Η ελληνική κυβέρνηση – και ορθώς – δεν επιθυμεί αλλαγές, συγχωνεύσεις ή εξαγορές στον τραπεζικό χάρτη και ειδικά μεταξύ των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών της Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank.
Το ελληνικό δημόσιο αποθαρρύνει συγχωνεύσεις για τρεις λόγους
1)Γιατί η εποπτεύουσα αρχή η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αναγνωρίζουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν μερίδια αγοράς 94% όταν οι 4 αντίστοιχες μεγαλύτερες στην Γερμανία κατέχουν μερίδια αγοράς 58%.
2)Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τυχόν περαιτέρω συγκέντρωση στις ελληνικές τράπεζες θα δημιουργηθούν σχεδόν μονοπώλια, θα αμφισβητηθεί ο ανταγωνισμός και θα τεθούν θέματα συστημικής ευστάθειας.
Π.χ. κατά μέσο όρο οι 4 ελληνικές τράπεζες έχουν 65 δισεκ. ενεργητικό και συγχωνευόμενες δύο τράπεζες θα φθάσουν στα 130 δισεκ. που θα αναλογεί στο 80% του ελληνικού ΑΕΠ.
Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, εάν μια τράπεζα έχει πρόβλημα αυτού του μεγέθους τότε γίνεται πρόβλημα όλης της οικονομίας όπως δίδαξε πολύ επώδυνα το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν.
3)Η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς τα ζητήματα με τα προβληματικά τους δάνεια ώστε να συνδράμουν στην αξιοποίηση των κεφαλαίων των 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση θέλει τις τράπεζες έτοιμες έως το τέλος του 2021, με λυμένα τα βασικά τους προβλήματα, θέλει ένα ισορροπημένο τραπεζικό σύστημα ώστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης να μπορεί να σχεδιάσει την στρατηγική της κυβέρνησης για τα 32 δισεκ.
Τι σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα;
Εδώ και καιρό η Εθνική τράπεζα εκπονεί σενάρια για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος.
Η διοίκηση της Εθνικής αντιλαμβάνεται ότι περιθώρια για συγχωνεύσεις στο εσωτερικό δεν υπάρχουν.
Η στρατηγική ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω της χορήγησης δανείων είναι οριοθετημένη.
Για το 2021 εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν 16-17 δισεκ. νέα δάνεια και δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με την ειδική χρονιά που ήταν το 2020 όπου δόθηκαν πολλές κρατικές εγγυήσεις.
Οπότε η αύξηση του ισολογισμού μέσω δανείων θα είναι εκ των πραγμάτων μια σταδιακή διαδικασία.
Στην Εθνική υποστηρίζουν ότι εφόσον πουλήσουν την Ασφαλιστική στο CVC – σενάριο ιδιαίτερα πιθανό – θα απελευθερωθούν από τις ρήτρες και τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού ή DGComp.
Στην περίπτωση αυτή η Εθνική τράπεζα θα επιχειρήσει να προβεί σε κάποια στοχευμένη εξαγορά στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα είχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διεθνών δραστηριοτήτων με την τουρκική Finansbank να ηγείται της διεθνοποίησης της Εθνικής στο παρελθόν πριν πολήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της.
Η Εθνική τράπεζα μετά την πώληση της Ασφαλιστικής θα εξετάσει την εξαγορά άλλης τράπεζας στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank που διατηρεί ισχυρή δραστηριότητα στο εξωτερικό επιτυγχάνει μακράν τα περισσότερα κέρδη, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον ισολογισμό της Eurobank.
Πως το κράτος στήριξε τις τράπεζες;
Το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύπλευρα τις ελληνικές τράπεζες.
Πως όμως τις έχει βοηθήσει;
- Alpha bank: Αποχώρησε η Credit Agricole και κατέβαλλε 3 δισεκ. για να μεταβιβάσει την Emporiki bank
- Eurobank: Εξαγόρασε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και απορρόφησε και την Proton bank με το δημόσιο να καλύπτει και τα funding gap δηλαδή τα κενά χρηματοδότησης.
- Πειραιώς: Προέβη σε μπαράζ καλών τραπεζών μετά τα resolution, τα σχέδια εξυγίανσης που υλοποιήθηκαν, Αγροτική, θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, Geniki bank κ.α.
- Η Εθνική στο παρελθόν πέραν από την Probank δεν απορρόφησε κάποια άλλη τράπεζα.
Το κράτος λοιπόν μόνο τους τελευταίους 12-14 μήνες μέσω του Titlos το παλαιό swaps του ελληνικού δημοσίου επί εποχής Σημίτη αλλά και των νέων swaps μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων – ήταν ιδέα της Εθνικής που παρουσίασε στο ελληνικό δημόσιο – έχει κερδίσει περίπου 1,5 δισεκ. έκτακτα κέρδη.
Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι τράπεζες έχουν κερδίσει από το ελληνικό δημόσιο απλά τα έκτακτα κέρδη της Εθνικής ήρθαν στην καλύτερη περίοδο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών