Το Ισραήλ εμβολιάζει περίπου 150.000 άτομα την ημέρα
Η προσπάθεια εμβολιασμού του Ισραήλ ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να είναι το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε στη χώρα.
Προτεραιότητα δόθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και σε οποιονδήποτε ευάλωτο κλινικά.
Μέχρι σήμερα, και με ένα νέο lockdown σε ισχύ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου 1,59 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ (από πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων) έλαβαν το πρώτο εμβόλιο, σύμφωνα με το Our World in Data.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έκαναν τον πρώτο εμβολιασμό σε 5,9 εκατομμύρια άτομα (με πληθυσμό περίπου 331 εκατομμύρια), στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάστηκαν 1,3 εκατομμύρια (από 66 εκατομμύρια) και μόλις 45.000 άτομα στη Γαλλία έλαβαν το πρώτο τους εμβόλιο (πληθυσμός: 67 εκατομμύριο).
Περίπου 150 χιλ. εμβολιασμοί ανά ημέρα
Στο Ισραήλ, περίπου το 60% των ομάδων προτεραιότητας για το εμβόλιο έχουν πλέον ανοσοποιηθεί, παρόλο που ορισμένες από αυτές είναι δύσκολο να προσεγγιστούν, όπως αυτές που περιορίζονται στα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Δρ. Boaz Lev.
Η χώρα εμβολιάζει περίπου 150.000 άτομα την ημέρα, πρόσθεσε και στοχεύει να εμβολιάσει την πλειοψηφία της χώρας μέχρι τον Απρίλιο.
«Ο βασικός στόχος του προγράμματος εμβολιασμού μας είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Lev.
Μαθήματα για τον υπόλοιπο κόσμο
Από την εφοδιαστική αλυσίδα έως τις δημόσιες ενημερωτικές εκστρατείες, υπάρχουν ορισμένα μαθήματα που άλλες χώρες θα μπορούσαν να μάθουν καθώς προσπαθούν να αυξήσουν τις δικές τους προσπάθειες εμβολιασμού.
«Πρώτα απ 'όλα… προγραμματίστε εκ των προτέρων.
Να είστε προετοιμασμένοι, να έχετε μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία και να αποκτήσετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, που είναι από τη μία πλευρά», δήλωσε ο Lev.
«Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια καλή ροή εμβολίων, μια καλή ροή ανθρώπων… με ένα καλό διοικητικό υπόβαθρο, ώστε να μπορείτε να τα εγγράψετε και να ξέρουν πότε θα έρθουν για το επόμενο εμβόλιό τους.
Υπάρχει, λοιπόν, μια ποικιλία πραγμάτων που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό βασικά».
«Το επόμενο πράγμα είναι να έχουμε τη σωστή σειρά στον εμβολιασμό των ανθρώπων.
Εφ 'όσον δεν έχουμε άφθονα εμβόλια... πρέπει να έχουμε μια πολύ ομαλή ροή, ώστε να γνωρίζουμε ποιος εμβολιάζεται και αυτό πρέπει να είναι σύμφωνα με ορισμένες αρχές», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να είναι ασφαλές, πρέπει να είναι ευέλικτο, πρέπει να είναι απλό όσο μπορεί, αλλά πρέπει επίσης να ακολουθεί τις αρχές ότι όσοι είναι πιο ευάλωτοι πρέπει να το πάρουν πρώτα... προκειμένου να μετριαστεί η θνησιμότητα.
Logistics και διανομή
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας δήλωσαν στο CNBC ότι υπήρχαν διάφοροι παράγοντες που επέτρεψαν στο Ισραήλ να εμβολιαστεί τόσο αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένου του μικρού πληθυσμού και της γεωγραφίας του, και της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Το Ισραήλ διαθέτει ένα δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που απαιτεί από όλους να ανήκουν σε έναν από τους τέσσερις οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης (ή HMOs) που λειτουργούν λίγο όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.
Οι προμήθειες εμβολίων διανεμήθηκαν σε αυτούς τους HMO που με τη σειρά τους τα χρησιμοποίησαν στα αντίστοιχα μέλη τους.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ είναι εξαιρετικά ψηφιοποιημένο, οπότε όλοι όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο έχουν δηλωθεί ότι το έχουν κάνει από το υπουργείο Υγείας.
Εκτός από τα κέντρα και τις κλινικές εμβολιασμού, τα νοσοκομεία βρίσκονται φυσικά στην πρώτη γραμμή διανομής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών