Τηλεδιασκέψεις Σταικούρα με δανειστές για ευρύτερα μέτρα στήριξης της αγοράς
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους δανειστές για ένα ευρύτερο πλέγμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας με πιο στοχευμένες δράσεις.
Στόχος του νέου μοντέλου που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.
Επισημαίνεται ότι όλα τα νέα μέτρα εξετάζονται στην βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και πάνω σε αυτά τα δεδομένα διεξάγονται οι τηλεδιαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ αλλά δεν είναι σίγουρο πως όλο το ποσό θα είναι σε μετρητά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, είτε να είναι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων όπως γίνεται τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε να αφορούν σε ενισχύσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν αποκλείεται ακόμα και συνδυαστική κάλυψη με τις παραπάνω επιλογές.
Με το μέτρο θα καλύπτονται πάγιες δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και δαπάνες μισθοδοσίας ή ενοικίων εφόσον δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα ενίσχυσης.
Παράλληλα οι επιτελείς στο υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στην «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας.
Ο δρόμος για το «κούρεμα» του 50% των κρατικών δανείων των 3 δισ. ευρώ που δόθηκαν στους τρεις πρώτους κύκλους άνοιξε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για μετατροπή επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν «η Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.
Καταρχήν, αυτού του είδους η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (225 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς). Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη να επιλέγουν, κατά πρώτο λόγο, τα επιστρεπτέα μέσα ως μορφή ενίσχυσης».
Ανοίγει ξανά ο 5ος κύκλος για τις νέες επιχειρήσεις
Την πλατφόρμα “mybusinessSupport” ανοίγει ξανά σήμερα η ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για να υποβάλουν την αίτηση. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1 η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29 η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Πρόκειται για επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.
Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.
Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.
Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο ποσό, αφού, εάν με βάση την απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
Συγχρόνως, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν κατ' εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή "Τα Έσοδά μου", στην πλατφόρμα "myBusinessSupport", αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν.
Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport».
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών