Μπορεί να ζητηθούν εξ’ αρχής για ένα νέο όπλο ή ως εναλλακτικό ζεύγος για ένα ήδη υπάρχον που διαθέτει τις ατσάλινες.
Η αφαίρεση σχεδόν του μισού βάρους από τις κάνες χωρίς να θυσιαστεί η αντοχή τους είναι το όνειρο των οπλουργών του λειόκανου.
Γιατί αλλάζει τελείως αυτή την ακαθόριστικη, σχεδόν μαγική, ιδιότητα που ονομάζουμε “Ζύγισμα” και είναι το ιερό δισκοπότυρο στην κατασκευή ενός αιθέριου κυνηγετικού δικάνου.
49_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης