Κατανομή των πόρων
Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην περίπτωση που οι πόροι του κατευθύνουν σε «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις», οι οποίες θα ενισχύσουν τις απολαβές των μισθωτών και τις αποδόσεις των ιδιωτικών επενδύσεων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μελέτη της την οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου.
Η θετική επίπτωση από τη χρήση των πόρων θα κορυφωθεί το 2025 και θα παραμείνουν αισθητές στην οικονομία σε μακροπρόθεσμα, «πέρα από τον ορίζοντα» του project της ΕΕ, αναφέρεται στη μελέτη.
Η επιλογή της παροχής άμεσων χρηματικών ενισχύσεων προς τους πολίτες ή η χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη μείωση του χρέους των κρατών μελών θα είχε πολύ πιο αδύναμο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, υπογράμμίζεται στη μελέτη της ΕΚΤ.
Μετασχηματισμός
'Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων με εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης, σε μεγάλο βαθμό με βάση τα συμφωνηθέντα, θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση ψηφιακών υποδομών και στην «πράσινη» στροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τα κράτη - μέλη για το τι θα περιλαμβάνουν τα εθνικά σχέδια για την κατανομή των πόρων.
EKT: Τα σενάρια για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ώθηση
Η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται τη μέγιστη θετική ώθηση αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι θα ανακάμψει σε αργότερο ρυθμό από τις συνέπειες της πανδημίας σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.
Υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία όσον αφορά το πρόγραμμα των εμβολιασμών ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει αυξανόμενος.
Η προειδοποίηση
Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι πολλές χώρες ενδέχεται να μην έχουν τη «θεσμική ικανότητα να επιλέγουν και να εκτελούν βιώσιμα έργα».
Οι ερευνητές προχώρησαν σε ειδική προσομοίωση όσον αφορά τις επιπτώσεις των δύο εναλλακτικών χρήσεων των πόρων του ταμείου – να παρασχεθούν κοινωνικές μεταβιβάσεις στον γενικό πληθυσμό είτε τα κράτη να προχωρήσουν σε μείωση είτε αντικατάσταση του εθνικού χρέους με κονδύλια της ΕΕ.
Η ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν όσον αφορά την κατανομή των κονδυλίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μείγμα των τριών προηγούμενων επιλογών.
Το χρέος
Η αποπληρωμή του χρέους θα ήταν η δεύτερη καλύτερη επιλογή εν γένει, καθώς θα είχε τουλάχιστον μόνιμο, θετικό αντίκτυπο στην οικονομική παραγωγή - οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν απο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, επισημαίνει η ΕΚΤ.
Αντίθετα, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις θα ενισχύσουν την οικονομία μόνο κατά 0,25% για μικρό χρονικό διάστημα, και έτσι καθίστανται η λιγότερο αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη κατεύθυνση των κονδυλίων.
Σχόλια αναγνωστών