Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Giuseppe Conte έχει ήδη ξεκινήσει, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Ιταλία.
Ο Matteo Renzi, επικεφαλής του μικρού κόμματος "Ζωντανή Ιταλία", μέχρι τώρα επιβεβαιώνει την βούλησή του να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα, προκαλώντας ουσιαστικά κυβερνητική κρίση.
Για απόψε έχει οριστεί υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσει την έγκριση του σχεδίου αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας.
Σύμφωνα με ότι έχει διαρρεύσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella ζήτησε επίμονα να δοθεί το -βασικής σημασίας- "πράσινο φως" πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.
Διαφωνίες σχετικά με την διάθεση των κονδυλίων - Οι επιλογές Conte
Ο Renzi έχει εκφράσει ήδη σειρά διαφωνιών και επιφυλάξεων επί του σχεδίου, αρχίζοντας από το ποιός θα αποφασίζει την διάθεση των διαφόρων κονδυλίων.
Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν θα δεχθεί τελικά να εγκρίνει το πρόγραμμα επενδύσεων, έστω και σε γενικές γραμμές. Μετά όλα είναι πιθανά.
Αν όντως αποχωρήσουν τα στελέχη της "Ζωντανής Ιταλίας", ο Conte έχει δυο κύριες επιλογές: η πρώτη είναι να κάνει ανασχηματισμό και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψάχνοντας νέους υποστηρικτές στο κοινοβούλιο.
Η δεύτερη να επισημοποιήσει την κρίση, να παραιτηθεί, και να ξεκινήσει ο κύκλος διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα.
Με μία ανάθεση δηλαδή νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανώς στον ίδιο τον Conte.
Μέχρι αυτή την στιγμή, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που τον στηρίζουν (οι Δημοκρατικοί από την κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια), επιμένουν ότι η κυβερνητική κρίση "είναι εντελώς αδικαιολόγητη". "Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι με την κρίση αυτή μπαίνουμε σε ένα τούνελ που μας οδηγεί προς μία άγνωστη κατεύθυνση", δήλωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti.
Και από τους "πεντάστερους", ο υπουργός Εξωτερικών, Luigi Di Maio, συμπλήρωσε: "Θεωρώ ότι οι μόνες κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως είναι η υγειονομική και η οικονομική, η οποίες πλήττουν εκατομμύρια επιχειρήσεις και οικογένειές της στην χώρα μας".
Αλλά, ως γνωστόν, η πολιτική είναι απρόβλεπτη κι αν κάτι πάει στραβά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό και μία συγκεκριμένη ατζέντα με περιορισμένες, σαφείς προτεραιότητες.
Η προειδοποίηση Mattarella
Tον κώδωνα του κινδύνου για νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία κρούει ο πρόεδρος της χώρας, Sergio Mattarella.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, ο Mattarella ζητά από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εγκρίνουν το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αποφευχθεί μια νέα πολιτική κρίση.
Το υπουργικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς ο Conte αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να στηρίξουν το σχέδιο του.
Εάν οι δύο υπουργοί από το κόμμα Italia Viva αρνηθούν, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί έντονες πιέσεις για άμεση παραίτηση κάτι που θα οδηγήσει σε νέα πολιτική κρίση.
Ενώ ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει την εξουσία να μην επιτρέψει στο Italia Viva να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις απόψεις για πολιτικά ζητήματα.
Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει, τα κόμματα του συνασπισμού θα πρέπει να υπογράψουν νέα συμφωνία και να συμφωνήσουν για νέο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς τον Conte στο τιμόνι του.
Εναλλακτικά, ο επικεφαλής της χώρας θα μπορούσε να προσπαθήσει για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η υγειονομική και οικονομική κρίση.
Στην περίπτωση που όλα τα άλλα αποτύχουν, οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες δεδομένης της έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 78.755 θάνατοι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών