«Παρόλο που πιστεύω ότι η ανεύθυνη προτροπή του προέδρου Trump στη βία όφειλε την ανάληψη δράσης, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει σταθερό το ισχύον καθεστώς», δήλωσε ο Jourová.
«Το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να φιμώσουν έναν Αμερικανό πρόεδρο που βασισμένες σε ασαφή κριτήρια και χωρίς να υπάρχει κάποια εποπτεία ενδέχεται να καταστεί επικίνδυνο για την ελεύθερη έκφραση».
Η Jourová υποστήριξε «αυστηρότερη ρύθμιση, υποχρεώσεις η εφαρμογή των οποίων να εποπτεύεται και αυξημένη ευθύνη εκ μέρους των ψηφιακών παικτών για το επιβλεβές περιεχόμενο».
Εμπιστοσύνη
Η Jourová επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις διαβρώθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump και προειδοποίησε: «Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ έχει σπόρους και στην Ευρώπη.
Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών - στην επιστήμη, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία»/
Πρόσθεσε: «Τα γεγονότα ανήκουν σε όλους, η γνώμη ανήκει σε ένα άτομο.
Αυτή η σημαντική διάκριση τείνει να καταργηθεί», σημείωσε.
Παραπληροφόρηση
Μεταξύ των πιο «άμεσων βημάτων» για την ψηφιακή αναδιοργάνωση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι ο «εφοδιασμός μας με καλύτερα εργαλεία» για την καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο, σημείωσε η Jourova.
Αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, το οποίο απαιτεί ένα «νέο σύμφωνο κατά της παραπληροφόρησης».
Αυτό σημαίνει, είπε η Jourova, ότι «χρειαζόμαστε λογοδοσία όσον αφορά τους αλγόριθμους και χρειαζόμαστε οι εταιρείες να καταστούν μέρος ενός ρυθμισμένου και διαφανούς συστήματος πληροφόρησης».
Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη, ευάλωτη σε εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών